Iklan

Sharemyloves Geng!

23 December 2011

Bye-Bye Geng!

saje tempek gamba i, kot-kot korang rindu...auwww! bila rindu ku sebut nama mu....
 
Salam Geng! Ini mungkin last update mommy cha sebelum delivery. Yup! im gonna take my annual leave early and start cuti  next week, until 3 months cuti bersalin. 
~sigh~

Kat umah aku, broadband memang line macam 'haruk' sikit dan aku dah potong line 'haruk' tuh. Nak tunggu bersiaran cuma kat umah MIL or time balik berpantang di umah mama di Parit Buntar, Perak. Sebab dua-dua umah 'ibu' nih ade streamx. Umah aku nan hado! Yang hado line astro je, kot-kot kalo cucuk kat astro tuh boleh online berblogging, ber fb bagai..ajaib jugak kan!

Summary cuti as follows:
27.12.2011 - 30.12.2011 (annual leave)
3.1.2012 - 2.4.2012 (cuti bersalin)
3.4.2012 - wedding anniversary (tetibe.....hahaha)

So guys, wish me all the best! (giles ayat macam nak amik final exam ke hape?) 
Doakan aku dan bakal baby yang kuar nih selamat, sehat dan sempurna. 
Sesungguhnya, tiada yang terbaik dari doa keluarga, dan sahabat handai kan? Amin!
Will update soon yaw!
As-Salam...


Apakah Akar Fatimah dan kegunaannye?

ini lah rupanya akar fatimah


Pernah dengar tak Akar Fatimah? Dan mesti ramai yang tertanya-tanya apakah itu akar fatimah dan ape pulak kegunaannye kan? Mommy Cha sendiri pon kuranga arif bab akar fatimah nih, but since Mama beria-ria suruh minum especially bila dah nak masuk 37 -38 weeks ni, terpakse jugak ambik tau apekah itu akar fatimah.



Bagi ibu mengandung especially, akar fatimah nih, berguna sebagai air selusuh untuk memudahkan bersalin nanti. Chop! air selusuh tuh still kena minum jugak, tapi akar fatimah nih boleh diminum awal seminggu dan lebihan airnya boleh di sapu ke perot ibu-ibu. Ada juga yang minum air akar fatimah ni time dah turun tanda (yakni darah dan air ketuban) terpulang pada setiap individu lah kan....

bila direndam jadilah cenggini


mula nak mengembang dah


bila tarik kuar akar nih terus kembang yu ols!


Ok. bercerita pasal air selusuh ni, Mommy Cha sekadar berkongsi sedikit pengetahuan dengan kawan-kawan ye. Yang nak ikut buat lah..tanak takpe. Bulan lepas time Mommy Cha pegi Darussyifa mintak kat ustaz air selusuh, ustaz ade tanye tau tak bila masa yang sesuai nak minum air selusuh nih? Ok. Mommy Cha geleng kepala sebab takde experience, yelah anak sulung katakan. So, ustaz explainlah cara yang betul nak minum air selusuh. Sebenarnya, nak minum air selusuh ni, time kita betul-betul tengah sakit dan bukaan Miss V sudah dalam 6-7cm. Time nurse dah nak tolak kita masuk dalam labour room tuh, time tu baru boleh minum. Minum pulak hanya separuh cawan dengan membaca selawat dan surah al-fatihah. Sebenarnya, air selusuh ni tak boleh diminum awal sebab air nih akan menyebabkan baby 'engage' sebelum tiba masa yang sesuai. Contohnye, kalo time 8bulan korang dah minum air selusuh, baby dah engage nanti ada kemungkinan untuk kita bersalin awal sebelum tiba EDD kita. Haaa..yang tu, memang ustaz kat Darussyifa yang cakap dan pesan kat aku ye.

Ok. TwiT! sambung bab akar fatimah balik. Akar fatimah ni hanya boleh didapati di Mekah, tapi kat sini aku tak tahu lah pulak kalo ade orang yang jual kan? Aku dapat akar fatimah ni dari mak ndak aku yang aritu baru balik dari Mekah, then memula dia pass kat my cousin Mimie, then baru pass kat aku, sebabnye Mimie lagi awal bersalin dari aku. Hiks! so, ikut giliran lah ye...

Akar fatimah nih, aku tengok macam ada 'magic' sikit, sebabnye pas kita rendam and keringkan balik, akar ni akan kembali ke bentuk asal dan boleh digunakan berulang kali. Itu pasal kes passing-passing akar fatimah nih boleh berlaku dalam family aku...hihihihihi!

