Iklan

Sharemyloves Geng!

30 November 2011

Last round shopink barang baby, mommy cha...

beginilah bila berada di perantauan..beria kau jah bergambar dengan penguin, dengan merry Kismes nya, dengan salji nye...ala-ala shopink kat London ke jah, sampai kain ko tergulung-gulung atas perot pon ko tak perasan? Buat suamiku yang berada di tanahair, terima kasih kerna tolong tolak troli dan galas henbeg ku yang berat macam batu...Meri kismes..hohohohoho!

Bab-bab shopink memang nombot 1!  Tapi sebenarnya kecut perot gak nak cerita pasal bershopink, takut nanti ada orang bermulut laser ultraman komen...

"weiiiii! aku anak first dulu pon tak beria macam ko nih....."

nak ke aku ulang yang aku tak mintak kad maybank ceri ko untuk aku bersoping atau aku tak pinjam pon kad kredit Hong Leong bank ko jugak untuk beli barang anak aku?

Jadinya, pedulik apa orang nak kata. Aku tetap pegi Jusco Bukit Tinggi last week, after check-up di DEMC untuk top-up barang baby yang belum ada. Kiranya, last shopink before deliver bulan January 2012 nanti. Tuh, tengok lah gambar posing sakan aku tu. Kain aku dah bergulung-gulung kat atas perot pon aku boleh tak perasan excited nak shopink punye pasal! Tak senonoh betol gambar aku tu...Yang laki aku pulak sampai tak menyempat salin t-shirt keja terus nak pi shopink jugak tuh! 

Really can't wait to meet you sayang......!Nanti kalo kita jumpa mommy nak cium sayang banyak-banyak tau! Sukahati dan girang gembira ria aku bila tengok Jusco sale, yelah kan..untuk Y-E-S (year end sale), sana 80%, sini 70%, sinun 50%, fuh..fuh..fuh....senaman kagel tasha......tarik napas....fuh..fuh....fuh! Aku pon takde lah borong sakan. Membazir kan amalan syaitonirajim... Aku beli bottles detergent, kelambu baby, minyak yuyi, baby lotion, nail clippers, termometer, besen mandi baby, slippery mat, booster dengan bantal bucok baby, selimut nak bedong baby, and a few barang mommy jugak! Yang aku pelik apehal lah harga selimut baby tuh mahal bebenor? Sampai RM30 hengget lebih? Adakah sebab brand Baby Kiko or Anakkku menjadikan selimut tuh sangat mahal, der? Kot ye pon kan agak-agak lah der...Baju baby pon boleh murah dari harga centu...Try cari brand Carter's yang sekali pack 3 helai tuh tarak pulak! Lenguh kaki aku tawaf Jusco nok.....!

Yu ols...kan dah baca entry aku kat DEMC kan? bila teringat rasa sedih..tapi bila aku pegi Jusco je..tup-tup..ilang sedih aku...aku macam dah tekad dan redha je dalam hati..janji anak aku selamat sudoh! Lagi sebulan saje sayang....insyallah everything will be ok!

Dah sampai rumah. Dua-dua laki bini pon dok kalut mengemas beg untuk dbawa ke hospital. Kitaorang pon kemas jugak barang-barang baby yang dah berselerak atas katil tu. Sebab malas punya pasal lah tu...Bila ada laki aku..huyooo...best jer rasa ada pembantu...dia pulak sikit-sikit..

"eh! sayang yang nih tak bawak ke hospital ke? ha..yang ni kena bawak ni...! Sayang jangan lupa yang tu pon kena bawak jugak....! "

Ha! yelah laki ku...meh kita angkut satu rumah bawak pi sepital..confirm takde barang yang tertinggal kan?kan?kan?

29 November 2011

Mommies...baby anda sama besar dengan buah ape dah???

