Iklan

Sharemyloves Geng!

28 October 2011

Sarapan untuk Mommy Cha

Bila pegi klinik kerajaan, dokter nurse semua pokpekpokpek sebab aku ada sakit itu sakit ini. Diabetes lah, darah rendah lah, uri kat bawah lah. Semua bikin hati ku kecutttt! Sampai meleleh-leleh airmata. Pesanan seperti:

a) Puan jangan angkat berat-berat ye.
b) Puan lebihkan makan ikan ye, sehari 3 ekor!
c) Puan lebihkan minum air kosong ye, jangan terlalu minum manis-manis
d) Puan makan lebih sayur-sayuran hijau ye, jangan masak layu-layu
e) Puan makan ubat ikut time ye, jangan skip-skip
f) Puan jangan lupa minum susu ye, sehari 3 gelas!
g) Puan lebihkan makanan macam kerang, belimbing, bayam, peria, hati, untuk tambahkan darah ye.

Nok!!! dah selalu sangat aku dengar. Tak larat nak angguk kepala dah cakap yes, nurse! Tapi itu jugak yang asyik di repeat oleh nurse & dokter. Memang telebih caring untuk mommy Cha lah. Dan oleh kerana aku sangat risaukan kurangnya darah dalam badan (anemia) nih. Aku pon dah beralih ubat atas nasihat nuse & dokter ke Iberet Folic. Choiiiii! baru sekarang nak makan. Dulu nurse dah suruh makan tapi buat-buat tak dengaq sebab confirm HB naik ja. Bajet 14-15 hehehehe.....

Sekarang bila HB takat cukup makan, 9.6...9.8, 10 dan paling tinggi 11 mulalah aku kelam kabot. Ish! asyik nak pitam, jalan sikit dah blank, tetiba jek pening macam nak fengsannn..tuh yang buat takut tak tentu arah tuh. Baru terkebil-kebil nak makan Iberet yang Dr. Zamri (DEMC) suggest 2,3 months lepas...kan dah padan muka tak dengar cakap dokter. So, after taking this Iberet Folic dalam 3,4 days nih aku belum serasi lagi sebab still ada dizzy jugak cuma kureng sikit dari dulu. Tapi memang pepagi buta dah kena makan itu ubat untuk elakkan fenin-fenin for the whole day!. 

Sebab mommy Cha pon ada diabetes doktor dah sarankan jugak makan sandwich instead of nasi, and put a lots of vege kat dalam. Boleh bubuh filling tuna or sardin or egg untuk sedapkan sandwich tuh. But petuanya, kena letak berdozen-dozen salad and timun and tomatoes!. Memula tak berapa nak yummy but after 2,3 time dah gigit sandwich tuh, sedap dah le pulak! hihihihihi...nak kata kalah sandwich Subway pon boleh gak! Kuikuikuikuikuikuikui....

So, layankan lah gambo, breakfast mommy Cha during Public Holiday time Deepavali ritu. Sangat berkhasiat lah kiranya...Roti pon pakai roti wheat tuh tau...kuikuikuikuikuikui!

inilah antara bahan-bahan nye


ni pulak iberet folic punye kotak

indication as follow....

semua dah cukup lengkap dalam iberet nih...

boleh tahan lah rasanya

ini pulak aku bubuh telo jer and salad & timun & tomato

sarapan hari Deepavali...hehehe

2 comments:

Ely Hasrul said...

siannye auntie cha tapi xkesian lah sbb sume suggestion tu byk suh mkn.. hamboii jeles hahaha..

xpe cha, kite think positive. maknenye cha kena jadik puteri aje, xyah buat keje umah pon xpe.. makanan pon kena pilih, byk menu sedap buleh dibuat dr list diatas tu hihihi..

insyaallah dh bersalin kang xdek la sume2 tuu

Mimy Hamid said...

sedap jek menu mommy akak tak leh tgk roti...coz i hantu roti...10 buku roti pun tak de hal leh perabis hahahaha...iberet folic doc tak suh pun akak makan...asid folic tinggi

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...