Para mommies jika korang tarak akar fatimah ni, jangan risau. Teruskan amalan membaca Surah Yasin, Maryam, Yusof . Masuk bulan ke 8 bacalah doa Nabi Yunus bila-bila masa sahaja (tgh masak, memandu, tengok masterchef, tengok tentang dhia, kat opis, tengah blogging hatta tengah terbayang muka suami pon leh bace) sampailah ke labor room :)
"Laila ha illa anta subhanaka inni kuntu minaz zholimin"
لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنتَ ، سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ
“Tiada Tuhan melainkan Engkau, Maha suci Engkau, Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang yang menganiaya diri sendiri.”
Sekadar berusaha...yang lain tu serah kat Allah..:)

14 December 2011

Diabetes...lagi..dan lagi....


apekah kesah selanjutnya?????
nantikan esok.....
hehehe!

Hadiah untuk BB!


terima kasih untie ztee  =)

celimut baby....

pre-walker shoes baby....

addition of towel baby...

semua nih gift dari Mama 'H'...thanks a lot yer!

Rezeki anak-anak nih, susah nak cakap kan?. Sokmo murah rezki nye saje. Alhamdulillah! Ribuan terima kasih pada kawan-kawan yang teringat kat baby mommy cha. Haih! awal-awal dah beli macam-macam dekat baby. Baby..cepat say thank you, kat para untie's....

"Thank you...untie's..mwah!
~nanti lagi 29 hari baby keluar dari tummy mommy, untie jangan lupa datang jenguk baby tau...~"

Gulp! 29 days to go.
Insyallah everything goin' to be fine.
Sekarang baru tahu kan?
Perit, pedih, sakit, penat, tak comfy bila pregnant.
Sebab tu lah pepatah ada cakap 'syurga dibawah telapak kaki ibu'
Jangan buat musuh dengan ibu kita.
Nanti bila mengandung baru kita rasa ape yang ibu kita rasa, tau!
Mommy cha sebetulnya, jarang 'sebulu' dengan mama.
Ade orang cakap mebi muka seiras dengan mama,
sebab tuh kureng serasi.
Mommy cha memang admit lah, ade saje yang kitaorang tak sependapat.
Al-maklum lah, mama mommy cha nih still berkerjaya,
Pemikiran dia sumtimes lebih up-to-date dari kite,
So, ade saje yang tak kena pada mata dia.
Tapi bila dah kawin, dah preggie, mulalah baik dengan mama.
Ala, mak dengan anak kan?
Takkan berterusan nak bercakaran pulak doh?
Tapi... seburuk mana, sejahat mana, seteruk mana atau sebusuk mana pon,
Dia tetap mama kita kan?
Lagi pulak terpikir 29 days to go...
Kita pulak dah nak jadi ibu macam dia nanti,
Nak rasa kesakitan yang lur biasa bila melahirkan anak nanti...macam yang mama rase dulu,
Kan ade orang kata,
nak senang bersalin kena mintak maap dengan semua orang,
terutama mama kita dan suami kita...
Jadinya........

mintak ampon maaf mama,
mintak ampon maaf b...



12 December 2011

Hidung dah semekar buah jambu....

Salam hari Monday. Mula-mula nak jeles kat orang yang keja di Selangor...asyik cuti je tau...Orang keja kat Putrajaya nih, tunggu hari wilayah jer boleh cuti..
sobs-sobs-sobs! Sedeyyhhh!

Oklah, nak start cerita dengan mood flu. Mommy Cha yang serba buyong nih dah flu nearly 4-5 days...Sedeyyyhhh! Ke hulu hilir dengan towel kecik 
(tak pakai tisu sebab dah berkotak habis, bengkrap mak nak.....+_____+) 
Mana tak nye dok berlawan dengan laki ku yang jugak flu. Masing-masing idong dah merah macam serombong kapal! Hahahahahaha...

Pelik gile bila time check-up last Saturday elok jer pulak jumpe Dr. Zamri. Takdelah pulak hingus leleh-leleh. Tup-tup keluar jer DEMC terus hassyyooom! hassyooommmmm! balik! Naya baby dalam perot asyik bergoyang-goyang time bersin. Hehehehehe! Maapkan mak, nak oiii...

Ok. tetiba nak terimbas kembali time check-up 35 weeks dengan Dr. Zamri. Gigih tau, appointment pukul 11 am, pukul 8.30 am aku dah terpacak dalam klinik O&G. Nak dapat turn paling cepat punye pasal. Kegigihan aku berbaloi bila aku dapat nombot: 2! Hahahahaha...puas hati aku...tu pon ade yang lebeyh awal dari aku..cisss! Then macam biasa rutin pertama, timbang berat: 72 kg. Urine test: normal. Pastu baru boleh masuk jumpe Doktor Zamri.
Doktor check buku merah yang gomen tuh...Dia cakap;

"eh! uri u dah naik nih...tinggal sikit jer lagi kat bawah...HB pon dah naik...good!good!.jom kita check baby pulak ye...dah berapa berat dia, baby orang Melayu nih tayah besar-besar sangat average dah cukup...."

