Iklan

Sharemyloves Geng!

26 April 2012

Ouch! Saketnyerrr!

Salam,

Semalam mommy cha demam sebab 'engorge' (bukan demam pasal mikhail nak dapat adik yer! hahahahaha) erk betol ke tak ejaan engorge pon aku tatau. Engorge tu bagi golongan yang kurang tahu, adalah bengkak susu. Hehehehe...Sakit woo..takpe itu esok cerita eh?

Sakit sampai  terus demam-demam. Balik rumah macam nak pitam pon hado okeh...sakitt! Bila sakit-sakit tu tetiba tekak teringin nak makan western-western. Ha! ko mat salleh sangat kan? Pastu dalam sakit-sakit demam tu, bawak lah si tenit dengan daddy pegi round-round carik makan dekat Cyberjaya. Boring katanya asek-asek alamanda okeh! huh!

Dalam sejam kitaorang habiskan minyak keta, sampai mikha tertidoq berdengkuq-dengkuq last-last pizza hut jugak kami terjah. Dah lapar sangat katanya. Mommy cha ape lagi terus order pizza baru tu, hala yang ade topping serunding tuh. Hehehehe!

Tripple Chicken Sensation pizza tu memang mengancam. Tekak orang demam memang rasa sedap je, telan cheese & mayonis yang banyak. Selalunya kalo kita oder beger tepi jalan kan mesti nak cakap..."err, abang beger, letak mayonis lebeyh yek!" ha, kalo korang makan pizza nih tayah cakap cenggitu pon otomatik topping pizza nih memang ade mayonis yang yummmeeyyyhh dan berlebih-lebih!

Pastu tidak dilupa, kita 'add on' sekali Tripple Sensation platter yang ade fries gemok-gemok, and a few gulungan cheese, with ape lagi satu pon im not sure. But! really...trust me, it's taste sooo gooood! So bagi penggemar-penggemar pizza+mayo+cheese (siap aku bold lagi tu tandanya sedap lah tu) silalah try pizza baru ni. Oh! and make sure lah u ols order cheezy larva punya pizza tau...yang keliling pizza tuh ade cheese tu...confirm...lagi bertambah sedap! hiks!

Akhirnya, terubat lah sikit tekak orang demam. Walaupon sakit 'engorge' tu sampai ke lani dok berdenyut-denyut lagi....huwaa.......! Sakitnyeeeeee.....

p/s: entry ini bukan entry tajaan pizza hut tau! adesss, saket-saket-sakettt nye my miss 'B'!!

gambo seperti dibawah: 
tulun jangan terliuq!













salamsayang
*mommycha* yang dah abis pantang dan berani minum air gas mountain dew hahahahah!

25 April 2012

#my way of wordless wednesday#


#wordless wednesday#

I'm in love wit' several stuff from victoria secret currently. Already place order.... 
Soon to own these 'gorgeous' tumbler =) yeay!

im luvin it!


lotsoflove
*mommycha*

24 April 2012

Nursing Pad anyone?

Salam guys!

Untuk ibu-ibu semua. Mari bercerita pasal susu ibu sekejap. Terpikir tak sumtimes susah betul kalau susu penuh di 'miss B' kita? Pastu kita pon rasa macam aiseh..harus kena pam nih, dan kalo baby ade berdekatan kita haruslah kita terus sumbat mulut baby dengan 'nenen' kita kan?

Macam mana pulak kalo kita tengah shopping berseorangan dan tak bawak breast pump. Haruslah baby ditinggalkan dirumah bersame apaknye sebab kita nak bersenang lenang sopping sakan bersame teman tersayang kan? Apa barang bawak baby hehehe....

Kalau Alexander Graham Bell terkenal dengan ciptaan telepon dia...mommy cha pon 'salute' habeess dengan pencipta nursing pad. Alo! jangan buat-buat ternganga tatau yek..nih bendalah yang kita lapik kat bra tanak bagi susu 'membasahi atau menghujani' baju kita tuh...ha..yang itu lah....=)

cun kan nursing pad cenggini...wah......!
veri da creatip!

So creative yu ols. Dan persoalan nye disini, apekah yang menjadi pilihan mommies sekalian? Sama ada yang washable atau disposable (pakai buang) punye?. Mommy cha mempunyai kesukaran membuat pilihan yu ols. Kalau pegi opis memang pakai yang washable sebabnye kerap nak pumping so 'kebarangkalian' untuk tembus susu ke baju memang sangat low. Tapi kalo dah kuar 'berjimba-ramba' ha...jangan sesuka hati nak pakai yang washable tu sebab kalo penuh, memang meleleh dan basyahhh beb!