Oleh kerna tajuk blog aku sharemyloves so, aku terasa nak share is caring, satu info kepada para mommy. Mebi ada setengah mommy yang dah tau pasal info nih, and mebi ada yang tatau lagi. Jadinya, sebab info ni macam fun-gelak-best-cheeky-happy aku pon terlintas nak share dengan kawan-kawan sekalian. Setakat hari ni, 29/11/2011 baby aku ber size, honeydew seberat 2.17 kg! omg...!omg...! Tanak lah komplen berat, sebab yang berat tu lah 'benih' cinta aku dan suamiku...sobs-sobs-sobs...... 
cewaah!!! macam kuch-kuch hota heii tak?
 
untuk more info mommies sekalian, jangan segan silu click kat sini ye!

your baby, week-by-week

Weeks 3 & 4: Poppyseed

Right now your little zygote is settling into your uterus...

Week 5: Appleseed

Average size: .13 inches** Baby's major organs and systems are now forming...

Week 6: Sweet Pea

Average size: .25 inches Blood is starting to circulate...

Week 7: Blueberry

Average size: .51 inches
Baby's brain is growing fast...

 

Week 8: Raspberry

Average size: .63 inches, .04 oz.
Those little arms and little legs are moving like crazy...

Week 9: Green Olive

Average size: .9 inches, .07 oz.
A Doppler device might pick up a heartbeat this week...

Week 10: Prune

Average size: 1.2 inches, .14 oz.Baby's arm joints are working, and soon the legs will too...

Week 11: Lime

Average size: 1.6 inches, .25 oz.
Fingers and toes are no longer webbed...

Week 12: Plum

Average size: 2.1 inches, .49 oz.
Almost all vital systems are fully formed...

Week 13: Peach

Average size: 2.9 inches, .81 oz.Teeth and vocal cords are appearing...

Week 14: Lemon

Average size: 3.4 inches, 1.5 oz.Liver, kidney, and spleen are continuing to develop...

Week 15: Naval Orange

Average size: 4 inches, 2.5 oz.
Legs are finally longer than arms...

Week 16: Avocado

Average size: 4.6 inches, 3.5 oz.
Eyebrows, lashes, and hair are filling in...

Week 17: Onion

Average size: 5.1 inches, 5.9 oz.Skeleton is hardening, and fat is accumulating...

Week 18: Sweet Potato

Average size: 5.6 inches, 6.7 oz.Baby's moving like crazy -- feel anything yet?

Week 19: Mango

Average size: 6.0 inches, 8.5 oz.Vermix caseosa is coating baby's skin... 

 

Week 20: Cantaloupe

Average size: 6.5 inches, 10.6 oz.
Boy or girl, genitals are fully formed...

Week 21: Banana

Average size: 10.5 inches ***, 12.7 oz.
Taste buds are starting to work...

Weeks 22-24 (Month 5): Papaya

Average size: 10.5-11.8 inches, 12.7-20.8 oz.
Nipples are sprouting, and face is fully formed!

Weeks 25-28 (Month 6): Eggplant

Average size: 13.6-14.8 inches, 1.5-2.2 lb.
Immune system is preparing for the outside world...

Weeks 29-32 (Month 7): Squash

Average size: 15.2-16.7 inches, 2.5-3.8 lb.
Sleeping and waking cycles are establishing...

Weeks 33-36 (Month 8): Honeydew

Average size: 17.2-18.7 inches, 4.2-5.8 lb.Growth is slowing, and baby may soon descend...

 

Weeks 37-Delivery (Month 9): Watermelon

Average size: 18.9-20.9 inches, 6.2-9.2 lb.Full term! Baby's finally ready for the outside world...





p.s: rasanya sis mimy yang super georgeous dah share entry nih dulu kan?..

Check Up at 33 Weeks di DEMC

kunun-kunun lah tu....kuch-kuch hota heii..hei..hei...

Selamat datang hari Isnin. Sudah masuk awal Muharram dalam kalendar tahun baru Islam kan?. Semoga kita semua dah pasang niat untuk melakukan ape-ape saja anjakan perubahan dalam diri. Jangan asyik ingat New Year jek baru nak pasang niat berubah itu, ini. Contoh; tahun nih, aku nak kurus macam Saripah Amani, atau, tahun nih aku nak cari pakwe anak Datok macam sol,sol,sol, or, tahun nih, aku nak kawin dengan Datuk dan kawin dapat sponsor banglo dan keta Audi sebijik!..hehehehe!