Aku pon senyum je. Next doktor scan. Berat baby for 35 weeks sudah 2.5kg. Alhamdulillah! Kepala dah berpusing ke bawah...tak breech. Air ketuban pon cukup. Alhamdulillah lagi sekali. 
Doktor cakap;
"Eh! baby u nih kepala dia besar sikit ye?...."

Mommy Cha reply:
"Doktor itu biase sebab kecik-kecik dulu pon kepala saye besar jugak..itu pasal ramai mak sedara saye panggil saye berudu...! Kuikuikuikuikui" kan..dah pecah rahsia aku tu!
Biar aku cerita sikit, dulu time aku kecik-kecik time baru lahir memang kepala aku besar. Aduhai, aku tengok gambo pon aku tergelak tengok pale aku...Syabas kat mama aku sebab berjaya lahirkan anak yang kepala besar..kihkihkih!

Ok berbalik kepada cite dokter. Pastu, dia cakap dia akan cuti 2 weeks. Jadinya aku nye check-up will be on 7th January 2012. Gulp! macam nak dekat sangat dah tuh dengan tarikh EDD aku. Hari tu, aku keluar dari bilik doktor dengan hepi. Sengih sampai ke telinga...Then, nurse kesayangan aku, Syue (actually memang nurse yang sama setiap kali check-up) panggil aku kat kaunter. Selain dari dapat date untuk next appointment..aku jugak dapat gift lagi dari DEMC! Yeay!!!! beg kaler pink-pink! I laike!!!! Yang lagi kalut dari aku...macam biase adalah laki aku. Cait! sebok benar nak tengok isi beg tuh....
Erm...yu ols nak tau ape isi beg tu tak? Jom tengok!

Tata.Titi.Tutu

p/s: idong aku dah semekar buah jambu merah...idong yu ols? dah mekar ke lom?
hiks!

Terima Kasih DEMC!

ade voucher dari Mothercare jugak..best!

09 December 2011

Jantina Baby..Pentingkah bagi anda?


"I tak kisah dapat baby girl or baby boy janji I dengan baby selamat..."

Okeh guys. Itu adalah kata-kata 'cliche' atau kata-kata general yang biasa diucapkan oleh bakal ibu dan bapa. Rite?. Namun dalam pendapat korang sendiri adakah penting gender baby yang bakal korang dapat nanti? Dalam tinjauan rambang aku, hiks! gediks nak meninjau-ninjau....60% suka gile nak dapat baby gegirl. Dan cuma 30% suke gile nak dapat baby boboi, manakala 10% lagi tak kisah ape-ape jantina baby pon. Apekah kelebihan baby girl dan baby boy dari kacamata dan pandangan masing-masing?.



Adakah kerana dapat baby girl boleh:
a) hias anak comei lote
b) pakaikan baju pink-pink girlie-girlie?
c) letak penyepit rambut bunga, Hello Kitty, Barbie etc?
d) temankan anda di kenuri kawin?
e) tolong anda memasak di rumah?
f) baju-baju baby girl senang dapat dan harga yang berpatutan?

Atau nak sangat dapat baby boy sebab boleh:
a) pakai baju superhero, Ben-10, Man -U, Spiderman, Batman, Superman, Keluang Man
b) baby boy senang, bubuh t-shirt dan seluar dah kira complete match
c) tayah remeh-remeh beli extra aksesori untuk rambut dsb.
d) jadi geng tengok bola malam-malam anda
e) nanti senang nak jaga adik-adik (kiranya jadi abang long yang bertanggungjawab)
f) tayah beli alat solek bagai...letak bedak sejuk pon boleh kat muka...
g) senang nak masuk universiti sebab kuota untuk lelaki sangat tinggi berbanding pelajar pompuan.

Well...cuba korang bertanya pada diri sendiri?. Pentingkah jantina baby anda?. Kalo aku lah...aku memang suka dapat baby boy. Kalo orang tanya aku sendiri pon takde jawapan nape aku suka yang boy. Tak bermaksud aku tak suka baby girl. Cuma rezeki aku lebih terarah kepada baby boy kan? Alhamdulillah. Kadangkala aku terpikir pada orang yang terlalu obses pada jantina anak derang. Contohnya, di Barat bila sepasang couple melakukan IVF, selalunya derang akan request pada doktor untuk mendapat anak berjantina sekian dan sekian. Hurm....memang tak suprise kan?

Kita sendiri pon, kalo boleh time pregnant nak buat detail scan, 3D/4D untuk tengok kesihatan baby dan motif utama adalah nak 'skodeng' jantina baby kan?. Termasuklah aku kuikuikuiui!...tapi kalo orang zaman dulu-dulu tu takde pon scan-scan...terima dan berserah saje nak dapat anak lelaki atau pompuan kan? Itulah menunjukkan betapa pentingnya jantina baby di zaman sekarang..Yelah, untuk prepare beli barang. Kang tak pasal-pasal dapat baby boy, tapi dibelasah semua nya beli kaler pink..tak ke haru dibuatnye, idok?

