Iklan

Sharemyloves Geng!

17 April 2012

Bersalin?? tak sakit pon.....

Salam lovely Tuesday folks....

Tengok tajuk entry macam berlagak nak bagi "penyepak sedas berdesyumm" je kan kat mommy cha?....hahahaha...Dulu bila masuk keja ramai tanya sakit tak bersalin? Senang tak bersalin? Normal ke operate ke?  How's ur baby..ok tak? Letak mana taska ke? Pengasuh ke? Oh...banyak sungguh soklan kan?. So, today let's mommy cha share cena mommy cha deliver mikha ok?. Sudi baca tak nih?!

Secara personel nye mommy cha tak rasa sakit untuk bersalin. Yelah dah katanya operate kata kau!!! Walaupon EDD mommy cha on 13.1.2012 tapi tetap deliver awal before my EDD. Kenapa yek? Kisahnya, last check-up mommy cha tu dengan my inspired Gynea Dr. Zamri was on Saturday 7.1.2012. Time scan tu baby dah seberat 3.8kg. Berat kan? So, Dr. Zamri decided untuk mommy cha bersalin on Monday 9.1.2012 pukul 8.30am tepat di DEMC Specialist Hospital. Oh gosh! time tu memang dah tido tak lena u ols. Rasa belum sedia mental and fizikal untuk beranak. Takut seh!

my room at DEMC...nice kan? mommy cha bertapa selama seminggu disini...

Kan mommy cha dasar penakut, nak cucuk jarum sebatang pun macam sakit teruk sangat dah.Kihkihkih! On Monday itself, mommy cha bangun awal, solat subuh berdoa panjang dalam sujud semoga semuanya dipermudahkan. Dalam doa berlinang airmata..."jika ini subuh ku yang terakhir, maka ya Allah kau ampunkan lah dosa ku, dosa suamiku, dosa kedua ibu bapaku dan dosa adik-adikku ya allah....permudahkan lah bersalinku nanti ya allah..." itu antara doa mommy cha, selain mulut tak lekang dengan tasbih nabi yunus. 

abaikan muka mommy cha, memang selebet habesss..hahahahaha cuak di labour room, tu after dah induced tuh..siap boley peace lagi....

Tepat 8.30am mommy cha terus ke labour room. Ok! cuak gila kot. Tengok Dr. Zamri dah tunggu. So apelagi mulalah upacara pasang wayar untuk CTG machine. Everything goes fine until doktor masukkan ubat induce kat *tettt*. Oh! tarik nafas dan lepas..jangan kemut ;P hahahhahh! nasehat pada diri sendiri.... Bila dah masuk ubat lega...doctor said after 2 hours it should be fine, and u're ready to deliver ur baby! gulppppp! takut! After 2hours dalam kul 10.30am, doctor masuk lagi check bukaan, aktiviti menyeluk pon bermula...oh gosh! seluk punya seluk cuma baru bukak 1cm. Doktor cakap its ok, pukul 2 nanti i check lagi...kalo tak bukak jugak we straight away go for operation...hah! operate ke? czer ke? =( (tetiba meleleh airmata sebab lagi takut!)

mikha after a few days...


Bila kat OT tu dah nampak Dr. bius, dr. zamri pon dah sedia and a few nurses and staff OT. Oh! malu jugak sebab derang nih kan kawan erie (daddy mikha) so siap tanya lah baby nanti nama ape, etc-etc...hoi! time aku tengah cuak lah ko nak tanya kan? Hehehehehe...Time kena epidural tu tak rasa pun sakit, rasa kebas half body. Siap cakap dengan dr Jaseem (doktor bius) bius banyak sikit takut plak kang time operate meraung sakit, gila tak konfident kat doktor pakar...hahahahaha! Pastu siap suruh doktor cubit peha nak check epidural tuh working ke tak...sekali dia cubit memang tak rasa, pastu dia cubit bahu plak! ha..ko tentulah sakit kan? hehehehehhe...

Aku salute dengan Dr. Zamri time dok operate aku pon dia dok lek je. Siap sembang dengan nurses tanya pasal wedding ke hapa...yang aku time tu rasa freezing satu badan..mengigil kot! Mengigil sebab epidural dah response dengan body aku...Yang paling taleh lupa bunyi "zzzz...ziittt..zzz...ziittttt" time mendalah tuh czer perot aku..Ya ampon, tak sakit tapi ngeri pulak dengornya....Masuk OT dalam 2.45pm then 3.13pm tepat mikha was born. Dengar Dr. Zamri bagi salam kat baby...Nurse amik baby dan letak di bahu mommy cha. Dia cakap tahniah puan, puan dapat baby boy...=) aku dalam mamai tu pon cium mikha...Ya allah! sedih, terharu, gembira semua ada. Dalam samar-samar (sebab tak pakai contact or lens) nampak derang bersihkan baby. Dengar baby cried....sekali dengan mommy cha pon nangis hahahahaha! 

