Iklan

Sharemyloves Geng!

09 December 2011

Jantina Baby..Pentingkah bagi anda?


"I tak kisah dapat baby girl or baby boy janji I dengan baby selamat..."

Okeh guys. Itu adalah kata-kata 'cliche' atau kata-kata general yang biasa diucapkan oleh bakal ibu dan bapa. Rite?. Namun dalam pendapat korang sendiri adakah penting gender baby yang bakal korang dapat nanti? Dalam tinjauan rambang aku, hiks! gediks nak meninjau-ninjau....60% suka gile nak dapat baby gegirl. Dan cuma 30% suke gile nak dapat baby boboi, manakala 10% lagi tak kisah ape-ape jantina baby pon. Apekah kelebihan baby girl dan baby boy dari kacamata dan pandangan masing-masing?.



Adakah kerana dapat baby girl boleh:
a) hias anak comei lote
b) pakaikan baju pink-pink girlie-girlie?
c) letak penyepit rambut bunga, Hello Kitty, Barbie etc?
d) temankan anda di kenuri kawin?
e) tolong anda memasak di rumah?
f) baju-baju baby girl senang dapat dan harga yang berpatutan?

Atau nak sangat dapat baby boy sebab boleh:
a) pakai baju superhero, Ben-10, Man -U, Spiderman, Batman, Superman, Keluang Man
b) baby boy senang, bubuh t-shirt dan seluar dah kira complete match
c) tayah remeh-remeh beli extra aksesori untuk rambut dsb.
d) jadi geng tengok bola malam-malam anda
e) nanti senang nak jaga adik-adik (kiranya jadi abang long yang bertanggungjawab)
f) tayah beli alat solek bagai...letak bedak sejuk pon boleh kat muka...
g) senang nak masuk universiti sebab kuota untuk lelaki sangat tinggi berbanding pelajar pompuan.

Well...cuba korang bertanya pada diri sendiri?. Pentingkah jantina baby anda?. Kalo aku lah...aku memang suka dapat baby boy. Kalo orang tanya aku sendiri pon takde jawapan nape aku suka yang boy. Tak bermaksud aku tak suka baby girl. Cuma rezeki aku lebih terarah kepada baby boy kan? Alhamdulillah. Kadangkala aku terpikir pada orang yang terlalu obses pada jantina anak derang. Contohnya, di Barat bila sepasang couple melakukan IVF, selalunya derang akan request pada doktor untuk mendapat anak berjantina sekian dan sekian. Hurm....memang tak suprise kan?

Kita sendiri pon, kalo boleh time pregnant nak buat detail scan, 3D/4D untuk tengok kesihatan baby dan motif utama adalah nak 'skodeng' jantina baby kan?. Termasuklah aku kuikuikuiui!...tapi kalo orang zaman dulu-dulu tu takde pon scan-scan...terima dan berserah saje nak dapat anak lelaki atau pompuan kan? Itulah menunjukkan betapa pentingnya jantina baby di zaman sekarang..Yelah, untuk prepare beli barang. Kang tak pasal-pasal dapat baby boy, tapi dibelasah semua nya beli kaler pink..tak ke haru dibuatnye, idok?

Jadi kesimpulannya, tak kisahlah baby kita nanti berjantina sekian dan sekian. Janji dia dan kita selamat tanpa sebarang penyakit sudahlah kan? Yang penting dah dikurniakan anak itu merupakan satu rezeki daripada Allah SWT. Kita cuma perlu bersyukur sentiasa dan berterima kasih pada NYA. kan?
=)


 Tata guys..Hepi weekends!

15 comments:

FieZaLieSa said...

i acctly x kisah jugak gurl @ boy..cliche kn?hihi..tp ri 2 berangan nk baby gurl..sekali scan..boy..=) penting jugak nk tahu boy ke gurl..sbb nk prepare barang..penah 2, x scan lg nk li brg, termenung jap, nk biru ke pink..last2 mmg wajib scan dulu br beli brg...

cikpingu said...

hihihi... xtau la nk ckp cmne... bby boy ke girl ke.. masing2 ade kelebihan n kekurangan... terima dengan ikhlas bby yg kuar 2..
tp nk camane kn... bby 1st.. sume excited nk tau.. gender la.. pastu sebok nk beli2 bju kaler ape..hahaha... cam normal sume ni.. sume excited.. gigih membeli.. gigih nk tau..

cam kite.. rse cam xkisah bby pe...tp kdg2 cam kisah nk bby boy ke girl..hahahaha... cmne 2.. xphm dh..

aTy _faRed~ said...

nak baby gurl sebab dalam keluarge dah ramai sangat lelaki..adik beradik pon ramai lelaki..adik beradik ipar pon samae..anak buah pon ramai lelaki.. tapi dah rezki..dapat gak baby lelaki..heheh..:)

amal said...

saya n hubby pun tak kisah nak baby boy ke girl. memang tak teruja sangat nak tau sex baby ehehe..

CikNaa said...

kan kan kan? hehe. na nak sgt anak laki sbb adik bradik takde laki, smua munge2 dari sulung smpai bongsu. tapi, sejak mula prgnant, tak suka tgk budak ppuan sgt even budak tu kiut gler.. agak2 mommy cha la kan, na dpt gegel ke ek? org tua2 ramai ckp camtu.. tak kisah sgt la, janji anak kite sempurna.. amin.

Mimy Hamid said...

owh soalan panas...secara jujurnya TIDAKKKKKK...yup jujur dari hati..dapat rezeki pregnant pun dah bersyukur..dari awal lagi takpernah decide mana satu pilihan jantina boy or girl..tanya husben pun dia takde hal..memana ok...yang penting anak tu sihat dan sempurna membesar dengan baik...boy ke girl terima aje...mak hokeh jeeeeee

Liyana said...

x kisah kot... tp rase mcm nk gegurl, sbb gegurl blh pakai kaler pinky2, haha

gapogak said...

anak 1st x kisah pon boy/girl. tapi tetap buat scan 3d/4d nak tau gender. Alhamdulillah dapat bby boy, hope rezeki lepas ni dapat girl pulak! :)

Mama Likha said...

sebulan dua dr skrg pic baby M akan penuh mhiasa blog mummy cha ni kan? yay ! cant wait ! =)

PUAN SUE said...

jauh disudut hati nak baby..klu baby girl pun ok jugak..mane2 pun ok

syafisyifa' said...

ya betul yg pentin sihat sempurna.

abah khalisha said...

Penting untuk tahu sng nak cari baju..hehehe
Thanks Yuyu Zulaikha Sebab Sudi Makan Bersama

~ NANA ~ said...

i nk boy tp hubby nk girl...hehe

yup penting tahu gender baby utk memudahkan kita beli barang2 :) org dulu2 x kesah sbb baju baby pon x byk choices n normally org belikn putih je utk new born...hehe

e k i n ♥ y u s r i said...

x kesah boy or girl
tp kdg2 terpikir jugak,nak baby boy
sbb kakak2 ipar ekin,sume baby girl
huhuhu

luvira said...

tak kisah baby boy ke girl...yang penting dia sihat n sempurna semuanya ;)

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...