Jadi kesimpulannya, tak kisahlah baby kita nanti berjantina sekian dan sekian. Janji dia dan kita selamat tanpa sebarang penyakit sudahlah kan? Yang penting dah dikurniakan anak itu merupakan satu rezeki daripada Allah SWT. Kita cuma perlu bersyukur sentiasa dan berterima kasih pada NYA. kan?
=)


 Tata guys..Hepi weekends!

07 December 2011

Nama bayi anda? Peranan berat mommy & daddy kan?

Hi sayang...

Harini nak buat entry yang perlukan idea & pikiran yang bernas dari yu ols. Salah satu perkara paling susah untuk menjadi ibu dan bapa adalah tanggungjawab untuk memberikan nama pada anak-anak kan? Mula-mula memang lah kita excited gile nak buh nama glemer ala-ala Paris Hilton, Angelina Jolie, David Beckham, Rayyan Gigs, Drogba, Lady Gaga, Beyonce, Karisma Kapoor, Amitha Bachan dan segala yang terlintas pada pikiran kita kan?.

Alahai nampak saje mudah...tapi sebenarnye rumit tau! Besar tanggungjawab kita untuk berikan nama yang sesuai dengan baby kita nanti. Mat Saleh takpe lah..suka buah apple, bubuh nye nama anak Apple, suka keta ferrari, bubuh nye nama anak Ferrari, suka watak romeo, bubuh nama anak Romeo, suka hari Thursday, bubuh nama anak Thursday, suka nama pelik, bubuh nama anak Moonblood (bulan berdarah) ke hapa tuh?

Meskipun sasterawan, Shakespeare pernah berkata-kata..."What's in a name?" (apalah erti sebuah nama?). Namun dalam Islam nama itu sangatlah penting. Nabi menganjurkan agar kita memberi nama anak kita dengan nama Nabi, iaitu: Muhammad:

Dari Ibnu Umar ra, Nabi bersabda: Nama yang paling disukai Allah adalah Abdullah (Hamba Allah) dan Abdurrahman (Hamba Yang Maha Pengasih) - Hadis Riwayat Muslim.

Sebaliknya Nabi memberi nama-nama Nabi seperti Ibrahim kepada seorang anak.
Berikut adalah contoh nama-nama yang Islami:
Nama Nabi:
Muhammad atau Ahmad
Adam, Idris, Nuh, Hud, Saleh, Ibrahim, Ismail, Ishaq, Luth, Ya’qub, Yusuf, Syu’aib, Musa, Harun, Daud, Sulaiman, Ayyub, Yunus, Zakaria, Yahya, Isa, Ilyas, Ilyasa’, Dzulkifli, Khaidir
Nama yang diberikan Nabi:
Zainab (perempuan), Ibrahim, Mundzir
Nama anak Nabi:
Ibrahim, Qosim
Fatimah (Az Zahro), Ummu Kaltsum
Nama-nama orang baik dalam Al Qur’an
Luqman (bapak yang bijaksana), Dzulkarnain (raja yang perkasa), Imran
Cucu Nabi:
Hasan, Husein
Istri Nabi:
A’isyah, Ummu Salamah, Hafsah, Khadijah, Zainab, Shofiyah, Saudah, Maimunah, Juwairiyah
Orang tua Nabi:
Abdullah, Aminah, Halimah (ibu susu), Maryam (ibu Nabi Isa)
Bapa Saudara Nabi:
Hamzah, Abbas
Sahabat Nabi:
Abu Bakar, Umar, Usman, Ali (Khulafaaur Rasyidiin)
Salman Al Farisi, Bilal, Khalid bin Walid, Mu’adz bin Jabbal, Anas bin Malik, Abu Dzar Al Ghifari, Abu Ubaidah, Al Miqdad in Amr bin Tsa’labah, Bara’ bin Malik, Fudhail bin Iyadl At Tamimy, Khobbaab bin Al-Art, Zaid bin Haritsah, Mu’adz Bin Jabal, Mush’ab Bin Umair, Utbah bin Ghazwan, Abdullah Bin Mughaffal, Abdullah Bin Malik, Ubai bin Ka’ab, Hudzaifah


Jadinya, tanggungjawab yang berat ini perlulah kita fikirkan masak-masak, especially untuk memberikan nama yang baik bagi anak-anak kita. Mommy Cha dulu pernah attend satu ceramah dari Ustaz Abu Hassan Din Al-Hafiz dan beliau ade menyatakan seelok-eloknya berilah nama pangkal anak kita dengan nama Muhammad (jika lelaki). Contohnya; Muhammad Hadif, Muhammad Hakim dsb. Dan menurut beliau lagi, ibu bapa yang tidak memberikan seorang pon nama anak lelaki mereka dengan nama Muhammad adalah ibu bapa yang jahil. 

