Iklan

Sharemyloves Geng!

29 November 2011

Check Up at 33 Weeks di DEMC

kunun-kunun lah tu....kuch-kuch hota heii..hei..hei...

Selamat datang hari Isnin. Sudah masuk awal Muharram dalam kalendar tahun baru Islam kan?. Semoga kita semua dah pasang niat untuk melakukan ape-ape saja anjakan perubahan dalam diri. Jangan asyik ingat New Year jek baru nak pasang niat berubah itu, ini. Contoh; tahun nih, aku nak kurus macam Saripah Amani, atau, tahun nih aku nak cari pakwe anak Datok macam sol,sol,sol, or, tahun nih, aku nak kawin dengan Datuk dan kawin dapat sponsor banglo dan keta Audi sebijik!..hehehehe!

Pulak dah cerita pasal niat tahun baru.kuikuikuikuikui! Sebenarnya, nak cover line sebab today tak bawak kabel kamera so, takde gambar lah entry arini. Yang hado gambo merapu lalut aku jer la.... Jadi sebagai mukadimahnya....aku melalut sikit supaya yu olszzz..terpukau..hikhikhikhikhik!

Tapi sebenarnya, aku nak bercerita la pasal check up 33 weeks kat DEMC Sabtu lepas. Diingatkan tanpa gambar ok! Sebab kabel tertinggal....huwaaaaaa...Kan aku tetiap bulan jumpa dengan Doktor Zamri (Specialist O&G) kat DEMC tu, so Sabtu lepas giliran aku untuk check-up sudah kembali lagi. Mula-mula timbang, ok ada naik sikit berat ket 71 kg....tengok tu kurus kan macam Saripah Amani (tangan ke dada mata ke atas) +_____+  huhuhu. Then buat pertama kalinya aku kena panggil dengan nurse untuk buat CTG test. Gulp! Ha..jangan pulak ingat CTG tuh Cuti Tanpa Gaji..kang aku gigit kang....Aku pon lantas tanye nurse..erm buat ape eh nak CTG, CTG nih? Wajib ke? Nurse pon jawab, doktor nak check ada contraction ke tak lagi kat puan? Aih..awal bebenor check contraction nye eh? Baru 33 weeks dah check contraction. Tak pe bantai sajelah huhuhu. Bila kena baring atas katil, terus nurse pasang alat tu yang ala-ala tali pinggang kat perot aku. Then CTG machine tuh pon read aku punya contraction and baby punya heartbeat serta movements baby. Cuak doh....buatnye baby aku senyap je...Tatot mak nak...After 15 mins..semuanya dah abes. Then machine tuh ada print out satu kertas yang ada graf hapo ntah...tak reti aku.

Pastu straight away, aku masuk jumpa dokter. Doktor mintak buku pink yang sepital kerajaan punya. Dia nak tengok...gulp! Then satu ayat yang taleh aku tahan....

"Eh..puan nih orang Somalia ke nih? HB 8.8 saje?"
"Selalunya orang Somalia je yang tak cukup darah macam gini."

HAHAHAHAHAHAA! dalam cuak-cuak aku, laki aku dengan nurse bantai gelak. Hoi..hoi..ingat Maharaja Lawak Mega ke??? Keciwa mak nak....! Pastu Dr. Zamri cakap takpe meh kita scan tengok uri still dibawah or dah naik. Lagi sekali aku cuak. Aku dengan uri kan tak ngam...tak penah uri aku naik sepanjang aku pregnant nih...+____+ Doktor Zamri pon scan, pantas dia berkata..."Natasha, u punya uri still kat bawah ni...tak naik-naik. By 33 weeks should be placenta u dah naik....takpe kita check baby pulak"
Baby semua in good condition, alhamdulillah. Kepala baby dah berpusing ke bawah, dah tak breech lagi. Berat baby pun dah naik 2.17 kg in 33 weeks! Alhamdulillah...

Pastu..pastu...nih bab yang paling terpenting korang kena baca dan kalo  boleh hafal tau..sob-sob-sob. Aku copy paste ayat doktor ye...

ni pulak kunun-kunun lah Dr. Zamri explain pasal complication aku,tapi Dr. Z takde misai....dengan tak pakai spek...

"Natasha, like this. U must admit that ur placenta still low. Kita semua berdoa semoga keadaan normal. Tapi Doc nak explain to you that...in ur condition yang kurang darah. DEMC tak akan ambil risiko untuk teruskan amik patient macam u. Bukan ape..u kena ingat that, dekat DEMC takda blood bank. So, if ur placenta still low and ur HB pon low, kita terpaksa czer. If czer kita akan potong atas placenta u, yang berada kat bawah sekarang. Then it will cause a lot of bleeding, understand me? If darah tak cukup, kita terpaksa run mintak darah di Hospital Klang pulak....So, doc advise nanti u bersalin di hospital yang ada blood bank macam Hospital Klang, Hospital Putrajaya, Hospital Sungai Buloh or mana-mana hospital government. For the sake of baby and u....."