Setakat nih mommy cha kan kalo kuar jalan-jalan memang suka pakai yang disposable nursing pad. Dan jenama pilihan mommy cha adelah tolly joy. aip! jangan kata eleh..guna jenama chap ayam yek! tolly joy nih best tau, sebab kalo susu dah penuh dia bertindak macam mendap dalam kapas nursing pad tu. So, secara tak langsung kita tak rasa basah atau berat. Dah banyak gak nursing pad yang mommy cha try. Last-last suka benor dengan tolly joy nih. Selain dari gam yang stick dekat bra tu sangat kuat okeh. I lurve tollyjoy! *tetibe :p* hehehehe....Dan untuk washable pon still suka pigeon and tollyjoy. ade gak kawan-kawan yang suggest pakai pureen, tapi belom try lagi. 
mommy cha punya ceni lah
yang isi nye begini ha...

Pastu macam mana yu ols basuh nursing pad nih, jangan jadi macam mommy cha, semua nak 'memesin' a.k.a masok mesin. Pastu kuar jer habis berbulu hehehehe..tu lah dasar pemalash kan....Sebenarnya basuh tangan je...ayoo itu pon tak larat ka? Yang pastinya, sentiasalah tukar nursing pad korang, janganlah pakai nursing pad yang sama sehari semalam...toknek kuman, grandma bakteria semua dah lekat kot..pastu sesukahati nak breastfeed baby korang kan? Pastu baby mula lah sakit itu, sakit ini...no.no.no.no.no.!
Oklah..itu je for today.. bermanfaat kan today punye entry? hehehehe....

jangan sampai berkulat yek! erk..goli den...

salamsayang
*mommycha*

23 April 2012

Weekend Di Dataran Putrajaya

Salam Monday!

Okeh. ini kali ke-8 aku type..delete...type...delete ayat ni. Blurrrr pulak nak update! okeylah cite pasal wiken lah...

Weekend dah berlalu. Kami ber'spend' time di *homesweethome* saje. Macam biasa mommy cha gigih kat dapor, memberus, membasuh, mengelap, mengemop ape-ape yang patut. Daddy pulak melayan anak sebab dah dapat mc 3days. Si anak pulak, ralit sampai meleh-leleh air liur melayan baby tv dia. Pastu akai baru dah ade dah...kalau kita lambat angkat dia mula lah buat-buat batuk "hok-hok-hok-hok" supaya mak pak dia cepat-cepat angkat....ha! cerdik kan akai baru dia?

tengok dia ralit dengan 'babytv' dia...alahai anak!

Ahad semalam, tetiba dapat idea nak lepak dataran Putrajaya. Ala! kat Masjid Putra tu. Macam best je sebab angin area tu memang super-duper kuat pastu banyak pulak babies, toddles yang baru-baru nak belajar berjalan 'tak-teh,tak-teh', naik keta remote control, naik beskal etc. Yang paling lawak, siap ade mak pak bawak walker ko! hehehehe! kelakau.

mikha besame apaknye

mikha besame kakaknye amaknye


Tenit mommy cha nih spoil. Sampai jer kat dataran lena pulok! eeii..orang nak bawak jalan dia tido. Pastu bagi minum susu, habis je sebotol terus celik mata. Hehehe..dapat energy kot baru larat bukak mata. Tapi dalam mamai-mamai tu mommy cha dukong jugak bawak jalan. Terbeliak ko mata pandang bendera melambai-lambai. Hehehehe! Jakun ye nak?


Pastu tak sampai 10mins mikha macam mamai nak tido balik dah. Eiiiii! geram tol bila dalam gambo muka semua chom (masyem). Sebab nantoks. Cian anak mama, kena pakse jalan..hehehe. Then nak cakap sorry sebab nye gambar gegar-gegar...almaklumler pakai henpon daddy jek. Mommy cha yang terlebih bijak nih, bawak cybershot macam biasa dalam beg, tapi leh pulak dah tua ke hapa bateri tertinggal kat umah...hehehehe!

Oklah. cukup dulu entry yang tak bermoral nih. Nanti petang kalo rajin buat entry yang ade pekdah sikit. Yang ber informasi sikit yek. Till then. Tata.

salamsayang
*mommycha*

20 April 2012

Daddy mikha pulak eksiden!

Salam Jumaat,

Lepas story mikha demam. Timbul lagi satu 'kes' yang membuatkan mommy cha terkesima. Semalam dipagi hujan renyai-renyai daddy mikha called. Ingatkan nak cakap dah sampai opis dah macam selalu, tapi rupe-rupenya...

