Iklan

Sharemyloves Geng!

01 December 2011

Kepayahan dan kecintaan seorang bakal ibu...

beg baby mommy cha!

presenting....baby toilettries....!

another baby stuff....& pink bunny!


Alhamdulillah...Hari ni 1 Disember 2011, genap lah mommy Cha carry baby dalam kandungan nih selama 34 weeks! Syukur sangat-sangat baby sentiasa sihat sokmo, aktif, dan weight baby naik every time check-up. Walaupun ini adalah kandungan second aku sebab yang first dulu (awal tahun) aku pernah miscarriage, aku tak pernah putus..berdoa pada Allah SWT semoga aku dikurniakan atau digantikan dengan kehilangan yang pernah aku alami.

Aku miscarriage tanpa disangka bulan Januari 2011. Aku bleeding hampir 2 minggu...Baby time tu dah cukup 3 months. Tapi memang rezeki aku takde untuk berbaby time tu. Bila aku dengar ramai kawan-kawan yang kawin lambat dari aku dah mengandung, aku kadangkala putus asa. Tambah-tambah bila baca status kat 'muka buku' masing-masing yang excited preggie. Lagi lah self-esteem aku down gile! That is one of the reason nape aku deactivate 'muka buku' aku selama beberapa bulan. Kiranya time tuh, time untuk aku 'bertapa' sorang-sorang tanpa gangguan status-status 'muka buku' yang lagi akan menambahkan 'ketensenan' aku. Dah la baru nak 'cure' dari miscarriage, berpantang bagai, berpilis, berjamu...huish! sukar untuk aku gambarkan diri aku yang boleh dikatakan 'SEPARUH MEROYAN' ketika kehilangan baby first dulu. 

Namun, Allah SWT itu Maha Kaya...after aku habis berpantang gile-gile. About 3 months later dalam bulan April 2011, aku demam panas. Eh? pehal demam aku tak kebah-kebah ni? Dah masuk dua minggu dan temperature badan aku tetap maintain high sokmo!. Seingat aku, bila aku check-up kat klinik number 4, iaitu Klinik An-Nur, Putrajaya doktor Maria (time tu) suruh aku buat urine test. Aku nih dah cuak-cuak. Yelah kan...aku baru 'heal' dari miscarriage, takkan cepat sangat nak berbaby balik ye tak? Aku berdebar...laki aku lagi lah...berpeluh sakan aku tengok. Aku tak konfident pun yang aku preggie or not time tu. Aku cuma rasa, oh..ini demam biasa je kot...After urine test, aku dipanggil doktor Maria masuk ke bilik. Time tuh..doktor dah senyum and said 'Congratulations dear, u're going to be a mom soon!'.. Menitik airmata aku. Aku tengok laki aku pun dah senyum... peluk aku dan cakap..'Terima Kasih, Sayang...!'.

And now, bila aku tengok perot yang semakin memboyot ni, aku sangat-sangat bersyukur. Jarang aku mengeluh sakit itu ini, sebab aku sayangkan baby ni, lebih dari nyawa aku sendiri. Aku rela nyawa aku ditukar dengan baby ni, janji dia dapat teruskan hidup...Aku terlalu sayangkan baby dalam kandungan aku ni. Biarlah kalau aku bekerja hanya sebagai kerani dan suamiku hanya sebagai opisboy, tapi kehadiran baby ni nanti buatkan aku lebih kaya dari jutawan yang miliki 1000 buah rumah banglo, atau 1000 buah kapal dilautan, mahupun 1000 kapalterbang di awanan!.

Hari ni, beg hospital aku dah selamat aku letak dalam kereta laki ku. Aku senyum. Tersenyum puas...insyallah nanti masanya akan sampai untuk aku bersua dengan baby aku yang aku kandungkan selama 9 bulan nih. Segala mak nenek barang dari sekecil-kecil barang sehimgga sebesar-besar barang semua aku dah ready. Dari segi mental dan fizikal insyallah aku & suamiku dah prepare. Aku selalu berdoa, semoga baby ni akan dilahirkan dengan selamat nanti. Aku menghitung hari...membelek kalender, dan mengira waktu yang tik-tok-tik-tok kian hampir ke due date aku pada 13/1/2012 nanti. 

Last but not least, untuk para sahabat, sorry aku ter emosi di hari ini. Untuk meluahkan rasa, untuk berkongsi kegembiraan dan melepaskan ape yang terpendam didalam jiwa aku sebagai bakal seorang mommy. Buat suami ku yang tercinta, walaupun kita hidup bersederhana, tapi mahligai kita sentiasa dipenuhi dengan gelak tawa dan bahagia. Aku tak minta intan berlian yang menggunung tinggi atau dibawa melancong ke seluruh dunia, yang aku minta cuma kita selalu berada dekat bersama....selamanya..!

p.s: Guys! sorry aku emo-emo..tapi nak jugak berkongsi gambar beg baby yang dah selamat dalam kereta daddy dan..toilettries kepunyaan baby yang mommy cha dah beli, hanya untukmu, sayang.....!