Permasalahan mommy Cha pulak dah ade nama baby tapi nama midlle masih tercari-cari yang sesuai. Walaupun tinggal 36 hari lagi untuk deliver, dalam kepala otak masih dok pikir nama yang sesuai. Dan lakiku jugak dah kering idea....

So, kengkawan sekalian.. kat sini mommy cha ade link a few website yang penuh informasi dengan nama-nama pilihan Islam, dan kalo korang ade link lain boleh la share dengan mommy cha sama eh? Tolong menolong kan amalan moliaaa.......

Tengkiu korang....

Nama baby (link 5) 

p/s: sape tengok Tentang Dhia semalam??? ngeri dowh ade hantu Mak Timah, dengan muka Nora Danish yang terbeliak mata waktu bangun dari mati tuh...hohohohoho!  Nih cite sinetron Indon ke????

06 December 2011

Lagi nak dekat..lagi banyak check-up!

Selamat hari Tuesday yaw!. Last week kan pegi check-up dekat DEMC Shah Alam. Pastu, bila Dr. Zamri bagitau banyak nor complication aku..so aku jadi tak suke nak publish gambo-gambo kat DEMC. Dan tetibe tak suka kat Dr. Zamri...boleh? hehehehe...Tapi bila semuanya dah selamat, dan amin. Nih aku nak publish balik gambo-gambo kat DEMC yang aku dah 'banned' last week. Kuikuikuikui! Dasar kan? Bila tak suke je banned..benci, meluat sikit.....Bangsa ape ntah aku nih...kihkihkihkih!

Kebetolan, hari aku check-up ritu hari Sabtu. So, setiap ari Sabtu semua staff DEMC WAJIB exercise pepagi..Hahahahahaha! termasuklah laki aku..kan ke dia staff DEMC. Gigih nor, aku tengok masing-masing terkinja-kinja ke kiri, ke kanan. Lagu background tanak kalah...tetap Selena Gomez..yang ade bab repeat-pit-pit-pit-pit tuh, lagi galok aku tengok derang berjoget..hiks!....Yang lawaknye, ada sorang akak nih, taleh blah..orang ke kiri, ko ke kanan, orang ke kanan ko ke kiri...aduhai kak...silap punca graviti bumi ke?
ape pon tak boleeeeyyy.....

kak..oo..kak..takde pulak orang angkat tangan time nih...akak sorang je kak yang angkat tangan..kuikuikuikuikui!

Oleh kerna, laki aku keja kat situ, maka nya, ramai gak staff DEMC yang aku kenai. Dari staff nurse..sampai ke dokter boleh dikatakan derang kenai aku...aku kenai derang. Best kan? Ntah ape yang best pon aku tak tau..pakai main boh type sajork..kuikuikuikui! Yang paling best kalo laki korang keja kat medical centre nih, rate yang kita dapat lah kan...Kiranya guna panel rate. Boleh dikatakan murah. Macam aritu aku buat 3D/4D scan dengan detail scan cuma RM100, walhal untuk patient luar RM250. Then kalo bersalin normal cuma RM500 and czer pulak dalam RM1500 kalo patient luar normal starting from RM2200++, itu kalo czer tatau lah berapa kan? Mahal kot! Gulp!.....Cobaannnnnn....

DEMC view at second floor...sambey tunggu Doktor..sambey tangkap gambaq sat....

ade air pancut-pancut..dengan view building DEMC kat Seksyen 4 Shah Alam.

Itulah kan aku rasa setiap company nih, ade je benefit masing-masing. Ada officer kat opis aku nih stay Ampang Puteri, best wooo sebab hubby dia under TNB so semuanya free! Oloh-oloh..untung.....Maknanya setiap company benefit untuk maternity masing-masing berbeza lah...lagi kaya company tuh..lagi besau lah benefit untuk satu famili eh??? Caiya lah....! Pastu rate untuk claim pulok mesti ikut laki or bini punye position kan? Kalo CEO ha...mau duduk suite ward kot.....! Best wohhh.......!

Pesal lah aku melalut ke situ, ok takpe continue...After check-up..Dr. Zamri hadiahkan aku beg from Anmum. Comei u olss! Yang taleh tahan siap ade keychain bentuk setoberi ke hape ntah...Dalam beg pulak hado susu untuk baby. Oh! so suweetttt Dr. Zamri amik ati aku selepas banyak 'complication' yang dia explain pada aku before! Cis...doktor memang teror main psiko ye! Untuk pengetahuan u ols..ni adalah beg kedua yang aku dapat dari DEMC under brand Anmum...Before this pon banyak goodies yang derang bagi untuk mommy-to-be tau! Manyak siok ooooo!

comei dop? beg I..ade keychain bunga ka setoberi ka I pon konpius....