Daddy mikha: Hello! sayang..bb eksiden, jatuh moto (suara gile slow, tahan sakit kot)
Mommy cha: Ha? jatuh moto, teruk ke?
Daddy mikha: Jatuh tergolek atas jalan, ni dah kat hospital. Doktor tengah cuci luka, nanti bb call sayang balik ok?

Gulp!
Macam terhempas batu atas kepala. Suamiku eksiden...sangat takut ok bila dengar orang eksiden. Ni pulak suami sendiri. Ya Allah! janganlah luka teruk-teruk...jangan lah ade patah riuk....jangan lah.... =( Time tu jugak rasa berpinar-pinar, mata kelabu, tangan berpeluh. Sedihnya rasa, baru pagi tadi rasa tak sedap hati, baru pagi tadi cium tangan daddy... =(

Pastu terus drive laju-laju macam F1 driver, straight away to DEMC. Daddy dah ade dekat situ. Katanya dah jatuh tergolek bangun sendiri dan bawak moto ke DEMC. Tak dapat bayangkan dalam berdarah-darah tu boley lagi bawak moto kan?

Sampai kat DEMC tengok daddy dah tunggu kat luar, staedy jek. Tapi jalan terhencot-hencot. Still senyum. Hero katanya! Hahahaha. Kita yang cuak bagai. Rasa macam nak pelok dia kuat-kuat. Pastu balik putrajaya pulak, mommy cha drive super slow dari biasa, takut kot terlanggar lobang ke ape bergegar pulak pale lutut daddy yang berdarah tuh...

 Sempat tapau nasi untuk daddy. Yelah kita pastu nak masuk opis lagi. Sian tengok dia makan guna sudu garfu, sebab tangan pun habis luka-luka. Dah la tak sanggup nak stori banyak-banyak. Memang dugaan bertimpa-timpa this week. Mujur mommy cha semangat kental nak jaga mikha yang demam dan daddy yang jatuh moto tu. Kalau idok?

Semalam daddy tido ok. Tapi menyayat hati bila bangun pagi tengok darah eksiden dia melekat kat cadar...oh my my! daddy cepat lah sembuh..tak sanggup mama tengok darah banyak-banyak cenggini =(
*nanes lagi letew*

*gambo kejadian, actually lutut pon berdarah sebab terkoyak...tapi ngeri nak publish*




dan yang paling tak tahan tengok.....



suar terkoyak kat lutut...bulat elok je..hahahha! opssss! =( cian daddy mikha nih...

p/s: dia malu kalo mommy cha buat entry nih..tapi nak buat jugak...kan isteri dia nih degil. 
*tahniah ye daddy dapat mc 3 hari*

salamsayang,
*mommycha*

19 April 2012

Hero mama demam!

Salam Khamis,

Setelah tidak berjaya update semalam, hari ni mommy cha mengagahkan diri jugak hapdate untuk tatapan pembaca yang disayangi...hiks! sayang ker? 

Dah baca tajuk mesti dah dapat hint sikit-sikit kan? Yeszaa..mikhail si debab bam-bam demam. Kesahnya, memula hantar taska on Tuesday morning ok saje. Tapi menjelang lunch hours mikha keriau sakan, sebab tak sehat. Dah tu dicampor pulak dengan kembong perot menyebabkan mikha langsung tanak minum susu. Ajaib okeh! baby bam-bam yang kejanya cuma mintak chu-chu tu langsung tak minum satu hari! hoh! bulan pose lambat lagi nak oiiii...anak bulan pon belom nampak! hehehehe...

Principle taska kol beratus kali kat hp mommy cha. Disebabkan kyusuk dan tawaduk di surau, memang berjam-jam melepak sambey sembang-sembang dan langsung tak tahu yang henpon ku akan berdering-dering. Sekali tengok missed called nah..."Taska Nur Muhammad" koling-koling...Ni musti ade sesuatu terjadi...hati tak tenang dah....=(
Bila return called, principle cakap...:mama mikhail, nih ha mikhail start nangis dari tengahari tadi sampai ke petang tanak stop...non-stop la...susu pon taknak minum....: Aik? diet ke pulok nak oi?