After resting kat OT, nursery DEMC called bagitau kata baby hypo. Tau tak nape hypo? Sebab kurang gula dalam badan dia...kan mommy cha dulu diabetes, so bila baby dah takde support from mommy cha punya glucose, automatic dia akan hypo. Derang mintak permission untuk bagi formula milk. And i was like ok. Sebab mommy cha still lemah after czer. Nak menyusu pon taleh..huwaaa...sedih! so time tu lah start journey mikha minum FM. 

Disebabkan berat mikha 4.3kg rite after deliver, dia ade probs pada paru-paru. His lung was effected and oksigen tak cukup untuk pernafasan dia. Hati seorang ibu sangat sedih, airmata berjurai tengok anak yang tak berdosa berselirat wayar, jarum di sana sini dan yang paling menghiba kan me, myself tak dapat menyusukan my own baby. Selamat tinggal "golden liquid", dan terima kasih sebab meleleh dan melekat hanya di baju hospital ku...*sebak*

Seminggu di NICU, mommy cha hanya ber 'wheel chair' untuk melawat mikha. Sumtimes, daddy papah mommy cha sebab tak daya nak berjalan after czer. Berjam-jam mommy cha duduk dikerusi tengok mikha bernafas melalui machine oksigen. Airmata berjurai-jurai..."ya allah aku rela kau gantikan nyawa ku..agar bayiku ini teruskan hidup, ambillah nyawaku tuhan....".  ok. stop. malas cerita time sedih, dan after one week mikha pon seems ok dan gas oksigen makin dikurangkan. Hari mikha boleh discharge, mommy cha rasa macam menang loteri satu billion dollar sebab terlalu happy. Terima kasih ya Allah...
Dan begitulah seterusnya sehingga mikha sihat sempurna....alhamdulillah. Ok. terpakse skip banyak part sebab nanti korang boring...itu belom cerita mommy cha berpantang keseorangan kat kampong lagi tu...superwomen tak? hahahahaha!

mikha after boley discharge

So guys, pesanan khidmat masyarakat dari mommy cha, sentiasa lah jaga pemakanan anda kalo nak beranak lagi. Jangan terlalu ikutkan nafsu makan especially yang manis-manis tau. Sebab yang effect tu nanti baby kita kan?...Walaupun sekarang tetap dok terliur dengan moist cake dekat SR. hahahhahahah! Terima kasih kepada yang sudi baca, yang silent reader pon tq jugak sebab tanpa komen anda sapelah mommy cha....oh! ya tq jugak dekat DEMC staff sebab bagi layanan yang super 'best', kakak-kakak nurse, nursery DEMC, makcik cleaner, doktor, penghantar makanan, dan ramai lagi..korang memang best! Puas hati lah walaupon charges nye RM****K..... hahahahahah! Tata guys! Pasni kalo bersalin nak try sepital baru kat Putrajaya tepi tasik pulok! save bajet..hahahahahaha ;P

sayangkan kamu anak, melebihi kekayaan atas donia...


salam sayang,
*mommycha*

31 comments:

iedchan said...

tak sakit ekk..hehe sy cuak la..takot nak branak..

Mommy_Cha said...

hahaha..kalo czer tak sakit tapi pastu tuh baru tau langit tinggi ke rendah..hahahaha!

puan.mila said...

mcm seronok je dgr..xcuak la cmni nak bersalin..tp prgnant nye pun belom.hehe.exb2b here, salam kenal :D

e k i n ♥ y u s r i said...

ishk,x sakit ke mommy cha
wah,baby mikha 4.3kg rupenye
comelnye die....sgt bulat
geram....ngeee~

Mommy_Cha said...

heheheh..mmg tak sakit tapi..after tuh sakit le dik kalo dah ber czer tuh..luka nak sembuh lama...ape lagi cpt2 work hard for babies ha.... ;P

PUAN SUE said...

berderai air mata umie sue..hehe..teringat masa kat hospital jugak..czer..huhu

Mommy_Cha said...

sakit after czer jek mommy...
yup 4.3kg..dan terkini 7.5kg for 3mons age...
;P

Mommy_Cha said...

samalah kita kan? adek bradek czer hahahaha...tamo nangis umi sue!!! nanti mommy cha pon nanes...huaaaa!

farhana shamsuddin said...

rsnyer rezeki masing2 kan... sakit tu tetap ada..