Ok lah kengkawan, tu aje untuk today. Kang tulis banyak-banyak bukan korang nak bace pon..sobs-sobs-sobs...sedehhhhh!
Tata yu olsz!

p/s: next check-up at DEMC on 8.12.2011 at 4.00pm..erm maknenye half day lah tuh! hihihi

05 December 2011

Baby....Suka Selena anak Pak Gomez?

Semekom kengkawan semua! Today update terlewat sikit. Sebab baru sangat balik dari check-up for 34weeks kat KK Putrajaya. Mula-mula aku nak bersyukur sangat-sangat sebab:

a) HB naik (dari 8.8 ke 10.6)
b) Uri dah naik atas
c) Air ketuban dah cantik..(tak banyak dan tak sikit)
d) Kepala baby dah turun jalan yang betul (tak breech dah)
e) Bacaan diabetes untuk BSP dah cantik
f) Berat baby dah grow cun-cun!
last week: 2173 g
this week: 2452 g
g) Insyaallah..dapat besalin secara normal jika diizinkan Allah SWT =)

time ni check-up dengan DEMC last week

nih check up kat KK Putrajaya today. Dokter pon cakap dah tak feel nak scan sebab baby dah padat..dan besar....! Fuhh..fuh..aku jampi muka anak aku macam Aaron Aziz kehkehkehkeh.....


Kalo entry aritu, aku macam down giles, sedih sebab HB sangat low, uri ke bawah, and so on...Now, syukur sangat sebab semua nya dah stabil. Yang sangat aku amazing race sebab berat baby grow rapidly! Fuh...patot le perot mommy gebus sajork lately..Hahahah! Yang taleh blah bukan takat berat baby grow, sekali dengan mommy naik 4kg ko! Ha..nah hambekkk...hasil aku tibai spageti 2 hari berturut-turut. Nasik dah tak selera aku hadap....Tapi kalo yang makanan merapu..peghh! nombot satu aku telan!!! Cer bagi aku goreng pisang..boleh sebakul aku telan tau..hehehehehe!

Nih yang buat aku semangat balik nak beranak kat DEMC nih..kuikuikuikui! Laki aku kan..soklan pertama bila aku kuar dari bilik dokter ditanya aku? Amacam ok? Boleh le beranak kat DEMC kan? Oloh-oloh abang oiii..bawak sabaq sat na...biarlah isterimu ambik nafas sedetik lebih sebelum abe tanye macam-macam...Bila aku start cite...sengih lah laki ku! Nak sangat tengok aku beranak kat DEMC...sebab dokter Zamri dah janji laki ku boleh potong uri aku nanti time aku bersalin....Tanjat boboi mak, nak! Bukan u nak tengok I berhempas pulas bersalin eh? Kekdahnya, u cuma nak potong uri I saje kan? choiiiii! 

Meh, nak citer balik bab check-up. Tadi tunggu punye tunggu. Kekdahnye, kena lah jugak amik darah satu tiub. Ades! sengal lah sikit. Nih, aku ada satu petua tau cena nak halang rasa sakit time amik darah...Petuanya ceni, korang cakap kat diri korang seniri gini tau;

"Tasha...ko memang HERO...takat jarum kecik tuh tarak hal lah......"

And then...memang tak sakit..betol woh! Kuikuikuikuikui....Lagi mau belagak hero pulak depan misi-misi....Dan arini jugak aku rasa sayang kat semua orang di KK Putrajaya...hehehehe!

And then, sesampainya di opis, alangkah terkejutnya aku bila atas meja hado nasik lemak besauuu punye! Tapi jangkaan aku silap bukan nasik lemak tau kengkawan..tapi nasi ambang! Nih makanan orang jawa. Yang part bestnye, nasik ambang nih free tau. Semua orang kat unit aku dapat sorang satu. Yeay! Lunch ditaja lah today kekdahnye...bernyanyi perot mak buyong tau..!

"I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
I, I love you like a love song, baby
And I keep it in re-pe-pe-peat...pewwwiiitttttt!"
 
p.s: baby 'M' suka dengar lagu hakak selena anak pak gomez..tetiap petang kalo dengar lagu nih, baby akan nari pocho-pocho...kuikuikuikui! haip! gatey noooo?

herga nasik nih RM6, sama hebat dengan besar gabaknye nasik nih....tak main ar nasi lemak lima poh cen...

02 December 2011

Tuam untuk baby....Wajib hado gak ni!

Semalam mamuji aku telepon. Ades! time opis hour memang suke benor dia kol. Dah lama mamuji aku tak kol since dia balik soping-soping, rambu-ramba dari Langkawi minggu lepas. Amboih ma, sakan shopink! Actually plannya aku memang turut serta dalam rombongan shopink, tapi oleh kerna perot dah boyot-boyot, ha! jawabnya kena tinggal kat umah je lah kau...Takde makne orang nak seret ko, jalan-jalan pi Langkawi, buang maso dek non!