Pastu, mommy cha berdesyum pegi ke taska. Rupanya dia dah kembong perot dahndemam, selsema, batuk pon ade. Patutlah anak mama tak sehat rupanya. Ape lagi pastu terus berdesyum bawak mikha dengan daddy ke DEMC. Tunggu turn, after check berat dah 7.8kg. Demam-demam pon berat naik ka?. Ajaib lagi =) Pastu doktor ade tanya minum susu ape, bla-bla-bla...last-last suruh mikha minum susu soya pulak. Aku nak mengangguk pon tidak nak menggeleng pon idok, ye lah..kawan tuh dah minum anmum dah 3mons ++ okeh jer. Tetiba nak tukar susu soya, buatnya dia tamau susu tuh? Tak ke bazir kan deknon? Setahu aku lah kan susu soya tuh more expensive compare to susu lembu. Bukan maksudnya aku megah sangat anak aku minum susu lembu, tapi hello? kita kecik-kecik dulu pon semua tunggang minum Dumex tin merah kan? Cepat angkat tangan tanda sokong ayat aku tuh..hihhihihi....

rangkaian ubat-ubatan mikhail..


So, kisahnya macam biasa dapat ubat-ubatan dari doktor. Esoknya aku EL. Jaga anak demam. Mikha nih kalo demam melepek je kejanya, tido jek. Kalo terbangun ralit tengok baby TV, entah la paham ke idop....Kalo kita dukung dia, baik jek letak kepala kat atas bahu kita...hehehe...kalau dia sehat..astafirahhalazim...dah macam bershuffle atas badan aku nih...hehehehe! Sekali-sekali dengan aku berjoget-joget..hiks!

tengok tuh dia tido! letih sebab demam kan?


Time dia tido sempatlah aku masak lunch, dalam dok diet-diet tu pon siap ayam masak kicap dengan sayur kailan ikan masin + tolo dadar..hehehehe....Disebabkan mikha tido depan tv, dekat ruang tamu..tiap kali aku goreng jek..mata dia terbukak, pastu..tertutup balik..hehehe! pastu time aku menumis dia terkejut lagik...terbukak mata lagik..hehehe..pastu tertutup balik...gitulah sampai aku siap masak...Time baru pulak nak suap nasik dalam mulutku..ha..time tu lah dia.....eeeeeeeeeeewuaaaaa nanes! hoi! choi sungguh anak ku!

Gitulah peel anak-anak demam kan? Nak tanya u ols ibu-ibu mithali nih la kan...ape suggestion terbaik untuk susu anak? Brand ape yang okeh? susu lombu ke susu soya?any suggestion ladies......? Dan kalo anak u ols demam u ols buat cemana pulok? Any tips?..

dah petang salin baju, gini pulok gayanya..tido mata selalu tak tutup rapat, pastu bantal kemana kepala kemana kan? siap baju terselak tuh tak tahan tu..hehehe!

p/s: mommy cha bila anak demam 24h memang bagi susu pam saje. no FM yaw! katanya bagi antibodi baby kuat kan?....
- sorry guys harini ayat ku tunggang langgang..after mikha demam..today daddy pulak eksiden! story nanti yek! =( 
*im a superwomen, aint i*

salam sayang,
*mommycha*


17 April 2012

Bersalin?? tak sakit pon.....

Salam lovely Tuesday folks....

Tengok tajuk entry macam berlagak nak bagi "penyepak sedas berdesyumm" je kan kat mommy cha?....hahahaha...Dulu bila masuk keja ramai tanya sakit tak bersalin? Senang tak bersalin? Normal ke operate ke?  How's ur baby..ok tak? Letak mana taska ke? Pengasuh ke? Oh...banyak sungguh soklan kan?. So, today let's mommy cha share cena mommy cha deliver mikha ok?. Sudi baca tak nih?!

Secara personel nye mommy cha tak rasa sakit untuk bersalin. Yelah dah katanya operate kata kau!!! Walaupon EDD mommy cha on 13.1.2012 tapi tetap deliver awal before my EDD. Kenapa yek? Kisahnya, last check-up mommy cha tu dengan my inspired Gynea Dr. Zamri was on Saturday 7.1.2012. Time scan tu baby dah seberat 3.8kg. Berat kan? So, Dr. Zamri decided untuk mommy cha bersalin on Monday 9.1.2012 pukul 8.30am tepat di DEMC Specialist Hospital. Oh gosh! time tu memang dah tido tak lena u ols. Rasa belum sedia mental and fizikal untuk beranak. Takut seh!

my room at DEMC...nice kan? mommy cha bertapa selama seminggu disini...