Pulak dah cerita pasal niat tahun baru.kuikuikuikuikui! Sebenarnya, nak cover line sebab today tak bawak kabel kamera so, takde gambar lah entry arini. Yang hado gambo merapu lalut aku jer la.... Jadi sebagai mukadimahnya....aku melalut sikit supaya yu olszzz..terpukau..hikhikhikhikhik!

Tapi sebenarnya, aku nak bercerita la pasal check up 33 weeks kat DEMC Sabtu lepas. Diingatkan tanpa gambar ok! Sebab kabel tertinggal....huwaaaaaa...Kan aku tetiap bulan jumpa dengan Doktor Zamri (Specialist O&G) kat DEMC tu, so Sabtu lepas giliran aku untuk check-up sudah kembali lagi. Mula-mula timbang, ok ada naik sikit berat ket 71 kg....tengok tu kurus kan macam Saripah Amani (tangan ke dada mata ke atas) +_____+  huhuhu. Then buat pertama kalinya aku kena panggil dengan nurse untuk buat CTG test. Gulp! Ha..jangan pulak ingat CTG tuh Cuti Tanpa Gaji..kang aku gigit kang....Aku pon lantas tanye nurse..erm buat ape eh nak CTG, CTG nih? Wajib ke? Nurse pon jawab, doktor nak check ada contraction ke tak lagi kat puan? Aih..awal bebenor check contraction nye eh? Baru 33 weeks dah check contraction. Tak pe bantai sajelah huhuhu. Bila kena baring atas katil, terus nurse pasang alat tu yang ala-ala tali pinggang kat perot aku. Then CTG machine tuh pon read aku punya contraction and baby punya heartbeat serta movements baby. Cuak doh....buatnye baby aku senyap je...Tatot mak nak...After 15 mins..semuanya dah abes. Then machine tuh ada print out satu kertas yang ada graf hapo ntah...tak reti aku.

Pastu straight away, aku masuk jumpa dokter. Doktor mintak buku pink yang sepital kerajaan punya. Dia nak tengok...gulp! Then satu ayat yang taleh aku tahan....

"Eh..puan nih orang Somalia ke nih? HB 8.8 saje?"
"Selalunya orang Somalia je yang tak cukup darah macam gini."

HAHAHAHAHAHAA! dalam cuak-cuak aku, laki aku dengan nurse bantai gelak. Hoi..hoi..ingat Maharaja Lawak Mega ke??? Keciwa mak nak....! Pastu Dr. Zamri cakap takpe meh kita scan tengok uri still dibawah or dah naik. Lagi sekali aku cuak. Aku dengan uri kan tak ngam...tak penah uri aku naik sepanjang aku pregnant nih...+____+ Doktor Zamri pon scan, pantas dia berkata..."Natasha, u punya uri still kat bawah ni...tak naik-naik. By 33 weeks should be placenta u dah naik....takpe kita check baby pulak"
Baby semua in good condition, alhamdulillah. Kepala baby dah berpusing ke bawah, dah tak breech lagi. Berat baby pun dah naik 2.17 kg in 33 weeks! Alhamdulillah...

Pastu..pastu...nih bab yang paling terpenting korang kena baca dan kalo  boleh hafal tau..sob-sob-sob. Aku copy paste ayat doktor ye...

ni pulak kunun-kunun lah Dr. Zamri explain pasal complication aku,tapi Dr. Z takde misai....dengan tak pakai spek...

