Iklan

Sharemyloves Geng!

14 November 2011

Sehari di Antenatal Class DEMC Specialist Hospital

Tajuk taleh blah..lebih kurang macam tajuk budak sekolah rendah..sehari di kampong atok saye..ataupon sehari melawat ke zoo negara kan? ah! pedulik...nak cer cite jugak...hehehehe...
Bagaikan 'pengumpulan' geng-geng ibu mengandung, Ahad lepas memang satu pengalaman yang tak boleh aku lupakan. Mana tak nye, hadirkan diri ke Antenatal Class di DEMC, memang bestttt!. Masuk-masuk dewan saje, mata terpukau dengan free gift dari Dumex. Yang paling best siap ada free gift untuk lucky draw iaitu, Medela Electric Breast Pump 2 set yu olsss! Ngeeeee...meleleh airmata sape yang dapat kan??? +______+

Selain dari breast pump jugak ada gift untuk Q & A session iaitu, susu ibu mengandung brand Mamil Mama yang memang aku nih crave gile nak dapat kot sebab aku memang pengguna setia Mamil Mama...best! best! after all...its free yaw! Sekotak tu pon mau RM30 hengget lebih...dapat free kiranya lebih afdal lah kan?...hehehehehehe

Ok Meh aku nak bercerita sikit pengalaman attend Antenatal Class di DEMC Shah Alam. First of all, time registration tuh terus je dapat breakfast at Mbok Siti Kopitiam kat DEMC gak. Then aku usha-usah ada lebih kurang 20 couples yang attend class semalam. Semua nya mak buyong..sorrrgaa jek tengok ramai kaum aku kat situ. Hehehehehehehehee!

Then ada talk by Nutritionist from Dumex, biasalah explain about 'nutrition during pregnancy'. Tapi banyak ilmu aku dapat ye. Antaranya, pasal asid folic, keperluan DHA, protein, cara-cara untuk prevent diabetes, peamakan yang seimbang huish..macam-macam lagi lah....Yang bestnye time Nutritionist tuh tanya ada sesapa yang ada Diabetes, aku sorang jek yang angkat tangan...haiii....pelik tol! sehat-sehat rupanya mak buyong yang lain...ciss!!! malu tol aku, nih erie punya pasal cuit pinggang aku..dah aku termelatah terangkat tangan terus....choiii!

Next tuh, ada talk ada Dr. Norleen. Haa...dia nih O&G Specialist kat DEMC. Sempoi je bagi talk. Dah nak bersukan pon hado aku tengok. Dengan pakai track suit nye...haiii..gasaklah doktor oiii..janji aku paham ape yang dr. terangkan sudeyh!. Dia punye topic, 'Pregnancy & Labour Process' macam ngeri sikit tajuknya dan memang ngeri pon....Siapa hado gambau-gambau labour process yang realitinya bakal aku tempuhi nanti...hheeiiiiiii...cuak dah aku tengok...hehehehehe!

After that ada coffee break. Makan time yaw! Boleh le alas perot mommy Cha sikit. Then talk by Anaesthetist (Pakar Bius). Doktor nih, memang asyik dok pomot pasal epidural. Huii..dari aku bengom-bengom pasal epidural terus aku arif bab ni. Doktor terus ajar cara-cara kedudukan time dia nak inject epidural, prosedur yang perlu dan effect epidural kat mommy & baby. Canggih yu ols..kat DEMC bius epidural dikawal oleh doktor by computer, yang relate dengan tahap kesakitan contraction kita. Dan ubat bius epidural tuh, tak sama bagi setiap mommy. Ianya mengikut tahap sakit contraction yang doktor akan monitor kat screen computer. So kalo, contaction high...makanya ubat bius tuh lebih banyak lah yang doktor salurkan ke back bone kita. Tengok...ada gaya doktor bercakap tak? heheheheeh..

Next ada tour to labour room, operation theatre, and maternity ward. Ralat sikit sebab taleh bawak camera kalo tak aku dah snap picture ward yang sangat exclusive di DEMC dan yang paling mahal harganya RM1500 per day! Humang aii...mahal dik non...Tapi kalo korang masuk ward tuh mau pengsan sebab dah serupa dengan bilik hotel 5 star. Siap ada theme English lagi...siap ada lampu chandeliar lagi. Selain theme English terdapat jugak, theme Japanese (yang mana all the furniture berkonsepkan Japan), ada jugak theme Malay (semua berkonsepkan melayu)...Siap duit jelah kalo nak merasa dok ward mahal-mahal cenggini.

Pastu ada, Q & A session dengan lucky draw. Takde rezki dek non nak dapat Medela Breast Pump tuh. Yang dapat cuma beg Mamil Mama jek. Tuh pon erie yang gigih angkat tangan jawab soklan. Syabas mere betty....kuikuikuikuikuikui!

Next tuh ada talk by Puan Jasmeen Tay Abdullah (she is Chinese Muslim) yang bagi talk bertajuk 'Successful Breastfeeding'. Memang best lah Pn. Jasmeen nih. Sampai tergelak-gelak kitaorang dengar talk dia. Best sebab aku dapat info on how to breast feed baby dengan cara yang betul. Jadi ianya membakar lagi semangat aku untuk exclusively breastfeed 'budak tecik' nih nanti...Insyalllah! Aminn....