Kan mommy cha dasar penakut, nak cucuk jarum sebatang pun macam sakit teruk sangat dah.Kihkihkih! On Monday itself, mommy cha bangun awal, solat subuh berdoa panjang dalam sujud semoga semuanya dipermudahkan. Dalam doa berlinang airmata..."jika ini subuh ku yang terakhir, maka ya Allah kau ampunkan lah dosa ku, dosa suamiku, dosa kedua ibu bapaku dan dosa adik-adikku ya allah....permudahkan lah bersalinku nanti ya allah..." itu antara doa mommy cha, selain mulut tak lekang dengan tasbih nabi yunus. 

abaikan muka mommy cha, memang selebet habesss..hahahahaha cuak di labour room, tu after dah induced tuh..siap boley peace lagi....

Tepat 8.30am mommy cha terus ke labour room. Ok! cuak gila kot. Tengok Dr. Zamri dah tunggu. So apelagi mulalah upacara pasang wayar untuk CTG machine. Everything goes fine until doktor masukkan ubat induce kat *tettt*. Oh! tarik nafas dan lepas..jangan kemut ;P hahahhahh! nasehat pada diri sendiri.... Bila dah masuk ubat lega...doctor said after 2 hours it should be fine, and u're ready to deliver ur baby! gulppppp! takut! After 2hours dalam kul 10.30am, doctor masuk lagi check bukaan, aktiviti menyeluk pon bermula...oh gosh! seluk punya seluk cuma baru bukak 1cm. Doktor cakap its ok, pukul 2 nanti i check lagi...kalo tak bukak jugak we straight away go for operation...hah! operate ke? czer ke? =( (tetiba meleleh airmata sebab lagi takut!)

mikha after a few days...


Bila kat OT tu dah nampak Dr. bius, dr. zamri pon dah sedia and a few nurses and staff OT. Oh! malu jugak sebab derang nih kan kawan erie (daddy mikha) so siap tanya lah baby nanti nama ape, etc-etc...hoi! time aku tengah cuak lah ko nak tanya kan? Hehehehehe...Time kena epidural tu tak rasa pun sakit, rasa kebas half body. Siap cakap dengan dr Jaseem (doktor bius) bius banyak sikit takut plak kang time operate meraung sakit, gila tak konfident kat doktor pakar...hahahahaha! Pastu siap suruh doktor cubit peha nak check epidural tuh working ke tak...sekali dia cubit memang tak rasa, pastu dia cubit bahu plak! ha..ko tentulah sakit kan? hehehehehhe...

Aku salute dengan Dr. Zamri time dok operate aku pon dia dok lek je. Siap sembang dengan nurses tanya pasal wedding ke hapa...yang aku time tu rasa freezing satu badan..mengigil kot! Mengigil sebab epidural dah response dengan body aku...Yang paling taleh lupa bunyi "zzzz...ziittt..zzz...ziittttt" time mendalah tuh czer perot aku..Ya ampon, tak sakit tapi ngeri pulak dengornya....Masuk OT dalam 2.45pm then 3.13pm tepat mikha was born. Dengar Dr. Zamri bagi salam kat baby...Nurse amik baby dan letak di bahu mommy cha. Dia cakap tahniah puan, puan dapat baby boy...=) aku dalam mamai tu pon cium mikha...Ya allah! sedih, terharu, gembira semua ada. Dalam samar-samar (sebab tak pakai contact or lens) nampak derang bersihkan baby. Dengar baby cried....sekali dengan mommy cha pon nangis hahahahaha! 

After resting kat OT, nursery DEMC called bagitau kata baby hypo. Tau tak nape hypo? Sebab kurang gula dalam badan dia...kan mommy cha dulu diabetes, so bila baby dah takde support from mommy cha punya glucose, automatic dia akan hypo. Derang mintak permission untuk bagi formula milk. And i was like ok. Sebab mommy cha still lemah after czer. Nak menyusu pon taleh..huwaaa...sedih! so time tu lah start journey mikha minum FM. 

Disebabkan berat mikha 4.3kg rite after deliver, dia ade probs pada paru-paru. His lung was effected and oksigen tak cukup untuk pernafasan dia. Hati seorang ibu sangat sedih, airmata berjurai tengok anak yang tak berdosa berselirat wayar, jarum di sana sini dan yang paling menghiba kan me, myself tak dapat menyusukan my own baby. Selamat tinggal "golden liquid", dan terima kasih sebab meleleh dan melekat hanya di baju hospital ku...*sebak*

