Iklan

Sharemyloves Geng!

02 December 2011

Tuam untuk baby....Wajib hado gak ni!

Semalam mamuji aku telepon. Ades! time opis hour memang suke benor dia kol. Dah lama mamuji aku tak kol since dia balik soping-soping, rambu-ramba dari Langkawi minggu lepas. Amboih ma, sakan shopink! Actually plannya aku memang turut serta dalam rombongan shopink, tapi oleh kerna perot dah boyot-boyot, ha! jawabnya kena tinggal kat umah je lah kau...Takde makne orang nak seret ko, jalan-jalan pi Langkawi, buang maso dek non!

Hakak bukan ape dik...sentap lah kan...dah berpuluh tahun hakak tak jejak kaki kat Langkawi tuh, alih-alih kena tinggal! cisss...Kalo akak ikot, nak juga hakak borong cekelat serbanika, kain batik, minyak gamat, balm gamat....(kan..kan..supa macam makcik-makcik!)

Ok. sambung bab mamuji kol...nih lah perbualan telepon kitaorang;

mamuji: tasha..hang dah beli pampers baby?
aku: dah ma...
mamuji: minyak yuyi?..lampin?...selimut? towel?....semua jangan lupa letak dalam beg hospital.... Beg hospital dah ada ka?
aku: ada ma...
mamuji: mama dah beli kain batik kat hang...ingat nak beli 12 helai, takut kena cukai so, ma beli 6 helai ja....
aku: tudia..ma nak buat meniaga ka beli banyak-banyak? ka nak pi juai kat nurse kat sepital tu? hahahaha...
mamuji: lah bekpi la..buat spare....jangan lupa beli tuam baby!
aku: tuam lagu mana?
mamuji: alah...yang bunjut kecik bubuh halba tuh....
aku: macam bunjut sup tu ka? +______+

itulah kisah entry kedua hari ni. Aku kan ala-ala takda pengalaman. So, bila mama tanya pasal tuam baby mana aku tak kelam kabot. Nasib baik lah oleh kerna bawah opis aku nih setiap jumaat ada jualan macam kat Jalan TAR tu, so, aku pon dah tekad beli tuam baby kat situ. Memang kat jualan nih, ada satu gerai hakak ni juai semua barang baby. Ade tuam, ada tungku, ada barut, ada bedong huish! ada macam-macam ar... Semua dia buat sendirik...teror oh hakak nih!

Aku pon dengan lajunya beli lah satu tuam baby. Murah saje cuma RM10. Tuam atau sumtimes orang panggil tungku baby atau demah baby ni salah satu benda yang wajib ada dalam list every mommies. Nanti hapdate dalam list korang yek! Tuam nih digunakan after baby mandi untuk elakkan kembong perot or..or...alamak! shy-shy pulak aku nak bagitau, hehehe...or untuk elakkan angin pasang kat baby especially baby boy. Cara gunanya mudah, panaskan seterika then, letak tuam tuh kat seterika korang...after that bila suhu sederhana sikit korang tuam atas perot baby...dan untuk elak angin pasang tu...korang tuam kat 'tot-tot' baby yek! huhuhuhuhu....

Aku beli satu je. Kaler biru, boy punye kaler, bau tuam pon ade macam bau jamu sikit sebab isinya adalah halba campur! Kalo kat kampong, selalunya mak-mak buat sendirik je. Tapi mamuji aku 'bekerjaya', jadinya tak sempat nak buat sendiri...ala beli pon RM10 hengget jek! 
Okies para mommies sekalian...jangan lupa beli tau...

dan inilah contohnye, kengkawan:
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
bila beli terus hapdate yu ols....! berlatar belakangkan meja opis yang hado fail koyak rabak  +___+

Tata guys! selamat hari wikend!