"Natasha, like this. U must admit that ur placenta still low. Kita semua berdoa semoga keadaan normal. Tapi Doc nak explain to you that...in ur condition yang kurang darah. DEMC tak akan ambil risiko untuk teruskan amik patient macam u. Bukan ape..u kena ingat that, dekat DEMC takda blood bank. So, if ur placenta still low and ur HB pon low, kita terpaksa czer. If czer kita akan potong atas placenta u, yang berada kat bawah sekarang. Then it will cause a lot of bleeding, understand me? If darah tak cukup, kita terpaksa run mintak darah di Hospital Klang pulak....So, doc advise nanti u bersalin di hospital yang ada blood bank macam Hospital Klang, Hospital Putrajaya, Hospital Sungai Buloh or mana-mana hospital government. For the sake of baby and u....."

So...itu sajalah perenggan terakhir aku..yang sedikit macho tapi terselit banyak ayat-ayat yang bebaur sedih..sedih kan kengkawan?...Tapi aku tabah..yang penting aku dapat lahirkan baby dengan selamat, tak kiralah apa risiko yang bakal seorang ibu @ mommy seperti aku yang bakal aku tempuh....Aku redha....!

Itulah pengorbanan seorang ibu...janji dah pasni tak derhaka kat mama lagi....!

25 November 2011

Ape lagi barang baby yang nak kena beli ni???

Walaupon, perot mommy cha makin membesar. Dah nak jalan banyak-banyak pon asyik la tercungap-cungap. Namun misi untuk top-up barang baby yang mana tak cukup tetap diteruskan. Gigih tak?

Bila belek-belek list yang barang si tecik nih yang mana yang tak cukup...Rasa macam asyik dok menggelabah, aiseh! ini belom ada, itu belom ada. Cena tu? Sumtimes, barang yang kecik-kecik tapi important macam minyak yuyi ke, minyak telon ke, baby oil haa....yang tuh yang kita lupa beli. Nanti bila dah ada baby, kembong perot lak tu tengah malam takkan korang nak sapu lotion mustajab extra hot kot? ye tak???. So, mari kita abaikan kalo ada ayat-ayat dari orang yang dengki kalo kita masih cakap banyak lagi tak cukup; umpamanya:

mommy-to-be: eh..banyak lagi yang belum beli ni...kena top-up ape yang belum cukup nih...
penyibuk@pendengki: eh...aku dulu tak beria macam ko pon, tengok nih, aku dah ade anak nam blas orang okeh je...lek je...

ok. abaikan orang-orang yang tak boleh tengok orang senang macam nih. Hello? aku beli barang mintak duit ko ke? aku beli barang pinjam kad kredit ko ke? Aku beli barang ada pinjam kad maybank ceri ko ke? Tak lah kan???? So, duduk diam-diam. Dan jangan banyak soal, boleh?
Memanglah kita kena berjimat sebab nak sambut orang baru. Tapi kalo orang lain ade yang lebih tak berjimat dari aku, ade tak ko pegi sound orang tu? Takde pulak kan? Tu, retis yang nama Syella tuh..kawin RM15 juta..ada bran ko pegi sound pesal ko boros gila nak kawin ???? Tak bran kan? Jadinya, mind your own life lah ye.

Sorry para mommy, aku teremo di pagi Jumaat. Moh! sambung story belek punya belek listing baby aku. Rupanya aku belom beli pampers newborn, minyak yuyi, baby oil, besen mandi lagi kat si tecik nih..Kalaulah aku tak beli barang-barang nih, takkan lah aku nak pegi ketuk pintu jiran sebelah nak pinjam pulak kan? Memang nampak bebenor aku sengkek dan tak prepare nak jadi mommy lah cenggitu? ye tak?

Sebab itulah bila erie ajak aku 'exercise' kat alamanda 2,3 hari lepas aku angguk je tanda setuju nak pegi. Tu pon sebab aku dah kalah 'batting' bola time Indon vs Mesia ritu. Tak pasal-pasal aku yang konfident Indon menang dah kena belanja laki aku makan kat Kenny Rogers. Wallaweh! sentap mak nak....Nasib baik selera laki aku tak tinggi, takat Kenny Rogers no hal lahhhh darling..!

