Iklan

Sharemyloves Geng!

07 December 2011

Nama bayi anda? Peranan berat mommy & daddy kan?

Hi sayang...

Harini nak buat entry yang perlukan idea & pikiran yang bernas dari yu ols. Salah satu perkara paling susah untuk menjadi ibu dan bapa adalah tanggungjawab untuk memberikan nama pada anak-anak kan? Mula-mula memang lah kita excited gile nak buh nama glemer ala-ala Paris Hilton, Angelina Jolie, David Beckham, Rayyan Gigs, Drogba, Lady Gaga, Beyonce, Karisma Kapoor, Amitha Bachan dan segala yang terlintas pada pikiran kita kan?.

Alahai nampak saje mudah...tapi sebenarnye rumit tau! Besar tanggungjawab kita untuk berikan nama yang sesuai dengan baby kita nanti. Mat Saleh takpe lah..suka buah apple, bubuh nye nama anak Apple, suka keta ferrari, bubuh nye nama anak Ferrari, suka watak romeo, bubuh nama anak Romeo, suka hari Thursday, bubuh nama anak Thursday, suka nama pelik, bubuh nama anak Moonblood (bulan berdarah) ke hapa tuh?

Meskipun sasterawan, Shakespeare pernah berkata-kata..."What's in a name?" (apalah erti sebuah nama?). Namun dalam Islam nama itu sangatlah penting. Nabi menganjurkan agar kita memberi nama anak kita dengan nama Nabi, iaitu: Muhammad:

Dari Ibnu Umar ra, Nabi bersabda: Nama yang paling disukai Allah adalah Abdullah (Hamba Allah) dan Abdurrahman (Hamba Yang Maha Pengasih) - Hadis Riwayat Muslim.

Sebaliknya Nabi memberi nama-nama Nabi seperti Ibrahim kepada seorang anak.
Berikut adalah contoh nama-nama yang Islami:
Nama Nabi:
Muhammad atau Ahmad
Adam, Idris, Nuh, Hud, Saleh, Ibrahim, Ismail, Ishaq, Luth, Ya’qub, Yusuf, Syu’aib, Musa, Harun, Daud, Sulaiman, Ayyub, Yunus, Zakaria, Yahya, Isa, Ilyas, Ilyasa’, Dzulkifli, Khaidir
Nama yang diberikan Nabi:
Zainab (perempuan), Ibrahim, Mundzir
Nama anak Nabi:
Ibrahim, Qosim
Fatimah (Az Zahro), Ummu Kaltsum
Nama-nama orang baik dalam Al Qur’an
Luqman (bapak yang bijaksana), Dzulkarnain (raja yang perkasa), Imran
Cucu Nabi:
Hasan, Husein
Istri Nabi:
A’isyah, Ummu Salamah, Hafsah, Khadijah, Zainab, Shofiyah, Saudah, Maimunah, Juwairiyah
Orang tua Nabi:
Abdullah, Aminah, Halimah (ibu susu), Maryam (ibu Nabi Isa)
Bapa Saudara Nabi:
Hamzah, Abbas
Sahabat Nabi:
Abu Bakar, Umar, Usman, Ali (Khulafaaur Rasyidiin)
Salman Al Farisi, Bilal, Khalid bin Walid, Mu’adz bin Jabbal, Anas bin Malik, Abu Dzar Al Ghifari, Abu Ubaidah, Al Miqdad in Amr bin Tsa’labah, Bara’ bin Malik, Fudhail bin Iyadl At Tamimy, Khobbaab bin Al-Art, Zaid bin Haritsah, Mu’adz Bin Jabal, Mush’ab Bin Umair, Utbah bin Ghazwan, Abdullah Bin Mughaffal, Abdullah Bin Malik, Ubai bin Ka’ab, Hudzaifah


Jadinya, tanggungjawab yang berat ini perlulah kita fikirkan masak-masak, especially untuk memberikan nama yang baik bagi anak-anak kita. Mommy Cha dulu pernah attend satu ceramah dari Ustaz Abu Hassan Din Al-Hafiz dan beliau ade menyatakan seelok-eloknya berilah nama pangkal anak kita dengan nama Muhammad (jika lelaki). Contohnya; Muhammad Hadif, Muhammad Hakim dsb. Dan menurut beliau lagi, ibu bapa yang tidak memberikan seorang pon nama anak lelaki mereka dengan nama Muhammad adalah ibu bapa yang jahil. 

