Iklan

Sharemyloves Geng!

31 October 2011

Edisi Terliur Kaw-Kaw!

Kita sajikan mata dan minda pada hari Isnin ini dengan hidangan lazat dari Masterchef! eh..bukan..bukan.. dari Restoran Fendi Ikan Bakar, Kelana Jaya. Ini adalah untuk mengembalikan semula tenaga yang hilang lepas bercuti Sabtu dan Ahad. Kuikuikuiikuikuikui.

Hari tu kan dah janji nak ber entry pasal ikan bakar. Tapi lupo! Nih dah aku nak bercerita pasal ikan bakar tuh!. Memang kelasss nok. Sedap gile. Tekak aku sesuwei saje dengan ikan bakar nih. Actually, restoran nih dah 2,3 kali jugak aku terjah sejak di promote dalam rancangan Warung Kita. Meleleh air liur aku tengok Farouk (si Pengacara) tuh dok makan ikan bakar. Last-last meroyan aku ajak laki aku pi carik gak tempat tuh! Seb bek jumpe yu olsss!

Di restoran nih, terdapat a few types of ikan bakar, ada ikan semilang, ikan pari, ikan talapia, ada sotong, ada ayam bakar...erm! memang marbeles lah! So, aku nih kan peminat ikan semilang. Merengek aku kat laki aku nak sesangat ikan tuh, last-last dapat jugak makan. Erie kan agak phobia tengok aku makan pelik-pelik. Semua kena melepasi piawaian dia dulu, kalo dia kata ok baru ok!

Sebab keterujaan aku dapat makan ikan semilang, dapat jugak aku snap 2,3 keping gambor sebelom makan. Malu ar nak snap banyak-banyak time tuh ada pak & mak mertua ku. Heheheheh! Takat-takat yang terdaya je la aku snap. Okeh berbalik kepada cerita ikan bakar, kalo makan kat restoran nih, korang dapat set la (including kuah assam pedas, sambal belacan dan salad + ulam).

Memang terbaik dari ladang! Then, up to korang nak pilih menu utama, sotong, ke, ikan ke, ayam ke. Selain itu ada jugak sup-sup, rojak buah, dan a few more yang aku dah tak kisah sebab asyik teruja nak makan ikan semilang aku.Kuikuikkuikuikukui!

Ok. Kalo ditanya pasal harganya, not too expensive. Masih affordable kiranya. Sebab untuk 4 orang baru RM50++ termasuk air sekali. Okeh lah tuh!
Well...for your guys! enjoice this picture. Kalau terliur jangan salahkan ibu mengandung nih okeh! Sila google dan cari Restoran Fendi Ikan Bakar, di Kelana Jaya...

Tata korang!

mak buyong punye!

sedapnye lah..

penambah darah untuk mak buyong....kerang sambal semangkok!

mak mertua ku punye, ikan talapia...

daddy erie punya ikan pari...

inilah set ikan semilang aku...

ulam + assam pedas + nasi putih...

ini abah mertua aku punye..
yang nih memula aku punye..tapi dek kerna ada nenas dan rasanya nye kaw-kaw masam + manis terus tak lepas piawaian erie untuk aku makan..sob-sob-sob!

28 October 2011

Sarapan untuk Mommy Cha

Bila pegi klinik kerajaan, dokter nurse semua pokpekpokpek sebab aku ada sakit itu sakit ini. Diabetes lah, darah rendah lah, uri kat bawah lah. Semua bikin hati ku kecutttt! Sampai meleleh-leleh airmata. Pesanan seperti:

a) Puan jangan angkat berat-berat ye.
b) Puan lebihkan makan ikan ye, sehari 3 ekor!
c) Puan lebihkan minum air kosong ye, jangan terlalu minum manis-manis
d) Puan makan lebih sayur-sayuran hijau ye, jangan masak layu-layu
e) Puan makan ubat ikut time ye, jangan skip-skip
f) Puan jangan lupa minum susu ye, sehari 3 gelas!
g) Puan lebihkan makanan macam kerang, belimbing, bayam, peria, hati, untuk tambahkan darah ye.

Nok!!! dah selalu sangat aku dengar. Tak larat nak angguk kepala dah cakap yes, nurse! Tapi itu jugak yang asyik di repeat oleh nurse & dokter. Memang telebih caring untuk mommy Cha lah. Dan oleh kerana aku sangat risaukan kurangnya darah dalam badan (anemia) nih. Aku pon dah beralih ubat atas nasihat nuse & dokter ke Iberet Folic. Choiiiii! baru sekarang nak makan. Dulu nurse dah suruh makan tapi buat-buat tak dengaq sebab confirm HB naik ja. Bajet 14-15 hehehehe.....