Pas makan, kami terus masuk Carrefour Alamanda. Terus carik pampers kat baby. Carik jugak pampers kat mommy..hahahahhah! Lupa langsung bab baby oil segala....tengok banyak bebenor pampers rabun mata nak pilih! Hahahahhaha...oleh sebab aku terpengaruh dengan cara Tini Dj. Hotfm tuh 'berjoget' sakan dalam iklan Huggies baby...baby...bbbbb..... Akhirnya , pampers Huggies menjadi pilihan kami....Cuma harap jangan lah sok-sok aku pun berjoget sakan macam si tini...hai...tak kenan aku tengok la...! +_____+ dari elok-elok anak aku sengih-sengih, terus keriau tak mau-mau kot kalo tengok aku joget...hahahhahahah!

Untuk maternity pad aku pilih kotex...entahlah..tak banyak choice pulak kat situ..Ambik sajalah dari takde kan...? At least pad itu sangat berguna bila pas bersalin nanti yu ols....bukan membazir sembarangan ye....

Last but not least, aku nak luahkan sikit perasaan. Buat sesapa saja pon, tolonglah jangan selalu potong stim kegembiraan orang lain. Yelah, kalau ko dah beranak pinak, ko dah merasa dapat baby jangan pulak ko tak suka bila orang lain yang baru nak melangkah ke alam keibu-bapaan beli itu,ini. Setiap orang ada choices dan pendapat yang berbeza-beza. Dari ko dok sakit hati dengki khianat tengok orang beli barang baik ko jangan baca blog@fb orang tu kan? Duduk diam-diam dan layan anak, laki ko baik-baik lagi dapat manfaat kan...

Wah....sangat emo lah mommy cha today......! Gulp....!

makanan is my best friend ever...
suka sunggoh aku makan ceaser salad yang masin-masin cheese itu..
huggies untuk baby, kotex untuk mommy...untuk daddy..ermmm..errm..... boxer spongebob dah la kot! kuikuikuikui
p.s: dalam gambo-gambo mak berjaya sembunyikan perot mak yang makin ke depan tu kan? 
hebat tak...kihkihkih!

24 November 2011

Attention to all mommies....Pureen Stock Clearance Promotion is now on!



For All Gorgeous Mommies,

Great breaking news....Pureen ada buat Sale! Sale! Sale!....
Bukan sale biasa..tapi stock clearance sale yu olszz!
So, amik kalendar tick this date and amik hp cepat-cepat mark dalam calendar hp yu ols yer.....! 
For more info, dan kalo-kalo takut tersesat jalan.... please mommy-mommy sekalian click this website http://pureen.com.my/ okeh??? 
Hope to meet you guys, there yaw..!
Tata.titi.tutu

lots of love!
mommy_cha

Cerita Mengidam Orang Mengandung

Semalam harus ramai yang muntah darah tengok gambar aku dan erie...hahahah! Arini ada gambar gak but, without our image lah....Meh nak cecite pasal masalah mengidam. Rupanya mengidam bukan sekadar berlaku diawal kehamilan. Cewah! ayat aku macam doktor pakar Hospital Selayang pulak hehehe! Tup-tup dah masuk 33 weeks nih, datang pulak mengidam mak buyong. Nak tak nak merengek lah aku kat erie suruh beli yang diidamkan.

Bukan mengidam susah-susah pon. Yang sesenang jek..Hehehehehe! Meh nak reveal cite mengidam awal first trimester. Disebabkan aku ada morning, evening, night sickness yang teruk, maka jangan harap aku nak makan nasi. Makan jer sikit, kuar balik, makan jer kuar balik. So, aku redha makan roti sepanjang 3 bulan pertama. Air pulak, jangan lah suruh aku minum air masak (air kosong). Bau jek aku dah boleh uwek-uwek! pelik kan? Walhal, manada bau pon air masak tuh...Yang aku boleh hadap hari-hari cuma air Ribena.
Itu jerlah penyedap tekak aku. 