Permasalahan mommy Cha pulak dah ade nama baby tapi nama midlle masih tercari-cari yang sesuai. Walaupun tinggal 36 hari lagi untuk deliver, dalam kepala otak masih dok pikir nama yang sesuai. Dan lakiku jugak dah kering idea....

So, kengkawan sekalian.. kat sini mommy cha ade link a few website yang penuh informasi dengan nama-nama pilihan Islam, dan kalo korang ade link lain boleh la share dengan mommy cha sama eh? Tolong menolong kan amalan moliaaa.......

Tengkiu korang....

Nama baby (link 5) 

p/s: sape tengok Tentang Dhia semalam??? ngeri dowh ade hantu Mak Timah, dengan muka Nora Danish yang terbeliak mata waktu bangun dari mati tuh...hohohohoho!  Nih cite sinetron Indon ke????

19 comments:

Kami said...

betul tu.. kene ade jugak nama muhammad/nur kt depan nama anak.. kalo sy pilih yg pendek2 jek.. sian nnt budak tu nak eja nama lagi2 mase br start menulis waktu tadika.. =)

Mimy Hamid said...

mommy cha kita dah prepare nama anak sejak 4 bulan ..cepat kan...sebab tak mo tergesa dan nak cari makna yang baik...Alhamdulillah jumpa jugak MNA for boy dan PNA for girl...nak letak Muhammad tapi panjang sgt sebab dah ada keturunan Megat or Puteri yang perlu letak...:))

e k i n ♥ y u s r i said...

ekin dah prepare dr sebelum kawin lg
cepat x?
hehehehe

aTy _faRed~ said...

betul..nak bagi name pade anak adelah bende yang paling susah untuk kami...lagi2 untuk persetujuan 2-2 orang laki bini..ade saje yg tak kene dan tak sependapat..tapi satu persamaan..kami mahukan name anak yg memberi makne yang elok..:)

Liyana said...

sy dh prepare mase zaman cinta cintun lg, haha advance giler, nasib nikah dgn org yg same :D

name ank pmpuan mcm sng nk bg, tp name anak laki mcm susah plk.. hee

Mommy_Cha said...

kami: sebenarnya terpulang kat parents masing2 ler nak buh nama panjang cena kan? janji nama memberi maksud yang baik ler...sebab keterujaan dpt baby tuh sama jugak dgn keterujaan memberi nama pada anak kan?
kak mimy: cewah kalo keturunan nih mmg kena letak kan megat & puteri tuh kan? sama gak yang ade Wan, Raja sekalian2...akak giles advance prepare nama awal...hihihihi I nih tahap blur dua tiga kali change nama...

Mommy_Cha said...

ekin: lagi advance mommy ekin..hihihi preapre awal giles....takpe2..janji daha de nama...=)
aty: betul tuh aty..nama yang elok dan ada makna adalah nama yang baik kan...tapi nak decide nama tuh yang payah tuh..hohohohoho!
liyana: nasib baik kawin dgn pakwe yg sama...kalo idok berkecai lah nak letak nama yg dah ade tuh yer..hihihihihi....

Ely Hasrul said...

Cha, nama ustaz abu hasan tu xdek muhamad la nama dia? hehe. sy nk check blk part 'ibu bapa jahil' tu. statement dia saya ke ape. tp sy selalu terpikir.. kenkadang kite nk sgt guna nama panggilan mulia Allah tp kite lupa nk letak abdul - hamba.. patu dulu penah sorg kawan tnya

'larat anak ko bwk nama dia' err tak tpikir plak tp mmg byk gak kes nmpak budak yg tuka nama panggilan sbb dorg kata xlarat nk bwk nama sendiri .asik dok nangis aje.. . memcm kan hahahha

harap Cha dpt lah pilih nama yg sesuai, sy dh pilih awal2 kalu dpt girl nak kasik nama Maryam hehe...