Sekarang bila HB takat cukup makan, 9.6...9.8, 10 dan paling tinggi 11 mulalah aku kelam kabot. Ish! asyik nak pitam, jalan sikit dah blank, tetiba jek pening macam nak fengsannn..tuh yang buat takut tak tentu arah tuh. Baru terkebil-kebil nak makan Iberet yang Dr. Zamri (DEMC) suggest 2,3 months lepas...kan dah padan muka tak dengar cakap dokter. So, after taking this Iberet Folic dalam 3,4 days nih aku belum serasi lagi sebab still ada dizzy jugak cuma kureng sikit dari dulu. Tapi memang pepagi buta dah kena makan itu ubat untuk elakkan fenin-fenin for the whole day!. 

Sebab mommy Cha pon ada diabetes doktor dah sarankan jugak makan sandwich instead of nasi, and put a lots of vege kat dalam. Boleh bubuh filling tuna or sardin or egg untuk sedapkan sandwich tuh. But petuanya, kena letak berdozen-dozen salad and timun and tomatoes!. Memula tak berapa nak yummy but after 2,3 time dah gigit sandwich tuh, sedap dah le pulak! hihihihihi...nak kata kalah sandwich Subway pon boleh gak! Kuikuikuikuikuikuikui....

So, layankan lah gambo, breakfast mommy Cha during Public Holiday time Deepavali ritu. Sangat berkhasiat lah kiranya...Roti pon pakai roti wheat tuh tau...kuikuikuikuikuikui!

inilah antara bahan-bahan nye


ni pulak iberet folic punye kotak

indication as follow....

semua dah cukup lengkap dalam iberet nih...

boleh tahan lah rasanya

ini pulak aku bubuh telo jer and salad & timun & tomato

sarapan hari Deepavali...hehehe

27 October 2011

D.U.G.A.A.N!

if u're in my shoes.....


Dugaan sungguh. 

HB low = suspect anemia  & Talasemia if getting worst.
Diabetes = abnormal condition
Placenta = placing low and at the left side

p/s: possibility ceaser if placenta still low until next check up in 32 weeks.
Doa banyak-banyak, mintak Allah SWT permudahkan jalan ku... amin....
Sedih tak? sangat-sangat sedih =(

 *Hanya Tuhan yang Maha Mengetahui dan Maha Kuasa...*

Bye!

25 October 2011

Hello? Hello? Hello?


Sometimes I really don't understand people who don't understand other people feelings. 
hello? otak ada pakai baek-baek na.

p/s: fed-up lah cenggini!

24 October 2011

Sogo Sale Buat Mommy Cha Gilaks Vaviks!

jeng-jeng-jeng
 Tengok beg plastik Sogo kat atas?...Tolong jangan geleng kepala kat aku! Hehehehe..ini baru first round shoppink barang-baju-seluar hensem macho gagah perkasa untuk baby. Nak pegi lagi next trip lagi 2 weeks! Tunggu mama aku datang dari Parit Buntar...motif tunggu mama? Hehehehehe....
*senyum simpul, mata bulat kunun-kunun comei*
Sebelum itu, nak bercerita sikit...Hari ni kena buat BSP (blood sugar profile) test lagi. Pepagi dah terpacak depan klinik Presint 3, Putrajaya tunggu klinik bukak. Sebabnya, asyik teringat keja yang banyak kat ofis. 
Berdedikasi sungguh kan.....
Oklah..lupakan cerita BSP dah boring ar asyik cite pasal klinik je..sebab esok kena gi klinik lagi untuk monthly check up 7 months! Glup! 2 more months to goo.......

Ahad lepas, pegi SOGO kan. Aku pegi bukan hanya bersama laki aku, tetapi di turuti/ditemani jugak oleh mak mertua ku, abah mertua ku, kakak ipar ku, abang iparku, dan anak sedara ku. Okeh! Senapas nak sebut.. menunjukkan ramai gak yang pegi Sogo dengan aku kan? Pergi 2 bijik keta yu ols....hehehehe. Dengan harapan nak beli barang, borong satu Sogo penuh bonet keta! +______+ fengsannnnnn! 

Pukul 9.45am kami dah terpacak depan Sogo. Tunggu pintu bukak dulu. Siok gak serbu-serbu masuk Sogo reramai nih...macam kat rancangan Amazing Race yu olsss..berebut nak menang sampai finishing gitu! Kuikuikuikuikui...Mak Buyong ke Mak Labu ke...perot boyot ke..ada aku kesahhhhh...aku pon laju gak jalan macam lah barang baby kat Sogo tuh nak habis sesangat dah..hehehehehehe.

Firstly aku nak mintak maap lah kengkawan. Sebab keterujaan aku, satu hareem gambar pon aku tak sempat nak snap di Sogo. Alih-alih sampai Level 4 (for baby) aku terus macam orang gila vaviks yu olss! Rambang mata sudoh! Tengok sana comei, tengok sini lawa, tengok sana murah, tengok sini sale! huhuhuhuhuhu! Ape lagi...aku pon menjalankan misi..serbu, pilih baju-baju untuk "Baby M" mana-mana yang berkenan. Nak anak mommy nih nampak encem kekdahnya! Kuikukuikuikui. Tukang pilih baju tentulah aku...tukang pilih size baju tentulah laki aku. Cekap pulak dia carik size...aku malas!
Seriuosly cakap, sangat murah baju baby kat Sogo time sale. Brand Pureen, Baby Kiko, Anakku, Trudy & Teddy, Mickey, Disney semua tengah sale. Harga sangat berbaloi-baloi!. Hajat hati nak grab sweater Polo Kids kat si tecik nih tak kesampaian sebab sweater tuh tak sale! Mahal mengalahkan baju aku! Choiiii...Jadik sebagai ganti mommy beli sweater Mickey Mouse kat baby eh...besaq sikit mommy beli lah Polo Kids tuh yer..kuikuikuikuikui! Tapi kalo paw nenek pon bagusss gak nih! 

