Iklan

Sharemyloves Geng!

21 November 2011

Probs Mommy To-Be....& Menu to solve it!

Cuti weekend dah habis. Rasa macam sat je kan?. Paling tak best, lepas kena injection kancing gigi, terus demam...Sakit woooo! Terbaring saja dekat katil empuk atas tilam vonooooo dekat rumah! Cis! ape pon tak bolehhhhh....
Masalah ibu mengandung ada macam-macam. Semuanya tak kena. Kalo bab tido, baring belah kiri pon tak kena, then alih baring belah kanan pon tak kena. Kalo baring straight terlentang, rasa macam sesak nafas pulak.. Ada jugak aku baring berdiri nih kang..kuikuikuikuikui!

Itu masalah tido, then kalo, masalah nak pegi toilet. Adess! Jangan cite lah. Kalo dah baring sedap...nyenyak, nyaman, best, posisi pon dah selesa..tetiba nak terkucil. Ha! ko...jenuh la nak bangun dari katil. Ye lah..badan dah berat, perot dah besar so nak bangun memang sengsara, cik Senah oiii! Kadang-kadang rasa boleh terkencing atas tilam dulu, baru nak sampai ke toilet...hahahahahah!

Next masalah, sakit belakang. Huish...jangan cakap ye. Macam ada pisau ke kapak ke dalam badan nih. Kat area tulang belakang tu betul-betul sakit yang meruntun jiwa. Tahan saje lah... Kalo dah tak tahan sangat baru aku letak lotion mustajab..Kadang-kadang aku rasa eh??ade orang main vodoo ke? Cucuk-cucuk badan aku nih? Alah! macam cite mat salih tu...ada Tok Dukun orang asli itam...guna patung, cucuk-cucuk then orang tuh boleh sakit tetiba tu.....Pengaruh pilem betoi....hikhik!

Lagi masalah aku adalah HB low. Nih masalah berkenaan darah. Asyik lah darah kurang, yelah baby pon makin membesar jadinya, lebih banyak darah yang baby perlukan. So, itu lah penyebab darah aku asyik kurang. Last check-up bacaan hb cuma 8.8. Huyoooo! rendah betul, memang terpahat dalam sejarah hidop aku lah kot...Untuk anak-anak dara yang baca blog aku nih, kalo korang nak tahu..bacaan hb (hemoglobin) yang paling cantik adalah dalam range (12-14). Paham....?

Bab hb low nih, aku nak cite sikit. Bila aku belek-belek buku panduan dari Ustazah Bahiyah, ada terselit satu menu untuk tingkatkan darah dalam badan. So, dalam menu tu, nak pulak gula kabung a.k.a gula nise. Tak ke ko meroyan nak carik gula tu? Aku pulak bukan teror sangat bab-bab bahan tradisional nih...ha! kalo tanye aku rupa belacan aku tau lah..hehehehehehe!.Tapi nak berterima kasih sangat-sangat kat Mama Likha sebab dah import khas gula nise tuh dari Kelantan....Original yu olssss....! ailebiu lah....Bila ada gula nise so, lengkaplah bahan-bahan untuk aku punye menu. 

Actually bahan lain yang diperlukan adalah, bawang merah, cili padi, lada sulah, garam dan asam jawa. Pastu, masuk dalam lesung batu dan tumbok-tumbok sampai lumat. Ala-ala, sambal gitu. Nak makan, senang saje...cari sayur bayam dan celupkan...then, bayam tadi ko cicah dengan sambal yang ada gula nise tuh... Makan le tetiap hari..insyallah darah kita akan up!.

