Iklan

Sharemyloves Geng!

24 November 2011

Cerita Mengidam Orang Mengandung

Semalam harus ramai yang muntah darah tengok gambar aku dan erie...hahahah! Arini ada gambar gak but, without our image lah....Meh nak cecite pasal masalah mengidam. Rupanya mengidam bukan sekadar berlaku diawal kehamilan. Cewah! ayat aku macam doktor pakar Hospital Selayang pulak hehehe! Tup-tup dah masuk 33 weeks nih, datang pulak mengidam mak buyong. Nak tak nak merengek lah aku kat erie suruh beli yang diidamkan.

Bukan mengidam susah-susah pon. Yang sesenang jek..Hehehehehe! Meh nak reveal cite mengidam awal first trimester. Disebabkan aku ada morning, evening, night sickness yang teruk, maka jangan harap aku nak makan nasi. Makan jer sikit, kuar balik, makan jer kuar balik. So, aku redha makan roti sepanjang 3 bulan pertama. Air pulak, jangan lah suruh aku minum air masak (air kosong). Bau jek aku dah boleh uwek-uwek! pelik kan? Walhal, manada bau pon air masak tuh...Yang aku boleh hadap hari-hari cuma air Ribena.
Itu jerlah penyedap tekak aku. 

Paling aku mengidam saat tuh adalah, buah DELIMA. Yup! buah delima...tapi nak yang isi merah kat dalam tu...Aku boleh nangis meroyan kalo tak dapat...Selaku suami, laki aku kehulu-hilir cari buah delima kat Tesco, Mydin, Giant, Carefour, Pasar Shah Alam, Pasar Klang, Kedai runcit...semua noh-hado! Frust menonggeng aku time tuh...macam baru putus cinta dengan 
Khairul Fahmi Che Mat yu ols!!!!

Last-last ade member dia cakap...carik lah dekat Pasar Chow Kit!. Laki aku..berdesup press minyak moto pergi cari kat situ. Syukur yu ols...ade jugak buah delima yang aku idam-idamkan....Sekali aku potong, perghhhh! isinya memang merah menyala....Ko agak aku makan berapa bijik? 3 bijik sekali aku hadap...sedap gile....dengan bijik-bijik dia ku telan...sorgaaaa....Kahkahakahakah!

Bila masuk trimester kedua. Ada jugak mengidamnya. Kali ni, nak makan Mihun Celop. Makanan nih, cuma glemer bagi orang Kelantan saje. Nasib baik memang ada satu restoran kat Shah Alam yang ada Mihun Celop ni. Kalo tak, mahu meleleh air liur baby nanti...kuikuikuikuikui! Ape yang bestnye Mihun Celop ni? ha....bagi yang belom try..aku sarankan korang try lah. Rasanya memang sedap, ada masam-masam sikit, pedas sikit, manis sikit, dan kat dalam Mihun tuh ada ayam, limpa, perut, daging...then ada sayur-sayur sikit and lastly ada taburan kekacang kat atas mihun tuh! Perghhh..memang sedapp! Ikut selera lah kalo kita nak makan dengan keow teow ke, mee ke, campur-campur pon boleh aja dong....

Ni bila dah last trimester datang pulak meroyan nak makan Mc' D. Bukan takat Mc'D, sekali mengidam dengan maggi tomyam. Buruk tol perangai mommy cha nih...Semua nya mengidam yang tak berkhasiat! Huh...Yang Mc'D tuh, gila meroyan nak makan Quater Pounder dengan Cheese Mc'Shaker. Laki mak turutkan beli noks....Makan pulak tak pandang kiri-kanan dah...Bedal semua.....Hahahah! Yang maggi tu pon, aku makan senyap-senyap..nanti laki aku marah. Dah nama pon teringin, walaupon tak elok makan time preggie tetap aku bedal!! Makan pulak bukan takat rase sikit-sikit.. semangkuk besar aku habiskan...hehehehe!

Itulah kengkawan..tahap memgidam aku. Takdelah susah sangat sampai nak makan daging rusa putih ke, ikan flowerhorn ke, bunga rafflesia ke....Hehehe! cukup yang senang-senang saje. Walaupun begitu...ada satu lagi yang sangat aku idamkan, yang memang laki aku tak bagi chan langsung aku minum...
Nak tau ape?