Rezeki "Baby M" tau. Mak Wan (mak mertua ku) hadiahkan baju 4 pasang, dengan seluar jeans, siap dengan topi lagi. Atok (abah mertua ku) hadiahkan pyjama, and kakak iparku hadiahkan set baju, topi, sarung tgn & kaki kat this budak tecik! Alhamdulilllah...syukur....Ok duduk kat Sogo pon tak lama dalam kul 12 lebih kitaorang dah gerak ke Shah Alam. Dalam keta, aku teringat-ingat baju Truddy & Teddy yang tersangat lah aku minat giles. Harganya a bit expensive compared to other brand, tapi kualiti baju tuh memang best lah kan. Ingat next round nak grab satu, dua helai kat baby. Yang sempat cuma grab stokin Truddy & Teddy jek kat dia. Nak beli baby shoes pon, macam design tak menarik...but-but sale kat situ yang taleh tahan, meleleh airmata kalo tak beli nok!

Dah nak balik perot lapau, then singgah makan ikan bakar yu ols....Haaa! yang nih memang menarik sebab restoran nih serve antara ikan bakar yang terbest kat area Kelana Jaya. Next entry aku citer yek! Harap korang tak meleleh tengok ikan bakar yang aku dah lama sangat dambakan tuh..cewaahhh!
Till next entry yek! Esok 25/10/2011 ada check-up di Klinik Putrajaya lagi. Esok jumpe doktor dan kena scan....huyooo! gementer sehhhh!
Tata.Titi.Tutu.

p/s: malam nih, nak pekena kerang bakaq semangkok kat Sri Teja, P9. Putrajaya sebab esok nak pastikan hb up-up and and goooooooo!


mak long Jue a.k.a kak ipar aku bagi yang ini...

among my 1st round trip to Sogo ahad lepas....! sikit nye rasa.....

beli stokin kat ini budak, blanket bla-bla-bla...

baju wajib untuk baby...baju lobang-lobang..yang sale!
olololololo.......

mommy rasa lom cukop lah baby...tunggu 2nd round!!!!!

baby boy no pink-pink! biru-biru, ijau-iaju, yellow-yellow, choc-choc saje...oh! by the way I like RED too!!!!

20 October 2011

Rezeki Berganda lagi...Alhamdulillah!


results untuk rumah PR1MA boleh check kat www.pmo.gov.my

contoh rumah PR1MA di Presint 11, Putrajaya.
recap gambar-gambar time PM cabut undi pada 15/10/2011 yang lepas - sumber google

Nak kata hepi..tersangatlah hepi. Nak kata rezeki anak pun iyelah jugak. Alhamdulillah...Akhirnya, niat untuk memiliki rumah sendiri akhirnya tercapai jua. Ingat tak dekat paper, berita pasal Perumahan 1 Malaysia (PR1MA) baru-baru nih?. Alah..yang PM lancar di Putrajaya, yang cabut-cabut undi tuh? Sebenarnya...aku pon ada gak mintak. Saja lah isi borang online, kot-kot dapat kan.

Mana tak nye....dalam hati terkedu kot bila tahu ada 7600 permohonan sedangkan umah tuh cuma ada 560 unit saje! Cer bayangkan...ramai sungguh yang memohon tuh! Aku nih tetiap hari berdoa, mana tau lah kan kot-kot rezeki kami sekeluarga dapat sebiji rumah tuh. Walaupun, hanya rumah apartment tapi alhamdulillah kalo dapat...bolehlah jadi harta sendirik!. Lagi pulak kat Putrajaya, senanglah aku berulang-alik ke opis dan..dan bolehlah renovate mana yang termampu! Kuikuikuikuikuiukui..angan-angan Mat Jenin sunggoh!

Oleh sebab result, application baru keluar semalam, aku nih dengan gigih sms adik aku suh bukak internet tengok kot-kot number aku ada. Tapi tenet opis dia slow pulak! Cis..potong stim betollll! Then tetiba kawan aku, Suraya Hani bagitau ada number aku! Pergghhh! Time aku tengah nak goreng sayur kat dapor terus lah aku tutup api gas segala....kang tak pasal umah aku terbako pulak macam Si Fiona dalam cite Soffiya tuh buat umah si Ilyas terbako sebab tak tutup gas kan? Chooiiii la punye minah! Sepak mau????

