Iklan

Sharemyloves Geng!

13 April 2012

Mikha's Milk....bekal ke nursery....

Heyyo Geng...

        Salam Jumaat yang mulia. Dah Jumaat dah... kejap jer rasa dah 2weeks mommy cha start kerja. Dan dah 2 weeks mommy cha jadi super'mak' menghantar dan mengambik mikha dari nursery. Setiap malam before tido rutin seharian mommy cha adalah untuk 'menurunkan' EBM dari chiller ke freezer bawah, supaya esok dah cair dan senang BS nak 'thaw' di nursery nanti. 

bekal mikha's yang setiap hari mommy cha bagi untuk ke nursery

        Mikha si debab ni mempunyai high demand of milk. Tak kira lah susu badan or formula milk, dia sentiasa perlukan susu untuk tumbesaran dia kan. Especially time dia nak bum-bum tido, harus nak minum seround susu dulu supaya 'mamai' then terus bum-bum. Mommy cha tak mampu nak fully BF, sebab diawal kelahiran mikha he was admitted in NICU about 1weeks. So, memang tidak dibenarkan untuk direct BF sebabnya wayar dah penuh berselirat dekat badan...lagipun time tu amount liquid untuk dia minum hanya 5ml. memang sedih sangat...Dan disebabkan terlalu pressure dengan condition mikha, mommy cha punya production susu 'merudum' tau....oh! tidakkkk! sedih giles.

mikha at NICU..ah!!!!sedihnya tengok dia time nih......minum pon kena through wayar...=(

mola-mola pam kat DEMC nursery...cikit jer...sobs-sobs
       Maleh nak ingat story lama, diteruskan dengan story sekarang lah ye. After 2 months mikha membesar bagai johan, production susu mommy cha makin banyak. Walaupun tertekan sebab mama selalu cakap.."awat susu hang sikit sangat ni?"..sangat depressed time tu. Sebut saja milk booster yang perlu dimakan semua mommy cha dah telan, lobak putih, susu tepung, milo, horlicks, kurma, madu, minum air berliter-liter dan even taking Shaklee as supplement...namun still yang hado sekali pump cuma 1-2oz. Selalu mommy cha berdoa moga-moga susu akan banyak dan dipermudahkan semua rezeki untuk anakku ini...
     Alhamdulillah menjelang 2++ months, susu mommy cha ada. ini semua sebab sikap mommy cha yang tak mahu mengaku kalah. Think positive saja. Lantak ler kalo ade orang dapat susu sampai 10-20oz, hei..ade ke ku kesahhh? hehehehe! jaat! dan starting from that moments mommy cha dah simpan stok, sikit-sikit lama-lama jadi bukit kan?. Dan sekarang mommy cha akan bekalkan EBM at least 6 beg dekat nursery. Demand susu yang banyak dari mikha ni membuatkan mommy cha lagi rajin nak pump. Pegi opis pon sanggup tak bawak handbeg, tapi sanggup galas beg pump dan ice beg untuk simpan susu. Gigih tol! hahaha... Kat opis pulak mommy cha terpakse pinjam bilik bos yang kosong untuk pump susu. Takpelah janji susu dapat diperah untuk baby mikha. 

masa mola-mola buat stok sikit-sikit dulu...lama-lama jadi bukit kan?

       Oh! ya..mommy cha dah jugak try and error banyak formula milk, antaranya S26, Lactogen, Similac dan lastly yang suit mikha adalah Anmum. hehehe! ok lah tu....tengok anak membesar buatkan mommy cha tersenyum sendiri. Mikha ni pulak pesennya tak mau minum direct so mommy cha terpaksa EPM (express pumping milk) kat dia. Takpelah nak...janji kamu minum susu mama. Di nursery... mommy cha rasa sangat beruntung sebab derang nih mengamalkan susu ibu sebagai priority. Tiada istilah malas untuk panaskan EBM dan alhamdulilah everyday EBM bekal untuk Mikha akan habis...Mikha nih walaupon dah bekalkan 6beg (setiap beg 5oz - 6oz) tapi BS akan topap jugak dengan FM dua kali minum. Haiyoooo...berselera sungguh anak mama yek!
       Dan mommy cha cuma nak advised kepada para mommies out there dont stop pumping or BF ur baby, sebab susu kita ada dan cukup untuk our little angel tuh..no worries ok! So...ini sajalah karangan untuk hari Jumaat nih,mommies dont let other people let u down...susu ibu ke, susu formula ke yang penting anak kita sehat sejahtera..ok? caliitttttt skeetttttttt! =)

ini hasil semalam gigih pump di opis 10 oz per session ....nak tau lokasi pumping katne tak u olss? jap ehhh.....

dan walau dimana anda berada...hehehehe...

silalah pumping @ perah selagi terdaya.....;P  (note: jangan cuba aksi bawah meja ini...hahahahaha!)
untukmu wahai mikha......tak perlu bayar ape-ape untuk ini sayang....pree je mama bagi...hiks!

