Iklan

Sharemyloves Geng!

25 November 2011

Ape lagi barang baby yang nak kena beli ni???

Walaupon, perot mommy cha makin membesar. Dah nak jalan banyak-banyak pon asyik la tercungap-cungap. Namun misi untuk top-up barang baby yang mana tak cukup tetap diteruskan. Gigih tak?

Bila belek-belek list yang barang si tecik nih yang mana yang tak cukup...Rasa macam asyik dok menggelabah, aiseh! ini belom ada, itu belom ada. Cena tu? Sumtimes, barang yang kecik-kecik tapi important macam minyak yuyi ke, minyak telon ke, baby oil haa....yang tuh yang kita lupa beli. Nanti bila dah ada baby, kembong perot lak tu tengah malam takkan korang nak sapu lotion mustajab extra hot kot? ye tak???. So, mari kita abaikan kalo ada ayat-ayat dari orang yang dengki kalo kita masih cakap banyak lagi tak cukup; umpamanya:

mommy-to-be: eh..banyak lagi yang belum beli ni...kena top-up ape yang belum cukup nih...
penyibuk@pendengki: eh...aku dulu tak beria macam ko pon, tengok nih, aku dah ade anak nam blas orang okeh je...lek je...

ok. abaikan orang-orang yang tak boleh tengok orang senang macam nih. Hello? aku beli barang mintak duit ko ke? aku beli barang pinjam kad kredit ko ke? Aku beli barang ada pinjam kad maybank ceri ko ke? Tak lah kan???? So, duduk diam-diam. Dan jangan banyak soal, boleh?
Memanglah kita kena berjimat sebab nak sambut orang baru. Tapi kalo orang lain ade yang lebih tak berjimat dari aku, ade tak ko pegi sound orang tu? Takde pulak kan? Tu, retis yang nama Syella tuh..kawin RM15 juta..ada bran ko pegi sound pesal ko boros gila nak kawin ???? Tak bran kan? Jadinya, mind your own life lah ye.

Sorry para mommy, aku teremo di pagi Jumaat. Moh! sambung story belek punya belek listing baby aku. Rupanya aku belom beli pampers newborn, minyak yuyi, baby oil, besen mandi lagi kat si tecik nih..Kalaulah aku tak beli barang-barang nih, takkan lah aku nak pegi ketuk pintu jiran sebelah nak pinjam pulak kan? Memang nampak bebenor aku sengkek dan tak prepare nak jadi mommy lah cenggitu? ye tak?

Sebab itulah bila erie ajak aku 'exercise' kat alamanda 2,3 hari lepas aku angguk je tanda setuju nak pegi. Tu pon sebab aku dah kalah 'batting' bola time Indon vs Mesia ritu. Tak pasal-pasal aku yang konfident Indon menang dah kena belanja laki aku makan kat Kenny Rogers. Wallaweh! sentap mak nak....Nasib baik selera laki aku tak tinggi, takat Kenny Rogers no hal lahhhh darling..!

Pas makan, kami terus masuk Carrefour Alamanda. Terus carik pampers kat baby. Carik jugak pampers kat mommy..hahahahhah! Lupa langsung bab baby oil segala....tengok banyak bebenor pampers rabun mata nak pilih! Hahahahhaha...oleh sebab aku terpengaruh dengan cara Tini Dj. Hotfm tuh 'berjoget' sakan dalam iklan Huggies baby...baby...bbbbb..... Akhirnya , pampers Huggies menjadi pilihan kami....Cuma harap jangan lah sok-sok aku pun berjoget sakan macam si tini...hai...tak kenan aku tengok la...! +_____+ dari elok-elok anak aku sengih-sengih, terus keriau tak mau-mau kot kalo tengok aku joget...hahahhahahah!

Untuk maternity pad aku pilih kotex...entahlah..tak banyak choice pulak kat situ..Ambik sajalah dari takde kan...? At least pad itu sangat berguna bila pas bersalin nanti yu ols....bukan membazir sembarangan ye....