Aku nih dengan excited pon then telepon kak opis aku, Kak Ija nak double confirm...Memang sahlah ada number aku tuh! Alhamdulillah..terus aku usap-usap perot baby "M" nih...rezeki kamu ye sayang?...Insyallah nanti kita pinda rumah baru ye...rumah sendiri! Alhamdulillah syukur sangat!!!!!! Menitik airmata aku, yu olsss! Ye lah dalam 7600 orang yang mintak, aku antara yang bertuah untuk isi 560 unit tuh.

Buat pengetahuan yu olss...sepanjang hidup aku, tak pernah pulak sekalipun aku menang peraduan ke, menang lucky draw ke, menang ape-ape pertandingan pon! Nih, time aku pregnant 7 months ada pulak rezeki aku untuk memiliki rumah express! Lepas nih, memang jadi warganegara Putrajaya lah aku..hihihihihihhihi!

So, itu sajalah aku nak update untuk today...selain tak sabar nak tunggu Opah @ Mama datang Raya Haji nanti..sebab nak together-gether pegi beli barang untuk baby "M" nanti. Yeay! List barang baby insyallah petang nih, aku sekodeng mana-mana blog yang ada buat listing untuk keperluan newborn baby. Buat baby "M" mommy sayang kamu banyak-banyak dan terima kasih kerana menjadi pembuka jalan untuk pintu rezeki mommy! Dan tidak dilupa...TERIMA KASIH ALLAH SWT!...

p/s: nak terima kasih juga pada mama sebab dia yang beria-ria suruh mintak dan isi application online, padahal aku tengah bz nak exam time tuh! 
Doa mama jugak agaknya nih.......
opps! entry ini bukan entry menunjuk atau belagak punya hal...cuma berkongsi kegembiraan sahaja ye...

19 October 2011

A romantic date with Diabetec Counsellor, today!

Sedar tak sedar..aku dah pun nak menginjak ke third trimester. Alhamdulillah, kesihatan masih ditahap yang baik cuma lenguh sikit-sikit dan penat kalau jalan jauh tuh tetap hado. Yang nan hado..kalo daddy erie ajak aku pegi shopping terus lega, ilang lenguh sakit kaki, sakit badan segala. Cuma yang tak best tuh, bab-bab nak kena tunduk angkat barang yang berat memang tak daya. Kalo kat dapur pulak, memang suka memasak, tapi kalo time potong bawang ke, sayur ke, kalo bahan-bahan yang aku potong tuh jatuh ke lantai...semekom lah aku nak kutip. Alkisahnya...tak daya nak tunduk dah sekarang, sakitttttttt!

Hari nih, aku bertekad nak jumpa Counselor Diabetes kat Klinik Presint 9, Putrajaya. Sewajibnya aku kena jumpa minggu lepas. Tapi dek kerna buzy (tangan ke dada, mata ke atas) jadinya aku putuskan untuk pegi hari nih. Sebenarnya, kepentingan berjumpa kaunselor nih adalah untuk dia jelaskan kepada pesakit diabetes tegar macam aku, cara untuk kurangkan kadar pengambilan gula dalam makanan. Nanti dia juga akan terangkan piramid makanan yang betul untuk pesakit diabetes. Dan dia akan soal macam-macam question pasal pemakanan kita seharian. Contohnya; kalau breakfast berapa biji kuih kita makan etc.

Jadinya, sebab kaunselor nih cuma ada starting from Monday- Thursday 3pm onwards, terpaksalah japgi aku buat muka kesian kat bos untuk mintak permission keluar. Ok ini secara illegal tau! Kena isi borang keluar kalo keja kat gomen nih untuk keluar opis di waktu pejabat.Berdedikasi kan orang JPA nih..kuikuikuiiuikuikui!

Oklah...sebab banyak bebel jadinya terus insaf sebab teringat petang kang nak kena jumpa kaunselor diabetes. Ini pon gara-gara takut kat nurse klinik yang dok ingatkan wajibkan pegi jumpa kaunselor tu, kalo tak...hareemmmmmm nak pegi kot. Ok guys! wish me luck..minggu nih tak hectic sangat sebab, next week akan penuh jadual check up di sepital and DEMC le pulok!

24.10.2011 : BSP - blood sugar profile
25.10.2011 : Check-up 7 months at Presint 3, Clinic at 10 a.m
26.10.2011 : Heppy Deepavali kadawaley....
27.10.2011 : Check-up at DEMC Specialist Hospital, Shah Alam at 3p.m

Bukti kukuh bahawa aku kena BSP lagi on 24th Oct....eh..eh..besday adik aku ler pulak date tuh! kuikuikuikuikui


Tengkiu nurse Mariati, sebab awak lah saye bersemangat, gembira, senang hati, suka sesangat nak jumpe Diabetes Counsellor tuh hari nih....+_____+   (Tangan ke dada, mata ke atas!!!) dan 25/10/11 pulak bukti ada dating dengan doktor di Presint 3, Clinic....tuh tengok tarikh nurse tulih tuh...tak tipu tau!  