Mommy_Cha said...

tetap lah sakit...itulah dinamakan pengorbanan ibu ye tak?

D Yatie said...

moment bersalin nih kita tak akan lupa kan? saya sampai sekarang, masih baca balik apa yang saya tulis dekat blog, kronologi kelahiran si kecil. rindu sangat saat tuh. masa bersalin memang tak sakit. err, tak lah sakit sangat kot. alhamdulillah. cuma time berpantang tuh. sangatlah suffer rasanya. btw, besar nyer baby mikha...hihi...arissa cuma 2.92 je.. ;)

CikNaa said...

yang ditunggu2..fuhh terasa mcm diri sndiri plak dlm labour room tuh..
btl3.. mmg kne jaga mkn. ciknaa pn ada diabetis jugak time preggy ni.
tp mse 1st trimester aje..lepas tu alhamdulillah.. dah last darah tinggi pulak naik. but, seminggu aje.lepas dh duduk ngan suami, darah kembali oke..tp syukur, mikha dah sihat spenuh nya kan mommy.. tabah btl mommy cha ni..

cik fadh said...

tahniah kak..da selamat da semua..mikha powm makin membesar dengan sihatnyer..huhu kemain semangat lg..gerammm...

MimahAjil said...

Alhamdulillah selamat dh semuanya...
tkt baca pengalaman mommy cha...
tk sangka pemakanan kte boleh efek bby smpai mcmtu sekali ye...
amek pengalaman mommy cha sbg pengajaran dan peringatan utk diri sndri...

Mimy Hamid said...

yeahhh kita serupa...org tanya sakit bersalin kan...hah terus blur sebab tak sakit..epidural punya pasal la...tp hamik kau lepas brsalin..hazab czer....nangiesssssssssssss....

Ya Allah muka mikha masa baby tu comei nya.....Mikha ni mmg kawan Fayel tengok la besday nya kongsi bulan..cuma mikha otai la..dia boolat bam bam...

Mommy_Cha said...

momen yang sukar utk dilupakan tapi rase nak preggie lagi tuh ade jer...*tettt*!

Mommy_Cha said...

kena tabah ciknaa sebagai ibu kena kuat, barulah baby pon kuat...;p

Mommy_Cha said...

geram mai lah jumpa mikha....untie fadh!

Mommy_Cha said...

betul tu kena jaga mkn kalo preggie tau...bahaye tuh!

Mommy_Cha said...

betoi geng fayel....sama bulan tuh..bulan january awal tahnun hadiah new year katanya!

kayrul-shah said...

seronok baca pengalaman bersalin nie..ku semangat betul la badan mikha...geram sesangat tengok

Liyana said...

x skt ke mommy? adeh tkot nye dgr... xtau la nt normal ke czer.. sbb dua2 pun takot! haha

tp berbaloi kan sbb baby mikha sgt comel n tembun, geram je :)

Nadt said...

Alhamdulillah mommy cha semuanya selamat kan.orang kata bersusah2 dulu, bersenang2 kemudian kan. mesti senang hati tengok baby mikha yang comel dan montel.huhu..

AkmaFaizal said...

Semua tu bahagian masing2...ade hikmah yang terjadi. apa yang pasti kelahiran anak merupakan pengalaman yang sangat2 ajaib. Anugerah terindah dari yg Esa... :)

veesakura said...

montel baby mikha. comelll! macam aneh je bersalin tak skit ya, rupenyer czer. hehehe. tapi, lepas czer la, kena lbih jaga2 kan? eh, berpantang sorang2? serius??? story plsssssss

SweetLikeWhat said...

terharu sangat time baby dah kuar tuh..anis taktau lg cmne..doakan kite pulak yek..

salam kenal.. :)

PUAN THALHA : said...

alhamdulillah semuanya selamat. tahniah di ucapkan :) baby mikhail sangat comel! geram tengok pipi dia. hee

With Julia said...

so cute entry ehehhe tahniah ya both of u...yg ptg bb mikhail so hensom boyyyy ehehhe do follow me back and keep in touch in the next entry ya...see u again dear :)

armouris said...

terjumpa info ni, juga pasal berpantang … sharing is caring :) - Cara Bertungku Dengan Mudah

SalmiHasnani said...

Salam...hai... baby mikhail comel sgt.debab die..happy for u..:)
boleh sy tau, brape total cost spjg mommy cha kt demc? tq..

Zana said...

nk tanye if u dunt mind. bape u kene byr? i tgh survey tmpt nk bersalin ni.. confuse lg.. :(

zana_9@yahoo.com

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...