Last but not least, aku nak luahkan sikit perasaan. Buat sesapa saja pon, tolonglah jangan selalu potong stim kegembiraan orang lain. Yelah, kalau ko dah beranak pinak, ko dah merasa dapat baby jangan pulak ko tak suka bila orang lain yang baru nak melangkah ke alam keibu-bapaan beli itu,ini. Setiap orang ada choices dan pendapat yang berbeza-beza. Dari ko dok sakit hati dengki khianat tengok orang beli barang baik ko jangan baca blog@fb orang tu kan? Duduk diam-diam dan layan anak, laki ko baik-baik lagi dapat manfaat kan...

Wah....sangat emo lah mommy cha today......! Gulp....!

makanan is my best friend ever...
suka sunggoh aku makan ceaser salad yang masin-masin cheese itu..
huggies untuk baby, kotex untuk mommy...untuk daddy..ermmm..errm..... boxer spongebob dah la kot! kuikuikuikui
p.s: dalam gambo-gambo mak berjaya sembunyikan perot mak yang makin ke depan tu kan? 
hebat tak...kihkihkih!

23 comments:

!k@ said...

jgn peduli la cha ngan derang tu...biasa la..ade je yg nk dengki...kita beli pn dh mmg keperluan..xkan xprepare pulak kan...ika beli pad kotex tu yg ada tali..yg lekat brand pureen..sbb ade yg ckp kat sepital kena pakai tali punye..xtau la betul ke x..so beli ika beli 2 jenis.. :)

PUAN SUE (asam.garam.gula) said...

ee..knp yer su suke bace blog ni..mommy ni kelakar...su mst gelak2 bace blog ni..hehe..
ala..pasal mulut org wat tak tahu je..sibuk je kan..su mule2 pregnant dl lagi la ada satu mulut cakap su byk dosa tu la sakit..padahal dia tak tahu tu morning sickness..dia tak kawen lg..tak rase lagi kan..ehh..terluah perasaan pulak kat sini..hihi

FieZaLieSa said...

hi mommy cha...sy pun bnyk lg brg yg x li..mcm yg moommy cha ckp 2...segala minyk2 ngan pampers..padahal dh 34weeks dah...hehe..

yUmIe said...

ye btl2..abaikan pe org nk ckp..kte berbelanja ikt kemampuan dan keperluan kte.so mommy,jgn emo2..hehe..brg2 baby ni mmg slu je rse ade yg xckp..even i pn dh nk dkt2 ni ade je lg yg xckp rrsenye..tp chillex jek..hahaha

e k i n ♥ y u s r i said...

sgt setuju!
abaikan je pendengki2 tue

Natasha Farina Arifin said...

ika: sobs-sobs memanglah pon kan..beli ikut kemampuan kalo kita anak raja ke anak sultan ke anak raja brunei ke boleh ler kita beli mewah-mewah...sobs-sobs..tapi bila kita beli jer ada org ckp mcm2..uwaa..kecik ati mommy cha!

Natasha Farina Arifin said...

puan sue: hi dear...tengkiu ler mommy sue suka blog mommy cha nih..kdg2 i kelako..kdg2 i tak berape kelako..kuikuikuikui...sue..org nih kdg2 sampai kita nak mati pon ade je yg ckp tak pueh ati...biasaklah kan manusia..tapi sumtimes bila dah tak pueh ati tuh...pandai2 ler nak ngata org..sampai org sakit ati..cis..ape kes...! kang ngadu kat fifi fairuz fuyoo baru tau..kuikuikuikui

Natasha Farina Arifin said...

fiezaliesa: uiks dah 34 weeks dah hampir benor yer mommy? takpe sempat lagi beli dan touch up ape2 yang belom cukup tu...kuar shopping ala2 exercise tu yang siok tuh....

Natasha Farina Arifin said...

ekin: sobs-sobs....nak abaikan cena..sebab dia mcm lalat ada dimana-mana jua.....uwaa!!!!!