Salam sayang,
*mommycha*

21 comments:

e k i n ♥ y u s r i said...

chayok2 mommy!!
hehehe

Mommy_Cha said...

ekin: hahahaha..caiya-caiya...tetibe lagu industan..hahahhah!

Mimy Hamid said...

Fayel dah follow Mikha la ..susu dah kerap minum...pengsan mama nya..takpe la yg penting dia minum..huwaaa nangis tengok stok cha bertimbun..akak nya dah byk guna..Fayel suka botol la...macam mikha gak...baper session dapat banyak gitu...tipssssssss

Liyana said...

wahhh byk nyer.. suke tgk.. patut tembun mikha.. hehe

cikpingu said...

ishhh syioknye... bile kite nk byk susu ni..huhu

Ely Hasrul said...

alhamdulillah byk rezeki mikha, tuit kalu xkasik formula mikha majuk ke? so slama kt umah nih dia minum dlm botol lah xdirect feed? whoahhh mmg mental kena kuat lah gitu.. nnti la mikha auntie jumpa mikha gigit2 pipi dia! geram! skang nih dok umah mmg xplan nk anta suci kt nursery pon pas dia 2mth tp stok ebm xtau nk letak mana. tgh carik tall or deep freezer gile ah colostrum pam kt sepital pon byk lagi mmg alhamdulillah suci pon mcm nk lawan mikha punye bam bam hihi

ibuhebat said...

Alhamdulillah, meriah susu mommy. Murah rezeki mikha. :)

PUAN SUE said...

Alhamdulillah..bnyk nye susu...suke2

Wawa said...

Byk nye susu... Harap2 susu boley sebyk tu.. HihI

Mommy_Cha said...

hihi kak..mikha nih mmg high demand for susu...tapi alhamdulillah saye boleh manage lagi utk bgi mom's milk dgn fm tu...hiks! yang kat atas tu satu session pump kak...=)

Mommy_Cha said...

hehehe..mikha suka minum chu-chu mama =)

Mommy_Cha said...

cikpingu insyallah nanti ada lah tuh...ade punya lah..think positive dear...mola-mola sikit xpe..lama2 byk tau!

Mommy_Cha said...

hehehe..dear! i noe suci mmg bam-bam kan..tgk lah sammy pon bam-bam gak..lagi plak u kasi dia fully BF. bestnye! mikha kalo tak kasi FM pon xpe, tapi saje jer kitaorg topap ngan fm dah terbiasa bagi..so cont jek bagi..huhuhu...i tekad lah my 2nd baby nanti insyallah nak fully bf. kali nih tarak pengalaman lagi..sobs!

Mommy_Cha said...

alhamdulillah kak..rezki si kecil....=)

Mommy_Cha said...

kite pon sokeeee! =)

Mommy_Cha said...

insyallah dear u can do it...=)

Romie D Bijan said...

terbaekkk!!!!!!!!!!!

CikNaa said...

semangat giloss ciknaa baca entry mommy cha..
serius, berkobar2 sangat..
kebetulan pump tu same ciknaa nye..
insyaALLAH nak jd cam mommy jugak..
rajinkan diri untuk baby..

luvira said...

Mommy cha...bile tgk stok susu dalam peti ais da banyak,makin bekobar2 nak
Pam...kan???

shaheeda said...

Assalam mummy cha.. alhamdulillah, semoga ramai lagi ibu breastfeed anak macam kita kan, hehe.. nk tnya la ada makan apa2 ke sbg milk booster?

AkmaFaizal said...

wah..banyaknye stok..beruntungnya Mikha ada mummy yang sgt sayangkan dia. Caiyokkkk!!! teruskan usaha jadi mummy terBAIKKK!!! :)

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...