18 October 2011

Happy Birhtday To Afiq Nasri


Selamat Hari Lahir Buat Afiq Nasri Bin Ariq
(18 October 2011)


"Cake and Ice cream
Candles and Balloons
Joy and Laughter
Family and Friends
Gifts and Surprises
Time for celebration
HAPPY FIRST BIRTHDAY
!! TO YOU !!"

p/s: Suraya Hani (my neighbour in the office cum my partner during lunch everyday cum my advisor for my pregnancy is the momma to this beloved boy)

17 October 2011

It's a PISTOL!!!!!!

Salam WBT!
Happy moodlah today...oh no..bukan today je tau, tapi sejak dari Friday last week dah happy mood. Sebab dah tahu jantina budak tecik yang super-duper activily kicking dalam tummy mommy dia nih.... Oh! patutlah kuat sangat kicking ye? Nak ganti Rooney ke? tak pon Giggs? kalo tanak Rooney dengan Giggs.... 
De Gea pon boleh lah....hihihihihi! Jangan Drogba sudehhhhh......huhuhuhu
(tangan ke dada, mata ke atas.....)

Oh! yes...it's a BOY! my superhero baby boy. Alhamdulillah syukur...seronok daddy sampai senyum tak lekang 24hours tau!. Geng Manchester United daddy lah nih....hehehehehehehe! Result dah confirm bila tengok detail scan buat kat DEMC last Friday. 

Yang sioknye tuh, Mrs. Sanography (tukang scan tuh) tanya..errr, u dah tau ke jantina baby? Aku pun reply: ermm..lom kak sebab tuh nak tanye gak tuh....then, dia jawab: Nih...ada PISTOL nih! hehehehehe...
 Pistol ke? Boy lah tuh....kelakar lah dia cakap pistol pulak time tuh.. 
tergelak aku & erie! kuikuikuikuikuikui

Oh! sebelom aku terlupa, nak tunjuk sikit rompers yang dah lama aku beli, sejak pregnant 3 bulan dulu...sebab berkenan betul dengan rompers super comei tuh....Yang paling melompat riang macam kanak-kanak Ribena haruslah daddy dia, bila tengok rompers yang aku beli tuh. FYI, that is the first ever barang baby yang aku beli...kuikuikuikuikuikui!

Ape-ape pon aku sangat bersyukur dengan limpah kurnia dari Nya. Tak kira lah baby boy or girl janji sehat dan sempurna nanti. Insyallah. Kalo dulu ramai sungguh yang tanya baby ape? Kini aku tanpa ragu-ragu nak jawab...P.I.S.T.O.L!!!!!!!! +___+

p.s: heppy mood =)
walopon keja bertimbun!

baby rooney

baby giggs

baby De Gea

baby chicarito

baby berbatov
it's my little superhero baby boy....

14 October 2011

3D Scan at 27 Weeks

*3D scan at 27 weeks*
"Ya Allah peliharalah anakku selama ia berada di dalam perutku, dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan Mu, Penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit. Ya Allah rupakanlah atau bentukkanlah dia yang ada diperut ku dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu.

Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna berakal dan pandai, alim dan beramal. Ya Allah panjangkanlah umurnya sihatkanlah badannya, dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam". Ameen.

Dapat Free Gift Lagi.....

Semalam kureng ceria. But today, nak cerita entry Astro Ceria, untuk kite-kite aje...! heheheheheh. Sebab gigi dah sembuh, dah kurang sakit jadinya pepagi dah senyum sampai ke telinga dik non!

Ok, entry hari nih adalah entry dapat free gift lagik! Wah.....best tau, asyik dapat free gift saje mommy cha nih. Actually 2,3 hari lepas, Mamil Mama dah send delivery ke office aku. Dengan excitednya aku pon buka lah packaging tuh..Tetiba eh..rasa macam gebu-gebu saje. Mesti toys nih! Sekali amik ko..memang dapat toys pon. Ada cuddle bunny kaler pink free gift untuk Mamil Mama Dumex Club member! Yeay! excited okeh!... Dah le kaler pink pulak bunny tuh, my fave color!. Best-best....

Itulah banyak rezeki bila pregnant nih, pulak aku nih bangsa yang suka bebenor isi form, online ke, form tak online ke semua aku belasah. Asal jek promoter cakap dapat sample free aku pon 'menggeletar' nak isik form kihkihkih!. sebenarnya rahsia nak dapat free sample and free gift nih, mudah saje...korang kena lah rajin isi-isi form. 

Jangan lah malas-malas....nanti memang lah korang takkan dapat ape-ape kannnn? Pasni insyaallah aku tunggu free sample from Huggies pulak...nak sekodeng gak drypers nye website kot-kot boleh dapat sample free. Selain dapat free sample if korang daftar online, secara automaticnya korang akan jadi members. So, memang banyak benefits lah if jadi members, antaranya dapat discount coupon, boleh enter any competition, dan banyak lagi aktiviti yang kita boleh join.