V.A.N.I.L.L.A C.O.K.E!
*terbuntang mata aku tengok orang minum tau!*
tak aci....!

mee celop selalu aku lawan dengan somtam...sedapnye!!!!
ni baru makan minggu lepas...mak mentua lalu pon harus aku tak pelawa..kuikuikuikui!
megi tomyam + telor + tomato = selera mommy cha bedal semangkok..kuikuikui!

18 comments:

Mimy Hamid said...

oo mommy cha ada morning sickness yer...akak lak awal pregnant takde tapi loya tekak...takde mood tu je...akak pun nak kata mengidam tu tak tau la..tp suka sgt tetiba nak makan ni makan tu...say no to nasi also...hehehe...i like benda yang dibawah pengaruh iklan..habis la...time tu gak nak segera..

Tina Othman said...

wah mengidam, nyaris yang senang dapat

Natasha Farina Arifin said...

kak mimy: lagi parah yek kak dibawah pengaruh iklan nih..kuikuikuikui...mmg say no to nasi sekarang pon dah tak selera nak mkn nasik tau...asyik2 mkn mihun goreng jer..takde selera dah..terketaq2 pikir nak deliver dkt dah ni..huhuhuhu akak welcome to 3rd trimester!

Erina Asmawani said...

ikan flowerhorn? bunga raflesia? hahaha..mintak dijauhkan la mommy cha benda2 gitu..exotic sungguh! :D ena pun Alhamdullilah xde ngidam2 sgt..cuma teringin2 je, nak goreng pisang lah.abc lah..semua yg simple2 je tp kuantiti makan mmg banyak ..ehehe

Natasha Farina Arifin said...

tina; tu lah mengidam yg sesenang jer..yg susah2 tanak lah kang susah dpt lagi syahduuuuuuuuuu!

Natasha Farina Arifin said...

ena: hahahah tu lah makanan exotic tuh yg kdg2 kita nak tuh..hehehe..nasib tak mengidam mkn sabun tau..kalo tak humang aih..pening seminggu kot..ape? ABC???wallaweh sedapnyeeee!!!!!!

Liyana said...

sy plk nsb baik xde morning sickness, baby fhm kot papa die jauh, huu. mengidam pun xde rasenye, cume teringin nak makan bila nampak something depan mata, terus je rasa teringin, tp teringin tu time hubby dpn mata je, ngade2 je kan, haha

Natasha Farina Arifin said...

liyana: best ar takde monning sickness nih tasha boleh kira teruk gak sickness nye..kuikuikuiukuiukukui...harussllah time preggie kna mengade ngan somi tau...bila lagik..hihihihihi!

shah said...

hajat dihati datang nak ngintai
skali dapat tengok gambar makanan
aduhai!! megi tu tak menahan

suriadzul said...

mcm best je maggie tue...hiihihih!!!gud luck mummy....

fati said...

hahahahhh!!! tuuuuuuu diaaaa!! takpela... baby yang nak rasa tu.. time pantang nanti da tabole makan kan?

fatihiah.wordpress.com ;)

Natasha Farina Arifin said...

shah: hehehe..aik dlm byk2 makanan megi jugak ye yg tahan eh? hihihihi..katanya megi makanan ruji time student2 dolu-dolu hikhikhikhi

Natasha Farina Arifin said...

suriadzul: best megi mmg terbaek..kasi tumbuk cili api sikit taruk dlm kuah..slurrrpppppp! pastinya anda dan megi....

Natasha Farina Arifin said...

fati: tudia...mmg pon baby nak mkn tapi mommy yg lelebih telan semua mknanan...by the way tq for dropping by dear...

hana yoriee said...

owh my god! som tam and maggi tomyam!! adeyh..terliur jugak..hahaha..

Natasha Farina Arifin said...

hana: terliur gak ke? hehehe nih kes pasni kena ajak hubby cari la kan?? kang meleleh air liur baby mommy tau...!

Nurul Aula said...

Eih sedap la pulak.. ok lah tuh
akak mase preggie makan nasi tak leh lepas pas tuh naik bagai di pam2 and sekarang kena diet
uwaaaa...

east said...

hi..
boleh bgtahu tak mkn mihun celup tu katne? mcm terliur sbb lama tak mkn :)
thanks..

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...