Iklan

Sharemyloves Geng!

13 October 2011

Sakit Gigi Tahap Gaban Pulak dah......!

sakit gigi banget deyhh!....
 
Choiiiii! Satu malam aku taleh tido! Sakit gigi sampai tahap maksima. Ada gigi berlubang besar punye tahap gaban! Nak cabut doktor tak kasi nak tampal lobang nye dah besar sebesar lopak jalan. Cena tuh? Itulah ibu mengandung, banyak benar dugaan hidup sepanjang kehamilan kan. Tak pe mak redha, nak! Huhuhuhu. Dek kerna, sakit gigi aku yang berpanjang sepanjang malam dari aku balik opis, aku dah isap-isap ais batu. Sebab ais kan boleh buat gigi dan gusi kita kebas. Then ok lah dalam 5 minit, sakit lagi..aiseh! aku kumur pulak dengan air garam.... petua orang dolu-dolu kekdahnya....Oklah sikit, tapi dalam 15 minit sakit menyerang lagi..humang aih! sakit macam nak sepak, penerajang jek sofa, tv, dapor, katil kat umah aku...adesss!

Then, aku pun tumbuk lumat-lumat lada hitam letak kat gigi yang berlubang tuh. Nih pon petua orang lama jugak letak pon dalam 10 minit mak aiii sakit tetap tak hilang. Seterusnya, option aku adalah sapu minyak panas kat pipi area gigi berlubang tuh. Memula ok, aku dah ceria sikit ar, tapi tak dan setengah jam sakitttttttt balikkkkkkk! oh! mama...tolonglah anakmu ini.

Aku nih dok tahan sakit sampailah laki aku balik. Last-last dia cakap "jap bb gi balut ais then sayang tuam kat pipi eh? kot-kot ok sikit".....Memang oklah time tuam ais tuh, pipi aku rasa kebas jek. Tapi bila ais dah cair...merana lagi lah aku yek! Sampai tengah malam aku tak tido, asyik berulang alik ke toilet, aku berus gigi ada kot 6 kali! then tetap jugak merana sakitnya...berdenyut-denyut! Nak oiii...kalo tak cukup kalsium jangan le siksa mommy kamu cenggini. Sakit nak oiiiiii.....Aku bangun every half hour okeh, gi kumur air garam lah, letak ais lagi lah, bubuh lada hitam lah, bubuh minyak panas lah...semua tak jalan! uwaaa!!! sakitnya...Then aku terbangun tengok jam dah kul 5am. So aku pun lepak le tido kat sofa depan tv. Denyut gak gigi aku...dalam hati esok cena lah aku nak gi opis nih? Kuatkan semangat jugak sebab banyak keja tak siap...uwa!!!!!

So, the moral of the story..jangan malas buat check up gigi kalo time sehat. Jangan jadi macam aku nih...dah sakit nak mampos baru hegeh-hegeh nak jengah klinik gigi. Yang sakitnya sape? AKU JUGAK!

2 comments:

Mimy Hamid said...

masa awal pregnant ada check gigi tak?? akak dah check masa awal 2 bulan kat klinik gomen..ada la gigi rosak kena tampal..oc advise suh buat rawatan sebelum 6 bulan lepas tu dah tak boleh.....huhuu akak paham sakit gigi tu sakit segalanya...tak tahan weh...sakit gigi tu pun salah satu faktor kurang kalsium sebab anak makan kalsium kita...minum susu banyak dan jgn lupa makan supplement vitamin kalsium...akak amik OBICAL..

Natasha Farina Arifin said...

kak mimy: tulah pasal...mmg kurang kalsium dari segi kata tak minum susu mmg dok minum selalu. Awal pregnancy tadak check up gigi kat kinik nih. Sebab kinik kecik kot. MMg sakit segala pon..mcm nak jadik godzilla jer smlm huhuhu..segala mak nenek petua dah dicuba tapi tak boleh jugak...haru betul!!!!!! nanti nak bli lah obical tuh...

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...