Hakak bukan ape dik...sentap lah kan...dah berpuluh tahun hakak tak jejak kaki kat Langkawi tuh, alih-alih kena tinggal! cisss...Kalo akak ikot, nak juga hakak borong cekelat serbanika, kain batik, minyak gamat, balm gamat....(kan..kan..supa macam makcik-makcik!)

Ok. sambung bab mamuji kol...nih lah perbualan telepon kitaorang;

mamuji: tasha..hang dah beli pampers baby?
aku: dah ma...
mamuji: minyak yuyi?..lampin?...selimut? towel?....semua jangan lupa letak dalam beg hospital.... Beg hospital dah ada ka?
aku: ada ma...
mamuji: mama dah beli kain batik kat hang...ingat nak beli 12 helai, takut kena cukai so, ma beli 6 helai ja....
aku: tudia..ma nak buat meniaga ka beli banyak-banyak? ka nak pi juai kat nurse kat sepital tu? hahahaha...
mamuji: lah bekpi la..buat spare....jangan lupa beli tuam baby!
aku: tuam lagu mana?
mamuji: alah...yang bunjut kecik bubuh halba tuh....
aku: macam bunjut sup tu ka? +______+

itulah kisah entry kedua hari ni. Aku kan ala-ala takda pengalaman. So, bila mama tanya pasal tuam baby mana aku tak kelam kabot. Nasib baik lah oleh kerna bawah opis aku nih setiap jumaat ada jualan macam kat Jalan TAR tu, so, aku pon dah tekad beli tuam baby kat situ. Memang kat jualan nih, ada satu gerai hakak ni juai semua barang baby. Ade tuam, ada tungku, ada barut, ada bedong huish! ada macam-macam ar... Semua dia buat sendirik...teror oh hakak nih!

Aku pon dengan lajunya beli lah satu tuam baby. Murah saje cuma RM10. Tuam atau sumtimes orang panggil tungku baby atau demah baby ni salah satu benda yang wajib ada dalam list every mommies. Nanti hapdate dalam list korang yek! Tuam nih digunakan after baby mandi untuk elakkan kembong perot or..or...alamak! shy-shy pulak aku nak bagitau, hehehe...or untuk elakkan angin pasang kat baby especially baby boy. Cara gunanya mudah, panaskan seterika then, letak tuam tuh kat seterika korang...after that bila suhu sederhana sikit korang tuam atas perot baby...dan untuk elak angin pasang tu...korang tuam kat 'tot-tot' baby yek! huhuhuhuhu....

Aku beli satu je. Kaler biru, boy punye kaler, bau tuam pon ade macam bau jamu sikit sebab isinya adalah halba campur! Kalo kat kampong, selalunya mak-mak buat sendirik je. Tapi mamuji aku 'bekerjaya', jadinya tak sempat nak buat sendiri...ala beli pon RM10 hengget jek! 
Okies para mommies sekalian...jangan lupa beli tau...

dan inilah contohnye, kengkawan:
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
bila beli terus hapdate yu ols....! berlatar belakangkan meja opis yang hado fail koyak rabak  +___+

Tata guys! selamat hari wikend!

Tempat baby sleep-sleep!

Ingat tak dulu pernah ada entry pasal kain hello kitty ni? Ok. Kain hello kitty tuh dah pon jadi set tilam, bantal dan booster kekabu homemade by neighbour MIL kat Shah Alam. Baru sangat aku dapat, semalam tau! Aku suka sangat sebab inilah satunya set kekabu aku, yang aku ade sekarang jenis foam biasa tu. Yang tu, mama aku beli untuk cucu dia..hehehehe!

inilah kain Hello Kitty sebelom jadi set tido baby....


Walaupun upah nak buat set tilam nih mencecah RM100, aku sangat ber tima kasih pada ibu-mertuaku yang tolong bayarkan....hehehe!. Susah lah nak carik set kekabu sekarang. Tambah-tambah kalo kita stay area bandar...MIL pesan kena bukak sarung semua dan basuh, then kekabu tuh kena jemur dulu kat panas....Wikend nih jugak menantu mu akan jemur, mak!

tarraaaa...! dah siap pon.....yeay!

Tapi oleh sebab tilam kekabu tuh agak berat, jadinya aku akan 'pass' kan keja aku pada lakiku..hihihihi! Tak koser aku nak angkat berat-berat ye. Nak bawak henbeg sendiri pon dah malas culas..memang dasar pemalas! hahahaha!

Sekarang, meh aku buat kiraan sikit berapa banyak bantal, tilam, booster yang baby aku ada.