So...itu sajalah perenggan terakhir aku..yang sedikit macho tapi terselit banyak ayat-ayat yang bebaur sedih..sedih kan kengkawan?...Tapi aku tabah..yang penting aku dapat lahirkan baby dengan selamat, tak kiralah apa risiko yang bakal seorang ibu @ mommy seperti aku yang bakal aku tempuh....Aku redha....!

Itulah pengorbanan seorang ibu...janji dah pasni tak derhaka kat mama lagi....!

21 comments:

Mimy Hamid said...

sabar la sis...demi anak kita harungi...dear mcm kes akak la...sbb tu akak pi gomen terus sebab dah tau ada kes...selalu kalau ada problem private mmg tolak...ada kes baru ni..kawan akak 7 bln bersalin premature...patut kena kat colombia...tp takde incubator premature dia kena ke hospital serdang...so mommy cha standby apa yg patut dr sekarang yer...booking tempat ke apa..incase...akak berdoa semoga semuanya selamat

Natasha Farina Arifin said...

kak mimy: tengs alot..sedih nye lah rase ati..pilu...uuuuuu..sepilu...piluuuuuu nyaa...aaaaaa =(

CikNaa said...

toching.. dalam keadaan teruja nak sambut org baru, doctor ckp cmtu pulak.. btw, naa doakan segala2 nya will be ok dear. mgkin btl pe doc ckp, dia taknak ambik risiko.. goverment hospital adlh yg terbaik dlm kes mcm ni.. hope dpt bersalin normal oke.. insyaallah sume ok nanti.

Tina Othman said...

alahai, moga selamat semuanya ye, kurang2 doktor dah bgth awal2 sebarang keberangkalian

k|ree said...

take care ye...insyaAllah,semua nye selamat...tapi,apa yang doktor tue cakap,semua demi keselamatan awak n baby...

Siti Asiah said...

takde rezeki nak bersalin kat situ kot...
takpe next beby(beby ni pon lom kuar agi)bersalin kat sini plak...hihi
arap semuanya selamat yea Cha...

Liyana said...

smg bertabah ye mommy cha

✿f!sHa:- m0mMy To bE✿ said...

smoga sumenye selamat mommy cha cayunk... amiinn

syafisyifa' said...

sedihnya...takpa,kuatkan semangat ye...dah try minum jus jambu batu utk naikkan hb?

Natasha Farina Arifin said...

ciknaa: harap semuanay selamat tak kiralah kan bersalin kat ne pon..takde rezki nak berswasta2 nih..hihihihi

Natasha Farina Arifin said...

tina: yeap betol tuh..at least doc dah bgtau ape complication kan? takdelah takot sgt even sebenarnya takot gak hihihi

Natasha Farina Arifin said...

k/ree: betol2 betol mcm upin & ipin ckp..doctor dah le pakar kan? tau lah ape yg dia buatkan utk kita kan???

Natasha Farina Arifin said...

siti aishah:takde rezki betol nak bersalin tmpat mewah2 hehehe..xpe yg penting janji baby selamat...

Natasha Farina Arifin said...

liyana: sgt2 bertabah hati nih dah liyana..hope semunya selamat!
fisha: tengkiu doakan mommy cha......sedihnya!
syafisyifa: dah minum jus jambu batu dah....tapi hb tetap low gak =( tengkiu awak bagi kita petua....

Erina Asmawani said...

oo..DEMC xde blood bank eh mommy cha? Ena ingatkan ada..hmm..ena pun placenta low.uhuk. tp Dr keep on bg nasihat supaya berdoa moga kedudukan placenta tu naik bila baby makin besar. Mommy cha namo sesedey k..sama2 kita berdoa ;)

PUAN SUE said...

go..go ..go kena kuat ok..su pn uri kat bawah lagi..su msih 26weeks awal lg...doakan su jugak ye

FieZaLieSa said...

namo sedih2 ye mommy cha..insyaAllah doa banyak2..mintak sume selamat...cakap2 ngan baby, sayang, bawa uri naik atas yer...=)
sy ari 2 pun uri kat bawah, gak..alhamdulillah sekarang dah ok..TC..

luvira said...

mommy cha, kene kuat semangat tau...doa byk2 supaya uri naik semula ;)

p/s : masa preggy nih la baru 'tersedar' diri yang diri ni dah banyak melawan cakap ibu....patutlar ibu suke marah2 kite klu kite nakal2...byk cabaran semasa mengandung...

Shy Syaz said...

sabar ye mommy cha. smoga sabar n tabah menghadapi ujianNya. shy doakan moga kite n baby selamat deliver anak ini..amin

Nadt said...

biasanya memang macam tu la kan, doc swasta memang takkan ambik risiko, sudahnya rujuk ke gomen jugak. semoga semuanya selamat dan berjalan lancar.

!k@ said...

sabar ye mommy...banyak2 doa minta semuanya dipermudahkan..ika pn doakan u..

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...