Last session paling best. Sampai semput-semput lah all the mak buyongsss! Mana taknye ada exercise from Physiotherapist yu olss. Minah nih dia ajor cara 'Breathing Techniques During Labour'. Jenuh termengah-mengah gak le mommy cha dengan baby dalam perot dok ber exercise! Kuikuikuikuiuikui...Aku geram jek tengok erie kejanya dok ambik gambau..yang bininye nih dok tungging terbalik...huh! booo layannnnn langsung! lagi dok gelak kat aku hado....hehehehehehe...Tapi memang lawak jer. Rasa nak terberanak pon ado...seb bek lah kat DEMC so, kalo rasa nak beranak terus kot derang leh usung kat labour room...hahahahah!

So, itu sajelah karangan UPSR dari aku yang bertajuk 'Pengalaman di Antenatal Class'. Kesimpulannya, aku rasa sangat bertuah sebab still ada kudrat dan kesempatan olehNya, diizinkan aku untuk ke kelas itu. Walaupon...mak dah semput-semput nak oii....Banyak pengalaman dan ilmu baru yang aku pelajari. Alhamdulillah! So, kepada kengkawan, jangan lupa attend mana-mana pon kelas antenatal untuk menambah ilmu pengetahuan korang...especially for first time daddy & mommy-to-be macam kitaorang nih.

That's all! Tata. Titi. Tutu!

*sila layan gambau*

Inilah Dr. Norleen...introducing team O&G at DEMC

ok. silakan doctor beri ceramah

Dr. Mohammad kot nama dia nih, lupa sudeyh..orang Pakistan, dan dia nih team main badminton erie setiap Khamis....
Puan Jasmeen bersama baby 'olok-olok' and she's explaining the correct way to breastfeed ur baby

pysiotherapist atau 'sifu' exercise kami hari tu

tengok lah tuh ada macam-macam aksi dan gayo..kuikukuikui. apak-apak sebok mengambil gambor jek!

ko tengoklah aksi tak senonoh dari aku. hehehehe mula-mula pakai sweater, sejok ko dalam dewan tuh. Alih-alih dah exercise buang sweater. Tak semenggah betol pic no.2 tuh org lain semua sampai pegang ujung jari kaki..yang aku..hareeemmmmmmm! +___+

ini lagi posisi tak semenggah dari aku...awatla gini rupanya gaya aku...dan exercise nih untuk hilangkan back pain untuk ibu-ibu mengandong.

kunun-kunun terer nak exercise..hehehehe
lagi skill propa aku jelas kelihatan disitu..kuikuiui

free gift..free gift..lelong..lelong....!
*ok dah tammat*

- sila rujuk kat sini untuk more info mengenai DEMC
semua pic dibawah from DEMC website.

the orchid suite ward at DEMC (RM1,500)

the suite ward  at DEMC (RM600)

junior ward at DEMC (RM250)

the executive ward at DEMC (RM450)
ini jelah yang daku mampoo singe \ double bed ward..kuikuikuikui (RM185 & RM145)
 

7 comments:

Mimy Hamid said...

mommy cha bagitau la harga kat kelas antenal DEMC...nak pegi gak ni..baru survey pantai hospital...tengok mommy cha citer terujaaaaaaaa

Natasha Farina Arifin said...

kak mimy: ok kat DEMC antenatal class fee at RM100 for both mommy & daddy including bekpes, lunch, coffee break & petang2 ada tea time. kalo akak nak join try bukak website DEMC at www.demc.com.my call cakap dengan Cik Raihan. =)

WaWa_EzRiLL said...

err saya cik raihan.. (tetiba) sonoknyee tgk hang senaman cikcha.. canggih tul DEMC ni.. hang promote ni patut mintak free bilik 5star bila bersalin nanti...

Natasha Farina Arifin said...

cik raihan: amboih aih dan-dan ngaku cik raihan nooo? canggih DEMC nih..tapi sepital lain pon canggih gak rasenya...tulah patutnye aku mintak suite yg paling mahal tuh eh??? duduk free dlm sebulan ka..hahahahah! kelas ko mariaa.....

Ely Hasrul said...

hamboii dh la murah dpt byk free gift plak tu tak aci sungguh!.. tp kali nih kitorg xpg pon class nih sbb dh pg dulu (ala konfiden padahal dh lupe sume hahaha) tp dulu sbb attend class la terus berkobar nk susukan sami smpai la dia 3thn lebih nih alhamdulillah... so auntie cha kena pektis okehh hihihi

Natasha Farina Arifin said...

mommy ely: yup2 dah le murah kelas nih pastu best giler then byk free gift pulok tuh hehehe....tu la u..i ingat mmg berkobar2 nak breastfeed my lil baby nanti..susu mahal dah sekarang nih kak oiii...so kna bagi yg free pulak save bajet..kuikuikuikui

ezan said...

hi..Dr Muhammamah tu sebenarnye name die Dr Ahmad Iftiqar.. sepupu i tu... die DR. kanak kanak... aha die study kat Pakistan..membesar pun kat sane tp warga negara malaysia.. kawin org cni gak..anak dah 4... comel2 ensem2... :)

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...