Iklan

Sharemyloves Geng!

03 October 2011

Breastpump oh! breastpump!

Bila nak ada baby macam-macam nak beli kan? Dari baju baby, pampers, botol susu, alatan kelengkapan baby, alahai semua nak kena beli. Tambahan pulak kalo anak sulung. Semua nak beli baru, kalo pinjam orang sana punya, orang sini bagi macam tak teruja sangat. Yelah nak menyambut orang baru, so dalam pale otak mesti semua pon nak baru-baru kan? Sebenarnya semua keperluan dan kelengkapan baby perlulah di beli mengikut kemampuan kita. Takkan lah kita bekerja sebagai kerani tapi nak beli barang-barang yang too exclusive and expensive for our baby. Come on guys....! lets think about baby future. Duit banyak-banyak tuh boleh buat simpanan tabungan untuk masa depan baby kan? Tapi kalau mampu tak kisahlah nak berbelanja sakan untuk menyambut orang baru.

Cuba lah pikirkan, nak beranak kat hospital swasta aku amik contoh DEMC ye, delivery package start from RM2200++ untuk yang normal. Kalau ceasar berapa beb? Aku dah tanya kat kakak sepupu aku, dia bersalin normal di DEMC total bill: RM5500 (normal delivery). Gulp! Cer bayangkan betapa mahalnya kan nak beranak pon? Ish-ish-ish. Tapi kalau mampu tak pe, Untuk keselesaan masing-masing lah. But ada jugak certain medical centre yang ada pakej yang berbaloi-baloi. So kena rerajin survey.

Ok dah jauh melalut nih, sebenarnya aku masih terpikir-pikir brand apekah yang best untuk beli breast pump. Yeap! breast pump!. Dah tanya a few bakal mommy setengah sarankan itu, ada sarankan ini. Tapi dalam saranan tuh aku kena tengok jugak harga yang berpatutan dan moderate which is berdasarkan kemampuan aku & erie. Nak beli breast pump beribu-ribu tapi last-last ko malas nak mengepam and paling senang pegi Tesco, Mydin, Carrefour, Kedai Runcit Pak Ali beli susu tin pon tak guna gak kan? Jadinya effort kena lebih dan kena rajin lah untuk pam-pam nih kan?. That's why people always said that, exclusive breastfeed for baby, because ko bagi direct susu ke baby korang kan?.

Ada  a few brand breast pump available kat market, such as Medela, Spectra, Avent, Amelda Lactaline, UniMom and so on.....Jadi kenalah pandai-pandai memilih yang mana ada package harga yang terbaik dan function yang tak menyusahkan kita nanti kan?. So, aku dah bertekad this month to hunt for best deal untuk beli breast pump nih. Then next month boleh senyum-senyum sebab dah ada breast pump sendiri. Siok lak survey-survey barang untuk mommy sendiri, walaupun kat baby cuma baru terhegeh-hegeh nak buat set tilam dan bantal bucok dia. Kihkihkih! Tunggulah manjeeee bila mommy dah tau u punye gender, nanti mommy shopping sakan yek! kuikuikuikuikuikui....

brand medela...price range agak riban-riban jugak lah...

avent nih tatau pulak berapa harga nya....tapi boleh survey kat baby shop

this one is example of spectra...dah macam MP3  player aku nengok..kikikikiki

this is spectra brand....

avent nih nampak macam clean and clear jek product nye

this one all in one. package spectra.

spectra again..korang nampak tak pic baby tuh kat beg orang nih. Mengikut seorang bos kat tempat kerja aku, digalakkan letak picture baby sendiri untuk meransang susu bila kita pump tau. Tengok muka baby, tenang-tenang dan cakap susu ini untuk tumbesaran baby aku...insyallah susu akan produce dengan banyaknya.....

medela brand yang nampak exclusive

ini spectra punye brand.

2 comments:

Mimy Hamid said...

akak jenis tak ikut org..mana mampu beli...tak mampu beli biasa je...tak kisah apa orang nak cakap..bukan org bagi duit kat kite pun kann...so far akak dah tanya member...buat masa ni akak cuba manual jenis AVENT dulu...after delivered baby try test tengok susu then baru beli elektrikal nya..tak survey pun lg..

Natasha Farina Arifin said...

kak mimy: i pon tgh survey2 kalo mampoo leh ler beli yg mahal tapi kalo tak mampuuu yg murah pon ok...janji dpt produce susu utk baby kan? insyaallah...

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...