Mommy_Cha said...

mommy ely: mmg nama ustaz tuh pon takde nama muhammad. then ade org tanye sebab tu dia ckap kalau boleh salah sorang nama anak2 lelaki elok bubuh nama muhammad. Cth: kita ade 3 org anak lelaki mebi salah sorang patot diberikan nama muhammad. Ustaz dulu cakap mungkin ibu bapa dulu tak berapa tahu kelebihan nama muhammad tuh, sebab tu derang lalai. Betul bab dia cakap ibu bapa yang jahil tuh sebab parents should check dulu nama dan maksud sebelom letakkan nama pada anak mereka. Malah nabi muhammad SAW pon ade menyatakan kalo boleh letak nama muhammad bagi nama anak kita, tetapi mesti diikuti dengan nama lain dihujungnya...tak boleh letak nama muhammad semata-mata...cewahh! gaya ustaz tak aku bercerita?..kuang2x

amal said...

saya pun pening bab nama nih. belum betul2 cari lagi. tapi dah serahkan kat hubby je untuk cari nama eehe...

cikpingu said...

kite tgh carik2 lg name bby... tp bile dh dpt nme yg ok n ssuai.. g bgtau hasben.. die leh gelak.. hahaha... die kata jgn la crik ikut sedap je... crik btul2.. huhu.. kite plk yg kne gelak.. sbr je nok!!
hasben suh crik nme bby.. klu boy depan ltk ahmad, klu girl xtau lg nk ltk ape.. hmm..
xpela..kite byk mse lg.. cam akk..dh nk dekat dh.. take care akk..

CikNaa said...

tak terpikir lagi nama baby sbb gender pn tak tau lagi mommy cha.. btw, kalo boboy, na suke sgt nama Qausar.. cam sweet je. makna pn ok.tp dah lupe :P hihi.. dhia? oh! peberet tuh.. tp cite tu dah betukar jd cite antu plop. rase cam tgk cite mlm jumaat je..hoho :D

PUAN SUE said...

su kalau boy..mmg nak letak muhammad kat depan sebab nama hasben pun muhammad..kalau girl xtau lagi..tengah pikir lagi..su ikut hasben je

Mama Likha said...

ye eh? tk letak muhammad mmg makpak jahil? nauzubillah...

gud info mummy cha !

FieZaLieSa said...

betul la mommy cha..kte pun skrg ni mmg dh ade nama..tp kejap nk tukar ni, kejap lagi rs yg ni elok..dh pening mikir..tapi name yg kte nk letak, ade kt list yg mommy cha tulis 2..huhu..

ade beli buku x?dalam buku lagi banyak..dalam buku jugak ader nama2 yg kita tak boleh letak sebab makna yang tak elok..sempat lagi mommy cha nk cr buku nama2 baby..

!k@ said...

setakat ni mmg xpilih nama lg..shortlist lagi xde..tp yg pasti ika nak letak nama depan baby abdullah.. :)

~ Mrs. EZZAD ~ said...

mommy cha, sy dlu dpt nma baby melalui mimpi..:)..bangun tu terus gtau hubby..then decide dgn hubby nk gna nma yg sy mpi tu..muhammad zamir hazeeq..zamir - yang cantik..hazeeq - bijak pandai..alhamdulillah nma tu sesuai utk baby sy..:)..

veesakura said...

husband dah de nama untuk baby boy..baby girl jer xtau lagi. erm..tapi tak letak panjang2 la kot. hehe

Cho Zila said...

betoi.. berat tugasnya sebab nama itu akan dibawa hingga akhir hayat.. nama yang baik akan terus disebut dan mungkin jadi doa.... elok beno untuk panduan ibu dan ayah yang sdg tercari2 nama bayi barunyer.

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...