Iklan

Sharemyloves Geng!

17 November 2011

It's LAUNDRY time yaw!....

Fuh! baru pas check-up di KK Putrajaya. Dan jugak baru pas kena second injection kancing gigi. Gedebush! sakit nak mampos kali nih. Redha jerlah mommy Cha oiiii. Bukan senang nak jadi mommy...kan?

Ok. tutup cerita pasal check - up. Godek-godek gambar last week, bila aku dah janji nak story mory in the morning glory pasal buat laundry untuk si tecik nih. Kan ke kalo nak basuh baju baby semua, kena beli sabun yang special untuk baby. Ha! jangan sesuka suki pulak basuh baju newborn dengan breeze, clorox bagai..dah tu nak wangi tambah downy, softlan pulak! Memang kesian kat baby...kot-kot alergik satu badan kang....

So, daddy erie dah pun belikan detergent untuk mommy Cha rendam baju baby M. Brand Pureen gak. Teror lah erie carik. Beli pun kat kedai runcit area rumah dia kat Shah Alam nun. Hehehehehe...Sebab malas nak amazing race kat Tesco yang besar gabak tuh...senang pegi kedai runcit sudoh! Sebab baru first time nak basuh, rendam baju baby so, step first aku terpaksa baca dulu arahan kat belakang botol tuh. Kang suka-suki aku letak banyak-banyak sabun lain pulak jadinya. So, sukatan sabun kena lah sesuai ye para ibu yang first timer macam aku. Kuikuikuikuikui...

Aku pon rendam saje baju tu. Tak koser nak berus bagai..aku tonyoh pon sikit-sikit sajork. Yang paling best aktiviti laundry pon aku buat kat sinki dapur saje. Hehehehe...Gigih pulak ke kalo aku nak bertinggung simpul simpuh dalam toilet membasuh. oh no.no.no.! mau tercabut betis aku dik non.....Basuh baju anak pon guna air suling tapisan yu olsss! kelas tak makkk? Hehehehehe...sayangkan anak katanya....First laundry nih, aku basuh pon semua baju-bajan, seluar, mittens & booties, selimut yang kaler putih..oh! termasuk lampin. Next laundry baru nak basuh baju kaler-kaler. Itu turn erie pulak..aku dah tak larat. Hahahaha! boleh gitu...Dah 8 months nih..banyak sakit dari sehat itu yang kena manja lebeyh sikit dengan laki mak tu....Kehkehkehkeh!

Time bilas aku bilas 5 kali. Sungguh degil sabun Pureen nih, sebab buih nye memang suka melekat kat lampin anak....Grrrr! Sabau jelah aku! Aku nih dah le letih-letih dah...pulak tuh, sinki sama paras dengan perot aku. Lagi naya kot....Kena pulak aku buat position 'pancha sitara..tara kucha...chaaa...' menyenget ke tepi untuk bilas baju anak aku...choiii!

After bilas, bab sidai pulak. Nih yang paling aku fail! Sebab bab sidai-sidai memang erie lagi pakar dari aku. Tapi aku buat jugak...Bila tengok cuaca huyooo...canteekkkkkk...panas....berangin..sesuai lah dengan tema aku hari nih untuk menyidai baju. Tapi dekat pukul 2 petang....brooommmmm! hujan ko..tak semena-mena dengan angin ribut kencang 230km/j bertiup buatkan satu mittens aku terbang!!!!! HILANG!!!!!!!! aduyaiii nyeee ponnnnn! Biasalah mak kan duduk atas awan....Angin baru sepoi-sepoi bahasa baju dah terbang kat bawah dah....Sedih mak, nak...Tak koser pulak aku nak buat jejak kasih carik mittens yang ilang sebelah tu...adesss! +_____+

So...itu sajelah kisah laundry baju untuk si tecik ni.... Walopon pelbagai dugaan yang mendatang, akan ku teruskan jugak untuk next mission, suruh erie completekan second laundry pulak......sesuai dengan pepatah aku...'sayangkan anak tangan-tangankan..sayangkan laki arah-arahkan' hahahahahahahahah!

memula rendam dulu kan..

nih dah time sidai...

patot le mittens ko terbang..ujung benar ko sidai baju tasha oii...

cuaca cantik...cukup sempurna untuk penggambaran pilem hindustan

lampin dengan selimut teddy bear

dah guna penyepit baju pon..angin boleh bawak terbang...hoi! angin belilah mittens sendiri kot....! grrrrrrr!

pandai daddy beli detergent kan?.....clap-clap hands....

8 comments:

Mimy Hamid said...

excited!!!!!!!!!!!!! yeayy dah basuh baju si tecik...bila basuh tu mula la kan hati ada taman...touching..

Natasha Farina Arifin said...

kak mimy: excited mula2 je..dah halfway gile punya lenguh kaki aduhai......bilas 5 min...duduk rehat 10 minit...dah tu amik masa 3 jam baru finished laundry...!

aTy _faRed~ said...

mittens terbang..??? jumpe balik tak..?? :) wangi tak purren detergent ni..??

farhanna said...

baby boy ker?

cik fadh said...

hehe mule2 ksian tgok akak basuh baju perot senget, pastu jd klakar plak . angin pown nk pakai mittens kak...hahaha

Natasha Farina Arifin said...

aty: a'ah mittents terbang pastu terus tak jumpe..hahah! detergent pureen nih tak wangi...takde bau ape pon...=(

Natasha Farina Arifin said...

farhanna: yup baby boy...boy rules!

Natasha Farina Arifin said...

cik fadh: cian kan basuh baju perot senget2....tu lah angin jeles lah tuh..curik mittens akak...choii!

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...