Erm..banyak pulak cite aku hari ni..dah la..takat tu saja. Esok-esok aku update new entry. Sekarang dah semuanya slow. Nak type entry pon slow. Nak melangkah ke toilet pon amik masa 10 minit. Kalo letak siput babi race dengan aku pun mau kalah aku nih...hahahahaha!

inilah gula nise di import dari Kelantan...tq! mama likha....

antara bahan-bahan yang perlu dalam menu sambal untuk menambah darah...

asam jawa, bawang, cili padi, gula nise

inilah buku ustazah bahiyah yang ada resipi itu...

gitu lah bahan nye puan-puan.nih kalo masuk masterchef dalam ujian cipta rasa..harusss aku dapat pin kebal..hahahahaha!

inilah rupanya sambal yang telah aku tumbuk-tumbuk tadi

jangan gososk-gosok mata anda..memang itu bukan sayo bayam..sebab bayam dah habis aku ganti dengan broncolli. Kreatip kan haku? hauahauahauahauhau...

alkisah sebab, ganti bayam dengan broncolli..itu pasal hb aku tak naik-naik lagi. Sekian. sobsss... +_______+

15 comments:

Mimy Hamid said...

HB akak 11.8 ok tak...?? takpe cuba je apa yang bagus untuk baby kita...tradisional ni...bagus gak..eh nak cari buku ustazah bahiyah la gak

Natasha Farina Arifin said...

kak mimy: rasa sgt jeles ngan akak dah le takder diabetes..pehtu hb pon cantik je...ape rahsianya?????? buku ustazah nih byk gak info....

yUmIe said...

alaa dh terlmbt bru tau..huhu..yumie dh 38weeks.tp tetbe lak nurse ckp hb rendah lastweek,tkt bahaya time deliver nt.smpi nurse suh mkn iron tablets 2x sehari.b4 ni mkn sekali sehari je.huhu

syafisyifa' said...

Semoga semuanya baik2ja nnt.amin.

Mama Likha said...

erk.. glemer nise umi i masuk blog yu hehehe.. ni mau kasik tunjuk kt beliau lah haha..


cha ! cari lah bayam... cuba tgk mcmne nti... nise dh ada.... okeh ? :)

FieZaLieSa said...

hi...
de orang cakap kalau nak bg hb tinggi, makan hati atau kerang...cnth klu sok tu nk g check, 2 hr sblm tu mkn..cuba la...=)

ReYNa said...

hi there.masalah hb rendah ek?sama la..tp sekali je.sbb dulu awal2 x mkn sgt pil zat besi tu.huhu.malas punya pasal.pas tau hb rendah trus mkn.n mkn salindah gak.nurse suh mkn hati n kerang bagi naik hb.tp x lalu ler.org kata mmg bagus mkn bayam tu.mcm best la buku ustazah bahiyah tu.beli katne?nak g cari gak la.:)

e k i n ♥ y u s r i said...

hye mom-to be
ekin dtg cni dan follow

Natasha Farina Arifin said...

yumie: i dari start preggie mkn iron tablet tu 2 u..haru betol lah..hihihihi..oh dah 38 weeks tgu hari lah nih semoga selamat lah u....=)

Natasha Farina Arifin said...

syafisyifa: aminnn..insyallah semoga semua nya selamat!

Natasha Farina Arifin said...

mama likha: hahah..pemes jap mama u punye nise masuk blog i..hahahah! bayam dah ada dah dlm peti tapi tahap nak celur malas ler pulak erie pon asyik malas masak jer..grrrrrrr!

Natasha Farina Arifin said...

fieza lisa: u tau? i dah telan hati & kerang tuh dah berbaldi...tetap sama jek hb i tuh..tak naik2..

Natasha Farina Arifin said...

reyna mmg makan hati & bayam tuh elok u..tapi prob is...tak jugak ok untuk i..oh buku ustazah tuh i beli kat MPH bookstore alamanda....=)

Natasha Farina Arifin said...

ekin: hi there..thanks jengok blog saye..=P

♥ Elin ♥ said...

hb rendh nh mmg x lari lah klu ibu mengandung... :)

pengalaman tau..kan seronok tuh :)

semoga sihat sehinngga deliver yer dear.

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...