Seminggu di NICU, mommy cha hanya ber 'wheel chair' untuk melawat mikha. Sumtimes, daddy papah mommy cha sebab tak daya nak berjalan after czer. Berjam-jam mommy cha duduk dikerusi tengok mikha bernafas melalui machine oksigen. Airmata berjurai-jurai..."ya allah aku rela kau gantikan nyawa ku..agar bayiku ini teruskan hidup, ambillah nyawaku tuhan....".  ok. stop. malas cerita time sedih, dan after one week mikha pon seems ok dan gas oksigen makin dikurangkan. Hari mikha boleh discharge, mommy cha rasa macam menang loteri satu billion dollar sebab terlalu happy. Terima kasih ya Allah...
Dan begitulah seterusnya sehingga mikha sihat sempurna....alhamdulillah. Ok. terpakse skip banyak part sebab nanti korang boring...itu belom cerita mommy cha berpantang keseorangan kat kampong lagi tu...superwomen tak? hahahahaha!

mikha after boley discharge

So guys, pesanan khidmat masyarakat dari mommy cha, sentiasa lah jaga pemakanan anda kalo nak beranak lagi. Jangan terlalu ikutkan nafsu makan especially yang manis-manis tau. Sebab yang effect tu nanti baby kita kan?...Walaupun sekarang tetap dok terliur dengan moist cake dekat SR. hahahhahahah! Terima kasih kepada yang sudi baca, yang silent reader pon tq jugak sebab tanpa komen anda sapelah mommy cha....oh! ya tq jugak dekat DEMC staff sebab bagi layanan yang super 'best', kakak-kakak nurse, nursery DEMC, makcik cleaner, doktor, penghantar makanan, dan ramai lagi..korang memang best! Puas hati lah walaupon charges nye RM****K..... hahahahahah! Tata guys! Pasni kalo bersalin nak try sepital baru kat Putrajaya tepi tasik pulok! save bajet..hahahahahaha ;P

sayangkan kamu anak, melebihi kekayaan atas donia...


salam sayang,
*mommycha*

16 April 2012

Super sticker for babies!

Salam Hari Monday.

contoh sticker mikha

                  Setelah ber'comfy-comfy' on weekends and now it's time to start work. Alahai..hari Monday jer mulalah Monday blues kan...bermalasan nak turun katil, bermalasan nak mandi..dan bermalasan macam-macam. And at last, no disturbing weekends for me..akhernya... dapat berdua-duaan dengan mikha kat rumah yeay! (daddy not in list sebab kena 'on-call'). Gigih tol keja...hiks! Mesti korang pelik apekah motif gambar diatas kan?...Kes nya ceni....

                  Tetiba teringat pulak, asal bawak balik dari taska jer dalam beg mikha harus ade stokin ler, ade towel lah, ade baju lah, ade napkin lah...tapi bukan mikha punya. Tapi baby lain a.k.a roommate mikha yang punya. Aiks? Mommy cha pun terus jek BBM dengan babysitter bagitau kate :ummu, u all dah tertukar barang ni, today ade towel baby mana ntah...: ummu reply :sorry kak tak perasan tadi...haiseh! memang masalah normal lah bila kita tertukar barang kat taska kan?. ish-ish-ish

                   Bukan mommy cha tak tulis nama mikha kat barang-barang dia, siap beli marker pen permanent lagi conteng nama kat towel, bottle susu, beg dia...tapi tetap! ter 'exchange' jugak...haiyoyoyoyoyo! Tapi macam biasa tulisan itu akan 'fade' bila kita dah acapkali basuh....erk! 'acapkali' gitu...paham dop maksud acapkali tuh korang? Dalam hati mommy cha dok terpikir aiyoo..ini macam sure boleh tertukar lagi kan barang-barang baby mikha nih, buatnya banyak-banyak botol susu kat taska then pengasuh simply tertukar botol susu dan susu? haaaa cena tuh? kan ke payah?. dah terminum susu si baby A, baby A pulak terminum susu baby C kan??....And at last  mommy cha sudah ade satu solution. Thanks to mama afiq sebab perkenalkan this sticker to mommy cha. Maybe mommy cha macam 'ketinggalan ketapi' untuk tahu pasal sticker-sticker nih...almaklum ler baru nak jadi mak-mak hehehehe...

                  So, sekarang senang hati banyak bila dah ade sticker ni, boleh lekat-lekat dekat barang mikha. Tapi tetap lah kan taleh lekat dekat kain towel, lampin, sapu tangan dia..haruslah tertanggal kan? Yang tu tetap no choice selain tulis pakai marker pen :( Semenjak ade sticker nih punya lah rajin mommy cha dok lekat-lekat merata. Dekat tupperware air dia, bekas simpan susu dia, botol chu-chu, beg susu dia semua mommy cha lekat..hehehehe...Dengan harapan jangan lah tertukar lagi..asek dapat barang 'unfamiliar' je hari-hari...tak siok ar! 