20 comments:

Liyana said...

oh... ok noted... hehe

mamuji? kakaka lawak la pulak bace :D

Natasha Farina Arifin said...

liyana: masuk dlm list yer..kang lupo! hehehe..mamuji baru ala2 industan sket...=P

Mimie said...

nih kami share cara mak ndak.. dia tak boh atas seterika.. sebab adalah lmbt nak boh atas seterika dan tunggu strika panas.. mak ndak pasang lilin. then layoq tuam tu atas lilin. *layoq* tu bahasa org utara ye buat para2 pembaca yg lain. hihi. lepas dah layoq tu boh atas tapak tangan kita tgk panas ka dak.. then baru tuam atas perot baby. dan hasilnya perot kembong tiada lg..irees yakkkkk..yakkk dgn jayanya pastu..hihi

WaWa_EzRiLL said...

mamuji...hahahahahah suka2 hati hang tukar nama mama ang.. weh aku beli minggu depan kot.. td cc dah mintak duit badan cawangan bagai... aku cadang nak beli set tungku..memandangkan mamuji aku xde benda tuh...

WaWa_EzRiLL said...

mimie : hang pun sama lawak juga... cik cha layoq jaa... xyah nak pakai iron daaa

aTy _faRed~ said...

ha'ah...kawan2 saye pon ramai soh beli lelagi tuk baby lelaki..tuam kat pupun die..:) aritu dah jumper tapi tak beli..nyesal lak rasenyer..

MissRhana said...

Alamak, xbeli pon lg...mana nak dpt ni ey ..huhu..kelam kabut jap :|

Natasha Farina Arifin said...

mimie: oh yang nih tadi cara nak guna kami tanya hakak yang juai tuh..so, lagi pantas rasanya kalo kita layoq atas dapoq gas no?? hihihihihi adess..lilin tarak kat umah pulak dah...irees yak2 dgn jayanya coz minum nenen mama dia..kalo bagi susu formula harusss sembelit sokmo...

Natasha Farina Arifin said...

wawa: aku set tungku2 dah hado...mamuji bwk aritu...nih aku beli tuam ja..jimat duit haku pasai rm10 ja. duit cawangan ke, opis ke...bulan dpn nya gaji baru aku bayar nok...hahahah! bulan nih bakal pokai dah...sobs-sobs-sobs..

Natasha Farina Arifin said...

aty: nanti kalo jumpe better aty beli..byk gunanya tuh...huhuhuhu....!

Natasha Farina Arifin said...

missrhana:try carik kat kedai-keadi yang juai jamu tuh..musti hado nye lah...nak tolong beli pon kite nih kat putrajaya..buatnye awak kat Penang nun..satu hal nak ngepos huhuhhu!

its naddy. said...

oit takdak beli baju2 ka.haha

Mimy Hamid said...

kita ada kita ada !!!!!!!!!!!! beli RM15 la...kena tuam baby boy senang kena angin pasang

Natasha Farina Arifin said...

nad lululalola: amboih...nak baju ka? baju mengandong ada banyak mau? sure perot buncit mu tak terserlah..kuang2..baju mcm along beli kat ang aritu dah non hado..akak tuh pon dah lesap....tatau pi negara bunian mana dah...sekian!

Natasha Farina Arifin said...

kak mimy: dah hado? best2....wajib tuh tambah pulak nak berbaby boy kan???? hehehehe..hakak yg juai tadi kata kalo kat tenet hega tuam nih RM18 hadoyai...makan rasuah betol...byk untung nye org amik ek???

PUAN SUE said...

okey..settt..nak car jugak benda alah ni.tenkiu tau

!k@ said...

ika pun dah beli..penting..kalo baby boy mmg kena ada..ika beli kat uptown danau kota..rm 5..akak tu ajaq suh guna seterika..tp ada komen atas ni suh layuq..mcm lg mudah..hehe

Cik Puan Mimi said...

weeeeee~~
comelnyeee!!

~ Mrs. EZZAD ~ said...

mommy cha, jom polo sesama..:)..done polo u..suka baca blog mommy cha ni..:)

Erina Asmawani said...

ena pun dah beli tuam baby ni masa kat midvel aritu..RM15..comey je kan..tuam mama nye lom beli lagi..hee

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...