Tilam Kekabu: 1
Bantal Kekabu: 1
Booster Kekabu : 2
Tilam Foam: 1
Bantal Biase Tarak Kekabu: 2
Booster Tarak Kekabu: 4
Bantal Lekuk Ikut Pale Baby: 1
So, kesimpulannya: 1+1+2+1+2+4+1 = 12 barang untuk beddings baby aku.

Cukuplah tuh..banyak-banyak pon kang yang tukang tido nye...apaknya pulak! Tu pon ade hati nak try-try curik bantal baby buat, try, test tido....
Banyakkkkk cantikkkkkk!

yang dalam plastik tuh mama I bagi yu ols...comei dop?
Aku tak beli pon craddle ke, baby coat ke untuk baby. Hajat memang teringin nak beli tapi lakiku cakap nanti baby nak duduk dalam tu kejap je. Ish! leceh tol la...Aku dah try survey craddle kat kedai and mostly semua untuk baby gurl punye design and color. Sungguh rare nak dapat design and color for boboi....
Jadinya, aku rasa..anakku, baik awak tido atas tilam vono mommy saje lah yer...lagi mahal berlipat kali ganda dari craddle or baby coat..kuikuikuikuikui!

banyak kan design craddle yang menarik!

p/s: sesape yang tahu kedai mana or online shop mana yang ada craddle cun-cun segera lah maklum kan pada aku yek! Sebab tingin gak aku nak rembat satu untuk boboi nih!

01 December 2011

Checklist Beg Sepital Mommy Cha Nyer....!

Oleh sebab ade yang bertanya ape yang mommy cha isi dalam beg sepital..jadinya mommy cha berbesar hati nak share dengan yu ols...erm..kalo ade yang terkurang tuh...boleh lah tambah sendiri...biasalah kekadang aku nih pon pelupa gak..ade jer yang tertinggal..kihkihkihkih!

sharing.is.caring.yawww!

BABY HOSPITAL BEG CHECKLIST:
1 pasang baju & seluar lengan panjang
2 helai lampin / napkin
1 pasang baju & seluar lengan pendek
Sapu tangan (towel kecik)
2 pasang booties & mittens
Topi baby
2 helai pampers
Wet Tissue
2 Selimut baby untuk bedong
Bantal Baby kecik (Feeding Pillow)
1 helai towel baby


Baby toiletries (losyen, sabun, shampoo, bedak, minyak Johnson)


MOMMY CHA HOSPITAL BEG CHECKLIST:
1 helai towel
3 helai maternity bra
Kertas doa semasa bersalin
5 pelapik bra
Sebungkus  Pad @ tuala wanita bersalin
5 helai panties pakai buang
2 helai blaus butang depan
Sikat
2 helai kain batik
Ubat gigi & berus gigi, facial wash
2 pasang stokin
Shower foam, bedak, deodorant
1 skirt labuh
Tudung
Camera & HP with Full Baterry


NEWBORN BABY CHECKLIST:
EVERYDAY
Napkin / Lampin
Wet Tissue
Barut
Nappy Liners
Bottles Cleanser (berus botol)
Nappy Rash Cream
Botol susu
Termos Air Panas
Newborn Pampers
Beg baby
Bottles Detergent (Sabun)
Puting
BABY CARE / BATHING
Baby Bath Foam
Cotton Buds
Baby Powder
Tikar tukar lampin / Rubber Coat
Baby Shampoo
Baby Towel
Baby Lotion/ Oil
Baby Sponge
Baby Cloth Detergent
Baby Mat utk dalam bath tub
Bath tub
Minyak Angin Yuyi/Minyak Telon
CLOTHING
Bibs
Handerkchief / Towel untuk sendawa / muak
Rompers
Topi
Sarung Tangan & Sarung Kaki : ( Cari Yang boleh ikat )
Baju tgn panjang
Seluar pendek
Baju tgn pendek
Seluar panjang
Baju lubang-lubang
Stokin jalan-jalan
Baju jalan
BEDDINGS
Kelambu
Bakul pakaian baby
Set tilam & bantal
Buaian Baby

Selimut
Enjut Baby

Feeding pillow / bantal menyusu baby


MATERNITY (MOMMY CHA PUNYE)
Breast Pad
Milk Collection Bottles
Nipple Cream
Breast Milk Storage Kit
Breast Pump
Nursing Bra/Disposable Panties

Ok buat yang taleh copy paste, meh bagi emel yu ols..nanti kalo ade masa aku emelkan kat korang yek! 
Jangan risau aku takkan spam korang lah....aku orang baik-baik! hahahha! 

p.s: tolong bawak list yang banner pink jer..yang list banner ijou tuh untuk barang kat umah..kang semua nak bwk ke sepital...aduhai, pat blas beg pon tarak cukup woo.....

Jangan lupa scroll entry bawah jugak..tu entry baru gak tau...lebih hangat dari biaseeeeee!

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...