oh! sebelum aku terlupa...kepada bloggers yang sudi nak fren-fren dengan mommy cha kat 'muka buku' sila tinggalkan (ID or username or emel) korang...insyalllah, mommy cha akan add korang eh! =)
or korang add sendrik nama ni ye: NATASHA FARINA ARIFIN

thanks guys! semoga persahabtan kita kekal abby abadi....!
Tata.Titi.Tutu

21 comments:

✿f!sHa:- m0mMy To bE✿ said...

ni beg utk ke spital ke yank..?? yu bawak 1 beg je ke.??? huhu.. apasal fisha dok susun2 last2 jadik 2 beg jugak ekk...??? huhuu... darl, moleh share x apa yg awak bawak..??

PUAN SUE said...

wahh...mommy dah ready!! go go...su doakan semuanya selamat ya

Natasha Farina Arifin said...

fisha: yup beg sepital baby..adelah lah tuh yg blakang tuh beg sepital mommy fisha tak perasan kot? hehe tersorok dgn beg baby tuh...nak share eh ape yg saye bwk? hihihihi nanti saye listkan eh....=)

Natasha Farina Arifin said...

sue: dah ready..gogogogo..ole-ole-ole.....hehehehe!

FieZaLieSa said...

wawawa..sedihnye..sbb penah rs kehilangan jgk..november thn lps kte pun miscarriage..faham perasaan tasha..sedih sgt..

sama la kita...Allah bg rezeki blk bulan April..=)

wah, tasha dah ready sume..kite beg baby je dah siap..beg mama nye lom kemas lnsg lg..hihi..

Mimy Hamid said...

add akak kat fb dear...Mimy Hamid


beg mommy sha cantekkkkkkk...kitapun pilih johnson..nak tiru nak tiru beg..wahh cantek ko nak tiru..heheh

setiap kejadian ada hikmah..mcm akak pernah bleeding 3 weeks ..tp 1 month after pregnant lagi..syukur rezeki anugerah Allah tak ternilai ni

aTy _faRed~ said...

same lah kite..saye pon pernah keguguran mase fes baby dulu..bulan 1 jugak..!! tapi alhamdulillah..walaupon lambat..Allah ganti jugak ngan yang sekarang ni..[rezki]..:)

suker ar bag mummy..saye tak terpikir lagi nak carik na nak pakai bag macmane..:)

!k@ said...

mommy cha..sebak ika baca entry ni..
dear..kebetulan beg baby kita sama..tp ika punya beg girapah oren/coklat tu.. =)

Natasha Farina Arifin said...

fiezalisa: sobs-sobs tu lah kan..besar sungguh kurniaan Allah swt pada kita..cepat diberi ganti atas ape yang ilang...

Natasha Farina Arifin said...

kak mimy: aduhai dah try add tak leh pon nama akak tak kuar lah..huhuhuhu nak tiru beg boleh kak..ala beg tuh brand fiffy murah jer..tapi cute sebab ade kaler pink i like pink even dpt baby boy huhuhuhu!

Natasha Farina Arifin said...

aty: samalah nasib kita eh?..huhuhu beg mommy cha tuh murah jer..spacing sempit skit tapi oklah utk bawak gi sepital..nmpk cute2 jer..kihkihkih!

Natasha Farina Arifin said...

ika: hi mommy..sedih ye? alamak kita lagi sedih ar..huhuhu...beg sama yeay!!!! leh geng sesama nih..kuikuikuikui!

Kami said...

saye pon dpt burney pink tu.. from dumex.. hehe =)

Natasha Farina Arifin said...

kami: yeap betol tuh mommy..free gift..hihihi

~YUN~ said...

beg kita samala!!hehe!yg bekas pink tu pn yun dpt free gift,letak mittens and botties rayyan..hehe!

Mimy Hamid said...

nanti add akak try tengok ni http://www.facebook.com/#!/mimymawi

Natasha Farina Arifin said...

yun: beg sama eh? calit sikit..geng lah nih kan? kaler beg tuh tomei2 kan? hihihihihihi!

Natasha Farina Arifin said...

kak mimy: baik....sekarang gak tasha addd! =)

Mimie said...

kak sha toiletries johnsons tu kan nnti try dulu kat baby. irees mula2 dulu kulit sensitif. habis naik merah2 satu badan. lepas tu tukaq sebamed. recommended. tp kalau baby ok bleh je pakai johnsons

Mama Likha said...

turut rasa teremosi dgn entry ini... btul tu... bukan intan berlian yg kita mahukan dlm rumahtangga ni, tp kasih syg dan cinta yg tdk berbelah bagi dr suami dan anak2.... insya allah cha, semoga smuanya selamat dan yu dh hmpir ke pnhujung utk sama turut merasa pengalaman sbg ibu, peluk, susukan, sntuhan, perasaan, kasih sayang.. yu mampu, dan kite mampu.....


cant wait too for baby !!

Kami said...

bile due?

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...