Rasanya itu saje entry today. Nak siapkan pending workload. Sebab petang nih..ada appointment kat DEMC Specialist Hospital untuk detail scan and 3D scan...Ya Allah! nervous nya aku...dan semoga dipermudahkan segala urusan ku nanti .Insyaallah petang nih kalo takde aral melintang dapatlah mommy & daddy tau "hello kitty" ke "Ben 10" baby mommy nih...harap-harap baby semua ok dan cukup sifat serta sempurna anakku nanti...Amin.

p.s: tolong doakan segalanya dalam keadaan baik ye kawan-kawan..
AMIN!

hadiah misteri.......+_____+

tengok parcel sudah, jangan tengok kalender sexy-mexy tuh yang penuh dengan aktiviti untuk ibu-ibu mengandung..kuikuikuikui tidak terkecuali losyen mustajab buat sapu belakang tatkala sakit huhuhuhu!


yeay! dapat ini tau...best nye

Tengkiu Dumex!

nama cuddle bunny nih...Mr Wabbit!

baby dah ade kawan tido nanti...hahahaha! cepat lah kengkawan jadi Dumex members nanti dapat hadiah cenggini!

13 October 2011

Sakit Gigi Tahap Gaban Pulak dah......!

sakit gigi banget deyhh!....
 
Choiiiii! Satu malam aku taleh tido! Sakit gigi sampai tahap maksima. Ada gigi berlubang besar punye tahap gaban! Nak cabut doktor tak kasi nak tampal lobang nye dah besar sebesar lopak jalan. Cena tuh? Itulah ibu mengandung, banyak benar dugaan hidup sepanjang kehamilan kan. Tak pe mak redha, nak! Huhuhuhu. Dek kerna, sakit gigi aku yang berpanjang sepanjang malam dari aku balik opis, aku dah isap-isap ais batu. Sebab ais kan boleh buat gigi dan gusi kita kebas. Then ok lah dalam 5 minit, sakit lagi..aiseh! aku kumur pulak dengan air garam.... petua orang dolu-dolu kekdahnya....Oklah sikit, tapi dalam 15 minit sakit menyerang lagi..humang aih! sakit macam nak sepak, penerajang jek sofa, tv, dapor, katil kat umah aku...adesss!

Then, aku pun tumbuk lumat-lumat lada hitam letak kat gigi yang berlubang tuh. Nih pon petua orang lama jugak letak pon dalam 10 minit mak aiii sakit tetap tak hilang. Seterusnya, option aku adalah sapu minyak panas kat pipi area gigi berlubang tuh. Memula ok, aku dah ceria sikit ar, tapi tak dan setengah jam sakitttttttt balikkkkkkk! oh! mama...tolonglah anakmu ini.

Aku nih dok tahan sakit sampailah laki aku balik. Last-last dia cakap "jap bb gi balut ais then sayang tuam kat pipi eh? kot-kot ok sikit".....Memang oklah time tuam ais tuh, pipi aku rasa kebas jek. Tapi bila ais dah cair...merana lagi lah aku yek! Sampai tengah malam aku tak tido, asyik berulang alik ke toilet, aku berus gigi ada kot 6 kali! then tetap jugak merana sakitnya...berdenyut-denyut! Nak oiii...kalo tak cukup kalsium jangan le siksa mommy kamu cenggini. Sakit nak oiiiiii.....Aku bangun every half hour okeh, gi kumur air garam lah, letak ais lagi lah, bubuh lada hitam lah, bubuh minyak panas lah...semua tak jalan! uwaaa!!! sakitnya...Then aku terbangun tengok jam dah kul 5am. So aku pun lepak le tido kat sofa depan tv. Denyut gak gigi aku...dalam hati esok cena lah aku nak gi opis nih? Kuatkan semangat jugak sebab banyak keja tak siap...uwa!!!!!

So, the moral of the story..jangan malas buat check up gigi kalo time sehat. Jangan jadi macam aku nih...dah sakit nak mampos baru hegeh-hegeh nak jengah klinik gigi. Yang sakitnya sape? AKU JUGAK!

12 October 2011

Pantng Larang Semasa Mengandung...Harus kena baca!

 Bila tangan rajin-rajin browse internet, time malas mengadap keja kat atas meja.. Tetiba terclick kat satu blog nih. Hahahaha....pantang larang semasa mengandung okeh tajuknya!. Memang macam interesting sebab di zaman moden nih pun still ada pantang larang yang nenek moyang dulu-dulu turunkan pada kita secara turun temurun gitu! 
Nak percaya atau tidak terpulang lah. Im just share it with you guys! 
Sharing is CARING kan dek non?....Hehehheheh....