Mimy Hamid said...

biarlah nak ckp apa pun mommy sha...setiap org tak sama.....lantak la dia...tap memang emo kan cakap gitu...sentap jugak baca...akak nk tiru awak gak la beli pampers huggies ngan kotex pad..ngeeeeeeeeee sebab dah lost idea apa nak beli..eh dear termometer dah standby tupun kena gak kan

CikNaa said...

sokong pe Sue cakap.. mommy cha ni kelakar! hehe. takyah peduli pe org nak cakap.. feeling kite, hati kite, sukati kite lah.. iye dakk? hehe. yg penting hati manyak soka nak jd mommy.. something yg tak ternilai harga nya akan lahir ke dunia ni. p/s: utk papa dia pn ado? hehe =)

Nadt said...

hai mummy cha, wah seronok membeli barang2 baby kan. kite pun da rasa tak sabar je nak membeli jugak tapi dok tahan je. pengdengki ni memang ramai, jeles kot tengok orang lain sedang berbunga-bunga bahagia.breast pump da beli ke?kawan ajak share beli tapi rasa cam awal sangat plak. fulus pun takde, tunggu bonus hujung tahun la nampaknya.huhuhu..

Mimie said...

kotek tu yg bertali kah.. kami beli yg bertali...tak pakai pun. hahaahahah. pakai mula2 je spital bg. mcm susah je. huhuhuhu. jgn lupa beli disposable panties. awal2 nnti darah byk. tak daya nak mmbasuh spentot. beli yg disposable. lepas pakai terus buang. kami beli stok smpai 2 minggu beranak.. senang. minya telon beli dak?

ciksuen said...

uhu..xbaiknye yang dengki2 tu..potong stim je,,biasela org ngah excited nk dpt baby..kan2?

~YUN~ said...

sape yg ckp tu,sibuk je..ish2!memang patut kene siap awal,nanti perut da boyot,ader die nk tolong kite belikan brg,hehe!aneway cha,pampers huggies newborn tu cutting die kecik tau,kalau nanti baby da kuar try dulu,newborn petpet besar sikit..=)

myaini said...

peduli je apa org nak kata...yang penting kita happy...owh ye, saya dulu pakai pad pureen tu....bes gak.....pastu kalau nak p hospital nnt better pakai disposable panties...nanti terus buang je...takyah pk2 nak basuh n simpan bagai.....

syafisyifa' said...

suka baca blog ni dari dulu lg.kelakar.oh cantikla warna lipstik tu

✿f!sHa:- m0mMy To bE✿ said...

kiter dtg cini... hehehhe.. nyahhh kau pendengki~!!!! dushhhh!!!!!

Natasha Farina Arifin said...

kak mimy: kak termometer dah beli sabtu lepas tengs to u..kalo tidak kelip2 mata ler saye tatu nak beli ape lagik...!
ciknaa: utk daddy sentiasa ado..hahahha! tapi kalo daddy nak try pakai pad kotex tu pon okeh gak..hahah!

Natasha Farina Arifin said...

nadt: breast pump dah ade..hihihi..tengs to my sister in law...=P
mimie: kotex yang bergam not yg bertali..huhuhu. diaposible spentot pon dah beli..myk telon nnati mam import dari PB...=P

Natasha Farina Arifin said...

ciksuen: pendengki nih patotnya kena tanam idop2 jer..kan?huhuhuhu
yun: mommy cha dah terbeli...suka huggies sebab nanti boleh bukak then pakai balik...sebab pelekat dia unik sikit...

Natasha Farina Arifin said...

myaini: mmg disposable panties sgt diperlukan..tak kosa mommy cha nak bersimpoh ala2 gadis melayu terakhir dlm toilet dok basuh panties huhuhu
syafisyifa: kelakar eh? tengkiu dear...lipstick dari maybelline lupa sudoh kaler ape huhuhuhu...I suka belasah jer nak pakai kaler pe pon..hikhikhik
fisha: adesss gedebush..jatuh tergolek dah...!

aTy _faRed~ said...

Maternity kotex tu ok tak..?? macam kotex biase tak rupernyer..?

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...