Paling aku mengidam saat tuh adalah, buah DELIMA. Yup! buah delima...tapi nak yang isi merah kat dalam tu...Aku boleh nangis meroyan kalo tak dapat...Selaku suami, laki aku kehulu-hilir cari buah delima kat Tesco, Mydin, Giant, Carefour, Pasar Shah Alam, Pasar Klang, Kedai runcit...semua noh-hado! Frust menonggeng aku time tuh...macam baru putus cinta dengan 
Khairul Fahmi Che Mat yu ols!!!!

Last-last ade member dia cakap...carik lah dekat Pasar Chow Kit!. Laki aku..berdesup press minyak moto pergi cari kat situ. Syukur yu ols...ade jugak buah delima yang aku idam-idamkan....Sekali aku potong, perghhhh! isinya memang merah menyala....Ko agak aku makan berapa bijik? 3 bijik sekali aku hadap...sedap gile....dengan bijik-bijik dia ku telan...sorgaaaa....Kahkahakahakah!

Bila masuk trimester kedua. Ada jugak mengidamnya. Kali ni, nak makan Mihun Celop. Makanan nih, cuma glemer bagi orang Kelantan saje. Nasib baik memang ada satu restoran kat Shah Alam yang ada Mihun Celop ni. Kalo tak, mahu meleleh air liur baby nanti...kuikuikuikuikui! Ape yang bestnye Mihun Celop ni? ha....bagi yang belom try..aku sarankan korang try lah. Rasanya memang sedap, ada masam-masam sikit, pedas sikit, manis sikit, dan kat dalam Mihun tuh ada ayam, limpa, perut, daging...then ada sayur-sayur sikit and lastly ada taburan kekacang kat atas mihun tuh! Perghhh..memang sedapp! Ikut selera lah kalo kita nak makan dengan keow teow ke, mee ke, campur-campur pon boleh aja dong....

Ni bila dah last trimester datang pulak meroyan nak makan Mc' D. Bukan takat Mc'D, sekali mengidam dengan maggi tomyam. Buruk tol perangai mommy cha nih...Semua nya mengidam yang tak berkhasiat! Huh...Yang Mc'D tuh, gila meroyan nak makan Quater Pounder dengan Cheese Mc'Shaker. Laki mak turutkan beli noks....Makan pulak tak pandang kiri-kanan dah...Bedal semua.....Hahahah! Yang maggi tu pon, aku makan senyap-senyap..nanti laki aku marah. Dah nama pon teringin, walaupon tak elok makan time preggie tetap aku bedal!! Makan pulak bukan takat rase sikit-sikit.. semangkuk besar aku habiskan...hehehehe!

Itulah kengkawan..tahap memgidam aku. Takdelah susah sangat sampai nak makan daging rusa putih ke, ikan flowerhorn ke, bunga rafflesia ke....Hehehe! cukup yang senang-senang saje. Walaupun begitu...ada satu lagi yang sangat aku idamkan, yang memang laki aku tak bagi chan langsung aku minum...
Nak tau ape?

V.A.N.I.L.L.A C.O.K.E!
*terbuntang mata aku tengok orang minum tau!*
tak aci....!

mee celop selalu aku lawan dengan somtam...sedapnye!!!!
ni baru makan minggu lepas...mak mentua lalu pon harus aku tak pelawa..kuikuikuikui!
megi tomyam + telor + tomato = selera mommy cha bedal semangkok..kuikuikui!

23 November 2011

1 + 1 = 3 (My endless love)


Fuh..berpeloh ketiak mommy cha edit maternity photoshot nih. Finally dah siap..alhamdulillah...! Sangat hepi tengok hasil gambar-gambar nih...One happy moments that I coudn't bought anywhere, PRICELESS! 
So, harap kawan-kawan enjoice tengok this picture....jangan sampai berdarah idong na, tengok picture kitaorang berdua banyak gile....Hahahaha!

MODE: happy & can't wait to meet you, my budak tecik!