PANTANG LARANG SEMASA MENGANDUNG
  • Dilarang mencaci atau mengumpat, membuat fitnah, iri hati juga bergaduh terutamanya dengan ibu mertua. Perbuatan tersebut dipercayai akan mempengaruhi perangai anak yang bakal lahir. Ibu mengandung juga akan mengalami kesulitan semasa melahirkan anak.
  • Dilarang memaku, memahat dan menggali lubang. Tidak boleh memukul atau mencederakan binatang kerana dikhuatiri akan menyebabkan anak yang bakal lahir cacat anggota badan.
  • Dilarang keluar rumah pada waktu petang atau senja kerana dikhuatiri hantu akan menggusiknya.
  • Hendaklah menjauhi pergaulan dengan orang yang tidak jujur atau rendah maruahnya, kerana dipercayai ini akan mempengaruhi perangai anak yang bakal lahir.
  • Dilarang melihat gerhana bulan ataupun matahari kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir akan cacat atau berkulit gelap.
  • Dilarang duduk di anak tangga kerana dipercayai perbuatan ini akan mendatangkan kecelakaan kepada ibu sewaktu hendak melahirkan anak.
  • Ibu juga dilarang memikul batu kerana dikhuatiri anak dalam kandungan menjadi lumpuh. Tidak boleh menanam pokok pisang kerana dikatakan perbuatan ini boleh menyebabkan anak berkepala besar yang luar biasa.
  • Ditegah menyusun tempurung kerana dikhuatiri anak yang dilahirkan akan botak kepalanya.
  • Ibu mengandung juga tidak boleh membiarkan anak-anak melangkah perut kerana dikhuatiri anak akan lahir cacat atau dilahirkan tidak cukup bulan.
  • Dilarang tidur pada waktu tengah hari kerana dikhuatiri kepala anak yang bakal lahir akan menjadi besar.
Selain pantang larang yang dinyatakan di atas terdapat beberapa pantang larang lagi yang bersangkut dengan suami kepada ibu mengandung:
  • Suami kepada ibu mengandung pula dilarang meniup seruling atau alat bunyi bunyian kerana dikhuatiri anak yang akan dilahirkan sentiasa menangis.
  • Suami juga dilarang menyembelih ataupun pergi memburu binatang kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir cacat anggota badannya.
  • Suami juga dilarang memukul, membunuh binatang seperti ular dan sebagainya kerana dipercayai anak yang lahir akan cacat atau kenan binatang tersebut.
PANTANG LARANG ORANG MELAYU KETIKA MENGANDUNG

Pantang Larang Orang Melayu Tradisional merupakan kepercayaan masyarakat Melayu zaman lampau berkaitan dengan adat dan budaya warisan nenek moyang. Kebanyakan adalah bertujuan untuk mendidik masyarakat agar mengamalkan nilai-nilai murni dalam kehidupan. Apa yang disebut bukan untuk dipercayai tetapi untuk dihayati mesej yang tersembunyi di sebalik  pantang larang yang telah diperturunkan secara lisan sejak zaman berzaman.
Pantang Larang Wanita Hamil
1. Dilarang mencaci atau menceritakan kecacatan, dikhuatiri anak yang bakal lahir juga akan cacat.
2. Dilarang memukul, mendera atau mencederakan mana-mana binatang, dikhuatiri anak yang bakal lahir mengalami kecacatan.
3. Dilarang memaku, memahat, mengail atau menyembelih binatang, dikhuatiri anak yang bakal lahit bibir terbelah atau mengalami kecacatan.
4. Dilarang bergaduh dengan ibu mertua, dikhuatiri mengalami kesulitan ketika melahirkan anak.
5. Dilarang makan sotong, dikhuatiri menghadapi masalah ketika bersalin. Anak mungkin tercerut tali pusatnya.
6. Dilarang mencerca atau melihat sesuatu yang ganjil, dikhuatiri akan kenan.
7. Dilarang minum air tebu atau kelapa di awal kehamilan, dikhuatiri anak akan gugur.
8. Dilarang melihat gerhana, dikhuatiri anak mendapat tompok hitam atau bermata juling.
9. Dilarang melangkah kucing yang sedang tidur, dikhuatiri mata anak tertutup seperti kucing yang sedang tidur.
10. Dilarang menyusup di bawah penyidai, nanti anak akan terencat.
11. Dilarang makan makanan yang berakar seperti pegaga, nanti terlekat uri.
12. Dilarang tidur waktu tengahari, nanti kepala anak akan menjadi besar.
Pantang Larang Bayi
1. Bayi tak boleh ditegur jika badan gemuk, cuma katakan ‘semangat’ kerana ditakuti menjadi kurus.
2. Dilarang memicit mulutnya, nanti tiada selera makan.
3. Tak boleh diletak bayi atas lutut, nanti mendapat sakit perut.
4. Sisa makanan bayi tak boleh dimakan oleh ibu bapa, nanti melawan cakap.
5. Tak boleh dicium sewaktu tidur terutama di atas ubun-ubun kepala dan pada pusatnya kerana dikatakan pendek umur.
6. Kain lampin tak boleh direndam, nanti kembung perut.
7. Sewaktu bayi sedang tidur, kadangkala kita melihat dia tersenyum, ketawa dan ingin menangis. Jangan kejutkan kerana dikatakan bayi sedang bermain dengan urinya.
8. Tidak boleh menghembus mulutnya, nanti menjadi bisu.
warning/amaran:
 SEKIAN!
NAK PECAYA KE TAK TERPULANG KEPADA INDIVIDU...
YANG PENTING KENA BANYAK DOA SEMOGA ALLAH SWT PERMUDAHKAN URUSAN KITA NANTI.
SO, RENUNG-RENUNGKANLAH DAN SELAMAT BERAMAL!