                Takkan lah mommy cha nak salahkan ke taska pulak, if im in their shoes oso, haruslah tertukar barang kan?..Nak jaga pun baby sampai berbelas-belas orang..mesti la sumtimes kita pun ter 'confused' deknon kan?...So, ini sajalah cerite pasal today, about a mother who loves to 'lekat-lekat' hahahaha! saje sharing dengan yu ols jek. Kot-kot belum buat macam mommy cha nih, silalah tempah sticker tu cepat-cepat. Tak mahal mana pun..lagipon nampak comei jer nama baby bila dah lekat kat botol chu-chu dia...hehehehe! That's all....
Tata guys!

lekat cenggini jek..macam comei jek ;)
iklan jap: tq mama..mikha lurve it! hahahaha...


p/s: sticker mungkin akan tertanggal kalo korang dah basuh, sterile banyak kali, so kalo tanggal lekat lah yang baru eh...
erm p./s lagi: mommy cha bukan tukang juai sticker or pomot sticker tu tau...cuma bagi tips supaya jangan tertukar barang di taska je. ;)

salam sayang,
*mommycha*

13 April 2012

Mikha's Milk....bekal ke nursery....

Heyyo Geng...

        Salam Jumaat yang mulia. Dah Jumaat dah... kejap jer rasa dah 2weeks mommy cha start kerja. Dan dah 2 weeks mommy cha jadi super'mak' menghantar dan mengambik mikha dari nursery. Setiap malam before tido rutin seharian mommy cha adalah untuk 'menurunkan' EBM dari chiller ke freezer bawah, supaya esok dah cair dan senang BS nak 'thaw' di nursery nanti. 

bekal mikha's yang setiap hari mommy cha bagi untuk ke nursery

        Mikha si debab ni mempunyai high demand of milk. Tak kira lah susu badan or formula milk, dia sentiasa perlukan susu untuk tumbesaran dia kan. Especially time dia nak bum-bum tido, harus nak minum seround susu dulu supaya 'mamai' then terus bum-bum. Mommy cha tak mampu nak fully BF, sebab diawal kelahiran mikha he was admitted in NICU about 1weeks. So, memang tidak dibenarkan untuk direct BF sebabnya wayar dah penuh berselirat dekat badan...lagipun time tu amount liquid untuk dia minum hanya 5ml. memang sedih sangat...Dan disebabkan terlalu pressure dengan condition mikha, mommy cha punya production susu 'merudum' tau....oh! tidakkkk! sedih giles.

mikha at NICU..ah!!!!sedihnya tengok dia time nih......minum pon kena through wayar...=(

mola-mola pam kat DEMC nursery...cikit jer...sobs-sobs
       Maleh nak ingat story lama, diteruskan dengan story sekarang lah ye. After 2 months mikha membesar bagai johan, production susu mommy cha makin banyak. Walaupun tertekan sebab mama selalu cakap.."awat susu hang sikit sangat ni?"..sangat depressed time tu. Sebut saja milk booster yang perlu dimakan semua mommy cha dah telan, lobak putih, susu tepung, milo, horlicks, kurma, madu, minum air berliter-liter dan even taking Shaklee as supplement...namun still yang hado sekali pump cuma 1-2oz. Selalu mommy cha berdoa moga-moga susu akan banyak dan dipermudahkan semua rezeki untuk anakku ini...
     Alhamdulillah menjelang 2++ months, susu mommy cha ada. ini semua sebab sikap mommy cha yang tak mahu mengaku kalah. Think positive saja. Lantak ler kalo ade orang dapat susu sampai 10-20oz, hei..ade ke ku kesahhh? hehehehe! jaat! dan starting from that moments mommy cha dah simpan stok, sikit-sikit lama-lama jadi bukit kan?. Dan sekarang mommy cha akan bekalkan EBM at least 6 beg dekat nursery. Demand susu yang banyak dari mikha ni membuatkan mommy cha lagi rajin nak pump. Pegi opis pon sanggup tak bawak handbeg, tapi sanggup galas beg pump dan ice beg untuk simpan susu. Gigih tol! hahaha... Kat opis pulak mommy cha terpakse pinjam bilik bos yang kosong untuk pump susu. Takpelah janji susu dapat diperah untuk baby mikha. 

masa mola-mola buat stok sikit-sikit dulu...lama-lama jadi bukit kan?