22 November 2011

Peace To All Mom & Babies.....

peace no war pupil...!
 to be continue tomolo =)

maternity outdoor photoshot at Perdana Lake Garden, KL
30 october 2011
4.00 pm

Mommy Cha berlaundry lagi..dan lagiiii....

Minggu lepas, walaupon aku demam. Tetap semangat nak laundry untuk second trip!. Kali nih untuk baju si tecik yang berkaler-kaler pulak...jugak adding a few towel sekali, jugak nak basuh....Senang cite....=)
Baju yang aku dah beli ni, semua aku borong kat Sogo time sale bulan lepas. Ha! ko..terbeliak mata aku kalo brand Pureen tuh baru jek RM7 -8 hengget..maunya aku main grab sajork tanpa pikir ape dah....Baby Kiko pon murah-murah semuanya less than RM10. So, kalo dah sale memang wajib lah beli kan....?

Orite untuk second laundry, aku dah pandai sikit kali nih. Purren detergent tuh pon aku letak memang ikut sukatan. Tanak dah ter over eksited..then terover bubuh sabun...Jenuh aku bilas 5,6 kali...humang aihhh! 
Longgaq lutut mak nak oii......

Even aku katakan yang kali nih punya laundry untuk baju berkaler-kaler tapi..bukan lah kaler sangat. Mostly baju baby adalah still kaler putih cuma ada design katun-katun sikit jer yang menampakan kaler baju tuh. Ala...what do you expect kan? Nama pon nak dapat baby boy..takkan nak ber pink-pinky sokmo, even mommy dia minat pink separuh mati..redha jerlah aku pilih kaler biru-biru, oren-oren, coklat-coklat, ijo-ijo dek non...mak pasrahhhh!

Mula-mula nak sidai baju harus ler check dulu keadaan cuaca. Kang nak hujan pulak..jenuh lagi aku. Nak menyidai kat mana kan? Kang tak pasal-pasal hilang lagi sebelah mittens aku yang 'dilarikan' angin macam aritu...uwaaa!!!! keciwa mak nak......Al-maklum lah rumah mak nih kan kat atas kayangan, angin tiup sikit jer pon...amboihhhhhh! berderau darah aku tengok kain baju aku melayang-layang sampai tertungging terbalik penyidai baju aku....! cissss....

Tapi weekend lepas cuaca memang terhebat..panas sajork..feeling-feeling tepian pantai Miami aku rasa! Nasib baik sidai baju aku tak pakai bikini nok.....ha...baru feeling retis Hollywood nok....Cewaahhhh! Sambil sidai baju budak tecik nih, sambil nanyi lagu..'dayung-dayung sampan...' yu olsss! kelas kan mak?....hehehehehe...
Erm..itu sajelah kot for today entry...nanti esok-esok kita sambung yer...
Oh ya! last but not least, 

TAHNIAH TEAM HARIMAU MUDA!!!!!!
oley-ley-ley-ley-lalalalalalala.....ooooooooo...

taraaaaa...baju baby i, yu olss.....


taraaaa kucha-chaaa.....banyak benar kartun kat baju baby i yu ols....jangan pangai macam katon sudahhh...

i tunjuk kat yu ols for second time...detergent yang laki i beli kat area umah mother-in-law i...kat kedai runcit mamak aje pon...huahauahuahua...brand Pureen ni ok..no smell, color care, no softner required...banyak lagi lah...

21 November 2011

Probs Mommy To-Be....& Menu to solve it!

Cuti weekend dah habis. Rasa macam sat je kan?. Paling tak best, lepas kena injection kancing gigi, terus demam...Sakit woooo! Terbaring saja dekat katil empuk atas tilam vonooooo dekat rumah! Cis! ape pon tak bolehhhhh....
Masalah ibu mengandung ada macam-macam. Semuanya tak kena. Kalo bab tido, baring belah kiri pon tak kena, then alih baring belah kanan pon tak kena. Kalo baring straight terlentang, rasa macam sesak nafas pulak.. Ada jugak aku baring berdiri nih kang..kuikuikuikuikui!