Susu oh! Susu

Dulu-dulu suka minum susu Anmum. Dulu-dulu tekak boleh terima Anmum rasanya. Tapi bila dah injak 5 bulan tekak rasa boring. Nak tukar susu lain. Itulah karenah ibu mengandung kot. Asal boring, asal tak sedap cepat-cepat nak tukar benda baru. Lepas Anmum, terus minum Mamil Mama untuk try rasa yang baru. Last-last terus melekat sampai sekarang!

Tapi nak cerita pengalaman bersama Anmum nih. Actually bila banyak company susu ber 'racing' promote susu ibu kepada wanita mengandung kat pasaraya, aku agak tertarik dengan stail Anmum jual susu. Baik gila nak mampos promoter mempromote kan brand derang nih. Termasuk lah Anmum...Siap kena isi form bagai dengan pelbagai janji manisnya untuk hantar free gift etc. Tuh yang semangat isi form tuh.

Hehehehehehe....bukan Anmum saja, Mamil ke, Friso ke, Enfa Mama ke semua akan promote cara yang sama, konon-konon kita nanti dapat pelbagai goodies free dari derang kan?..
So, Anmum nih aku tengok paling gigih la call customer, buat survey bagai. Tanya lah macam-macam serbanika soklan kan?. Sampailah derang gigih bebenor hantar gift kat umah. Seingat aku lah, this is my twice time dapat pamplets, dairy, free sample susu and frame gambar dari Anmum. Nicceeeeeee! and good job Anmum sales people!

Last week pon aku dapat lagi free gift dari Anmum. Gigih sungguh! so, macam biasa excited terlebih untuk tengok ape yang derang bagi. Ada dapat diary untuk 3rd trimester punya baby progress. Cun.....memang aku pun bakal masuk ke last trimester dalam 2 minggu lagi. Hehehehehe. Kali nih, dapat free sample susu Lacta Anmum untuk ibu yang freastfeed baby nanti. Tengok advance giler derang nih kan mempromosikan product derang.

Dan last week jugak ada sales people dari Mamil Mama call aku untuk survey! Yes!!!! best giles....Katanya nak mintak address office sebab nanti send gift kat rumah takde orang nak sign-sign?. Aik besau bebenor ke hadiahnye sampai kena sign and taleh letak dalam posts box ke? Bila aku tanya dia cakap...kena tunggu dan lihat ape hadiah dari Mamil Mama....kuikuikuikui...kalau setakat pamplets dengan susu free tayah lah kak, dah banyak sangat stok susu free kat umah aku nih haaa.....hehehee! Tapi kalau dah ada orang nak bagi kita amik jerlah kan? Kang sombong-sombong Tuhan marah lak...... Mamil mama nye sales people nih pun tanye banyak soklan, aku dengan confident nya jawab...Kak! no worries since I minum Mamil Mama Fine Choc flavour nih, saye jadi ketagih kot. Rasa nye memang sedappppp! Serious kak....
Agak-agak kalo aku bodek cenggitu dapat hadiah extra besar tak? kuikuikuikuikuikuiui....

Erm..tu lah cerita pasal susu nih yek....aku nih janji ada jek susu aku minum. Dont say no to MILK! nanti cian kat baby nak membesar bagai johan tak cukup kalsium kan? Kata nak baby healthy sokmo, so susu kena minum at least 2 times a day. Habit orang Mesia yang disogokkan dengan Teh tarik, Teh O, Milo, Neskepe Tarik pepagi nih yang butkan orang kita susah nak minum susu. Tuh yang kalo lawan bola ke, masuk sukan ape-ape ke, mostly kalah jek all the time. Kita nih kan kurus-kurus, kecik-kecik, halusssssss jek gen nye. Sebab ape? sebab ape orang Mesia kecik-kecik comel jek berbanding Mat Salleh yang tinggi, sasa, yang asyik menang jek masuk ape-ape acara sukan?
Sebab tak suka minum susu kah? Sebab terlebih makan sambal belacan kah?
Haaaa! lu pikirlah sendrik!!!!!

Tata.Titi.Tutu

tengkiu Anmum!

rupa diary yang aku dapat..siap ada 3D scan for each weeks! comelss....

Ada jugak reward programme for mommies!

ini stock travel susu aku..banyak tak? so each time aku travel ke mana-mana aku akan bawak 2 packets senang. Tayah le usung tin susu ke mana-mana. Cuma yang nih brand Enfa Mama...kureeng sikit rasa dia....

nih Anmum bagi gak..Lacta sample nanti untuk produce more milk for breast feed...

hari paling bermakna kan! berdebar sudahhhh.....

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...