       Oh! ya..mommy cha dah jugak try and error banyak formula milk, antaranya S26, Lactogen, Similac dan lastly yang suit mikha adalah Anmum. hehehe! ok lah tu....tengok anak membesar buatkan mommy cha tersenyum sendiri. Mikha ni pulak pesennya tak mau minum direct so mommy cha terpaksa EPM (express pumping milk) kat dia. Takpelah nak...janji kamu minum susu mama. Di nursery... mommy cha rasa sangat beruntung sebab derang nih mengamalkan susu ibu sebagai priority. Tiada istilah malas untuk panaskan EBM dan alhamdulilah everyday EBM bekal untuk Mikha akan habis...Mikha nih walaupon dah bekalkan 6beg (setiap beg 5oz - 6oz) tapi BS akan topap jugak dengan FM dua kali minum. Haiyoooo...berselera sungguh anak mama yek!
       Dan mommy cha cuma nak advised kepada para mommies out there dont stop pumping or BF ur baby, sebab susu kita ada dan cukup untuk our little angel tuh..no worries ok! So...ini sajalah karangan untuk hari Jumaat nih,mommies dont let other people let u down...susu ibu ke, susu formula ke yang penting anak kita sehat sejahtera..ok? caliitttttt skeetttttttt! =)

ini hasil semalam gigih pump di opis 10 oz per session ....nak tau lokasi pumping katne tak u olss? jap ehhh.....

dan walau dimana anda berada...hehehehe...

silalah pumping @ perah selagi terdaya.....;P  (note: jangan cuba aksi bawah meja ini...hahahahaha!)
untukmu wahai mikha......tak perlu bayar ape-ape untuk ini sayang....pree je mama bagi...hiks!

Salam sayang,
*mommycha*

12 April 2012

Mikha's Public Holiday Day's Out!

man u family yaw!
       
    Mikha sangat siok kalo mama & daddy bawak jalan. Rasanya semua budak-budak tecik macam tu kan? Masuk keta jer terus senyap, pandai pulak kalo tang traffic lite tu keta benti terus meraung, macam kena cubit ke hapa ntah...aptb! cit! Bila dah jadi ibu-ibu nih, pantang ada peluang harus nak bawak anak kuar jalan-jalan nak exposed anak pada benda baru. Dalam otak, eh..nak bawak pi sana pi sini pi sinun kan?. 
        Tapi bila jadi mak-mak ni, takut gak nak bawak baby cinonet nih kuar sangat...yelah kita ikut cakap orang tua-tua takut anak tersampuk ke, ada benda ikut ke...kesudahnya yang tak boleh tido malam mak dengan pak nye jugak kan? aiseh meng. kena pulak esok tu keja...lagi haru biru, abang mus oiii....! Dipendekkan cerita...cuti ritu, MIL ajak pegi The Curve asalnya, after makan-makan kat Fend Ikan Bakaq di Kelana Jaya, terus ke The Curve, tapi as usual keta punya berjuntaian banyak...nak cilok pon tarak guna siap boleh kena pin-pin, hon-hon...so, usaha untuk berjalan diteruskan sehingga ke KLCC. 
time mood baik, sampai terkeluaq pampers anak oiii..! siap buat bubble lagi kan dengan aiq liuq!
ewah..macam reti je kan kamu tengok fish tu?

         Mikha fine dalam keta, tido...mulut bising kalo nak chu-chu saje. Dah sampai KLCC MIL kata nak pegi Akuaria. Oh! ok..berdebar takut baby nangis ke hapa...and memola tuh dia ok..after halfway dalam Akuaria..keriau noks! Mommy cha pon tatau lah kot-kot si Mikha nih tak suka ikan ke hapa..hahahah! tapi puas la mommy cha dukong, bagi susu, bubuh dalam ferrari semua dia refused! cit! gigit baru tau...last-last terpakse mommy cha & daddy guna emergency exit untuk bawak mikha kuar..hahahah! rasanya mikha alergic kat fish..sama ngan mama dia! cit..inaporenggek punya budok! Sampai je kat luar Aquaria tuh baik elok je mood dia..hilang awan mendung hujan petir tadi...ha..kan dah cakap cinonet nih memang mengada, tamau berada di tempat yang gelap gelita...dalam kereta kemain happy mappy daddy dok agah-agah dia...
dengan daddy rambot belah tengah..hahahaha! mata pejamke? nantok ke? mikha muka tamau cenyum..tetap maintain muka bodyguard!

       Public holiday day's out memang disaster kalo pegi tempat-tempat yang suram gelap macam Aquaria tu belom bawak tengok movie lagi tuh....!...terpikir-pikir nak pegi Kidzania tapi tunggu lah mikha reti bahasa dan besaq sikit...kalo tak rugi amma & appa bayo mahal-mahal nak...sobs.....say no to AQUARIA for babies! huaaaa.....

salam sayang,
*mommycha*

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...