Itu masalah tido, then kalo, masalah nak pegi toilet. Adess! Jangan cite lah. Kalo dah baring sedap...nyenyak, nyaman, best, posisi pon dah selesa..tetiba nak terkucil. Ha! ko...jenuh la nak bangun dari katil. Ye lah..badan dah berat, perot dah besar so nak bangun memang sengsara, cik Senah oiii! Kadang-kadang rasa boleh terkencing atas tilam dulu, baru nak sampai ke toilet...hahahahahah!

Next masalah, sakit belakang. Huish...jangan cakap ye. Macam ada pisau ke kapak ke dalam badan nih. Kat area tulang belakang tu betul-betul sakit yang meruntun jiwa. Tahan saje lah... Kalo dah tak tahan sangat baru aku letak lotion mustajab..Kadang-kadang aku rasa eh??ade orang main vodoo ke? Cucuk-cucuk badan aku nih? Alah! macam cite mat salih tu...ada Tok Dukun orang asli itam...guna patung, cucuk-cucuk then orang tuh boleh sakit tetiba tu.....Pengaruh pilem betoi....hikhik!

Lagi masalah aku adalah HB low. Nih masalah berkenaan darah. Asyik lah darah kurang, yelah baby pon makin membesar jadinya, lebih banyak darah yang baby perlukan. So, itu lah penyebab darah aku asyik kurang. Last check-up bacaan hb cuma 8.8. Huyoooo! rendah betul, memang terpahat dalam sejarah hidop aku lah kot...Untuk anak-anak dara yang baca blog aku nih, kalo korang nak tahu..bacaan hb (hemoglobin) yang paling cantik adalah dalam range (12-14). Paham....?

Bab hb low nih, aku nak cite sikit. Bila aku belek-belek buku panduan dari Ustazah Bahiyah, ada terselit satu menu untuk tingkatkan darah dalam badan. So, dalam menu tu, nak pulak gula kabung a.k.a gula nise. Tak ke ko meroyan nak carik gula tu? Aku pulak bukan teror sangat bab-bab bahan tradisional nih...ha! kalo tanye aku rupa belacan aku tau lah..hehehehehehe!.Tapi nak berterima kasih sangat-sangat kat Mama Likha sebab dah import khas gula nise tuh dari Kelantan....Original yu olssss....! ailebiu lah....Bila ada gula nise so, lengkaplah bahan-bahan untuk aku punye menu. 

Actually bahan lain yang diperlukan adalah, bawang merah, cili padi, lada sulah, garam dan asam jawa. Pastu, masuk dalam lesung batu dan tumbok-tumbok sampai lumat. Ala-ala, sambal gitu. Nak makan, senang saje...cari sayur bayam dan celupkan...then, bayam tadi ko cicah dengan sambal yang ada gula nise tuh... Makan le tetiap hari..insyallah darah kita akan up!.

Erm..banyak pulak cite aku hari ni..dah la..takat tu saja. Esok-esok aku update new entry. Sekarang dah semuanya slow. Nak type entry pon slow. Nak melangkah ke toilet pon amik masa 10 minit. Kalo letak siput babi race dengan aku pun mau kalah aku nih...hahahahaha!

inilah gula nise di import dari Kelantan...tq! mama likha....

antara bahan-bahan yang perlu dalam menu sambal untuk menambah darah...

asam jawa, bawang, cili padi, gula nise

inilah buku ustazah bahiyah yang ada resipi itu...

gitu lah bahan nye puan-puan.nih kalo masuk masterchef dalam ujian cipta rasa..harusss aku dapat pin kebal..hahahahaha!

inilah rupanya sambal yang telah aku tumbuk-tumbuk tadi

jangan gososk-gosok mata anda..memang itu bukan sayo bayam..sebab bayam dah habis aku ganti dengan broncolli. Kreatip kan haku? hauahauahauahauhau...

alkisah sebab, ganti bayam dengan broncolli..itu pasal hb aku tak naik-naik lagi. Sekian. sobsss... +_______+

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...