Iklan

Sharemyloves Geng!

19 April 2012

Hero mama demam!

Salam Khamis,

Setelah tidak berjaya update semalam, hari ni mommy cha mengagahkan diri jugak hapdate untuk tatapan pembaca yang disayangi...hiks! sayang ker? 

Dah baca tajuk mesti dah dapat hint sikit-sikit kan? Yeszaa..mikhail si debab bam-bam demam. Kesahnya, memula hantar taska on Tuesday morning ok saje. Tapi menjelang lunch hours mikha keriau sakan, sebab tak sehat. Dah tu dicampor pulak dengan kembong perot menyebabkan mikha langsung tanak minum susu. Ajaib okeh! baby bam-bam yang kejanya cuma mintak chu-chu tu langsung tak minum satu hari! hoh! bulan pose lambat lagi nak oiiii...anak bulan pon belom nampak! hehehehe...

Principle taska kol beratus kali kat hp mommy cha. Disebabkan kyusuk dan tawaduk di surau, memang berjam-jam melepak sambey sembang-sembang dan langsung tak tahu yang henpon ku akan berdering-dering. Sekali tengok missed called nah..."Taska Nur Muhammad" koling-koling...Ni musti ade sesuatu terjadi...hati tak tenang dah....=(
Bila return called, principle cakap...:mama mikhail, nih ha mikhail start nangis dari tengahari tadi sampai ke petang tanak stop...non-stop la...susu pon taknak minum....: Aik? diet ke pulok nak oi?

Pastu, mommy cha berdesyum pegi ke taska. Rupanya dia dah kembong perot dahndemam, selsema, batuk pon ade. Patutlah anak mama tak sehat rupanya. Ape lagi pastu terus berdesyum bawak mikha dengan daddy ke DEMC. Tunggu turn, after check berat dah 7.8kg. Demam-demam pon berat naik ka?. Ajaib lagi =) Pastu doktor ade tanya minum susu ape, bla-bla-bla...last-last suruh mikha minum susu soya pulak. Aku nak mengangguk pon tidak nak menggeleng pon idok, ye lah..kawan tuh dah minum anmum dah 3mons ++ okeh jer. Tetiba nak tukar susu soya, buatnya dia tamau susu tuh? Tak ke bazir kan deknon? Setahu aku lah kan susu soya tuh more expensive compare to susu lembu. Bukan maksudnya aku megah sangat anak aku minum susu lembu, tapi hello? kita kecik-kecik dulu pon semua tunggang minum Dumex tin merah kan? Cepat angkat tangan tanda sokong ayat aku tuh..hihhihihi....

rangkaian ubat-ubatan mikhail..


So, kisahnya macam biasa dapat ubat-ubatan dari doktor. Esoknya aku EL. Jaga anak demam. Mikha nih kalo demam melepek je kejanya, tido jek. Kalo terbangun ralit tengok baby TV, entah la paham ke idop....Kalo kita dukung dia, baik jek letak kepala kat atas bahu kita...hehehe...kalau dia sehat..astafirahhalazim...dah macam bershuffle atas badan aku nih...hehehehe! Sekali-sekali dengan aku berjoget-joget..hiks!

tengok tuh dia tido! letih sebab demam kan?


Time dia tido sempatlah aku masak lunch, dalam dok diet-diet tu pon siap ayam masak kicap dengan sayur kailan ikan masin + tolo dadar..hehehehe....Disebabkan mikha tido depan tv, dekat ruang tamu..tiap kali aku goreng jek..mata dia terbukak, pastu..tertutup balik..hehehe! pastu time aku menumis dia terkejut lagik...terbukak mata lagik..hehehe..pastu tertutup balik...gitulah sampai aku siap masak...Time baru pulak nak suap nasik dalam mulutku..ha..time tu lah dia.....eeeeeeeeeeewuaaaaa nanes! hoi! choi sungguh anak ku!

Gitulah peel anak-anak demam kan? Nak tanya u ols ibu-ibu mithali nih la kan...ape suggestion terbaik untuk susu anak? Brand ape yang okeh? susu lombu ke susu soya?any suggestion ladies......? Dan kalo anak u ols demam u ols buat cemana pulok? Any tips?..

dah petang salin baju, gini pulok gayanya..tido mata selalu tak tutup rapat, pastu bantal kemana kepala kemana kan? siap baju terselak tuh tak tahan tu..hehehe!

p/s: mommy cha bila anak demam 24h memang bagi susu pam saje. no FM yaw! katanya bagi antibodi baby kuat kan?....
- sorry guys harini ayat ku tunggang langgang..after mikha demam..today daddy pulak eksiden! story nanti yek! =( 
*im a superwomen, aint i*

salam sayang,
*mommycha*


17 comments:

farhana shamsuddin said...

comel la demam2 pun cumil..geramm..

Lady Rina said...

get well soon...geram tgk pipi yg tembam tu...

FieZaLieSa said...

alolo..cian nye budak bam2 demam..cpt sembuh ye cayunk..
mommy cha, try jugak letak cool fever..kt dahi + tgh belakang..
sy ri tu, hadif demam..jaram ngan air asam jawa..
alhamdulillah..panas turun..

PUAN SUE said...

mikha cepat2 sembuh tau..

HANI IZWAN said...

Semangat okay mikha.^_^. Moga mikha cepat sembuh..

shila shahila said...

he's so cuteeeeee! btw I suka nama Mikhail. Mesti handsome dah besar nanti :)

Mimy Hamid said...

alolo syian nya anak mama mimy sorang ni...sian mikha...cepat baik minum milk key...sayang dia omel montel....nani leh dating ngan kawan Fayel...good baby

**kami~nak~tawen** said...

comey mikha tido..debab!!!moga cepat sembuh mikha.. :)

Mommy_Cha said...

demam pon comei? hahahaha..tapi kuat melalak time demam nih..

Mommy_Cha said...

hehehe tq untie rina ;P

Mommy_Cha said...

lupo lak pasal cool fever hahahaha..ok akan diusahakan utk beli nanti,,.hiks!

Mommy_Cha said...

untie sue bila nak bwk aqilah jln2 alamnda lagikk?

Mommy_Cha said...

mikha tetap bersemangat yang tak bersemnagat mama dai jek!

Mommy_Cha said...

hehe tq untie shila....

Mommy_Cha said...

mama mimy...mikha rindu kat fayel kot?....hihihi

Mommy_Cha said...

heheh tengkiu untie...

AkmaFaizal said...

Semoga Mikha cepat sembuh...

kadang2 perut anak2 ni tak tau tetiba je dia nak sakit kan...anak aku no 1 n 3 ok je ngan susu lembu tp hok no 2 tu elergi plak ngan susu lembu. so nak tak nak kna beli gak susu soya. bukan mengada2 ke apa dah, klau dibagi gak habis bengkak satu muka..menangis bagai..sanggup ke tengok?

kadang2 memang kne tukar2 susu pasal laktosa ke hape tah doktor kate tak sesuai ngan perut anak tu. itu aje..sekian..hehe :)

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...