Iklan

Sharemyloves Geng!

06 September 2011

Cerita Raya di Felda Keratong 1, Pahang!

Salam kawan-kawan. Heyyo! Selamat Hari Raye. Oleh kerana bulan Syawal telah menjelma....so, sudilah kiranya pertontonkan gambau-gambau raye kami sekeluarga. Walaupon....tanpa keluarga belah mama tercinta...tapi raye tetap raye jugak! Balik Felda Keratong 1, Pahang....hah...! ko mampoooo? Hehehehehehe....
**
Antara pengalaman yang best kat Felda Keratong 1 ialah: buat homade satay (ayam 8 hekor hokey!), tukang cucuk satay (sampai kuning jari-jemari ku), tengok erie bakaq satay, bakaq burung puyuh, bakaq ikan, bakaq daging (cicah ngan kuah assam), tengok erie kopek kelapa then parut kelapa sendrik, makan ayam hutan goreng berempah (pakcik erie jerat sendrik), makan ikan baung masak assam, makan nasik dagang bersame ikan tongkol dipagi raya, makan satay perut lembu, makan satay hati ayam, makan sambal tempoyak nenek, makan pucuk ubi tempoyak made by mak, makan nasi carrot made by mok su, makan ketupat goreng, makan kerabu jantung pisang by mok su, makan pelbagai jenis rendang, makan buah berangan goreng, ke Kuantan berjalan raye, membeli kepok-kepok lekor, kepok goreng dan assam jawa masam manis yang sedap, beli ikan masin, jeruk salak, jeruk kedondong dan tengok perkampungan orang Asli di Bukit Serok, Pahang (sepanjang perjalanan ke Kuantan).
Mampoooo? Tak mampooo duduk senyap-senyap dan bace jer entry nih...hehehehe!
**
Sebenarnya banyak lagi aktiviti orang Felda nih. Cuma aku jek yang jakun. Tak reti bahse. Kat kampung aku di Parit Buntaq sunyi sepi jek time raye. Takde riuk pikuk bising. Tapi kat Felda nih ko..ambeekkk! sebelum raya, pas raye dan nak-nak time 31 Ogos tuh..berdentum-dentum bunyi meriam buluh, mercun papan , mercun bola, mercun hat cina main time raye tuh...sampai aku takleh tido....Terima Kasih orang Felda...kejutkan aku dan erie dari tidur, senang aku ajak erie teman aku gih syi-syi memalam. hehehehe!
Gamaknye lah kan....Felda Keratong 1 nih dok berlawan mercun dengan Felda Keratong 2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14, dan 15 kot.....ada 15 Felda Keratong u olz......hahaha!
**
Kat umah nenek, aku dengan mak dah kira..total ada 40 orang....hah! (ko mampooo?) tak mampooo kan? hehehehe...korang bayangkan ler...sekali makan dah macam kenduri aku tolong basuh pinggan tau. Umah nenek pulak takde mangkuk  polisterin tuh..hah! memang kalo dah makan ulang 6,7 kali sehari? pandai-pandailah korang kira berapa banyak bijik pinggan mangkuk, gelas, cawan nak kena basuh?. Macam nak panggil Linda Onn, Duta iklan Sunlight tuh jek tolong basuh kat umah....idok pon..panggil Mr. Musle ke...yang iklan penghapus kotoran degil tuh...hehehe!
**
Itulah antara tragedi manis aku sepanjang beraya di Felda Keratong 1, Pahang. Fuh!! sekali sekala bertukar angin apesalahnya kan? Idak ler aku boring menempuh jem balik utara tuh..coz jalan ke Pahang (ikut jalan lama memang langsung tak jem)...Siap berenti tepi jalan beli lomang panaih dan rondang dan Pokan Rombau tuh ha.....(cit! dasar orang tak puase)......Seriously...beza sungguh suasana beraya di Utara & Selatan...siok ooo! Idok ler..pepagi jek bau kuah laksa umah nih, umah nu, umah nun...Nih ado gak bau nasi dagang, ikan tongkol, nasi carrot, rendang cili padi....huhuhuhuhu! Tuh pon nasib baik mak tak balik Kelantan melawat sedara mara dia kat sano...kalo dok..mau kaki ku berterus-terusan bengkak  diknon.....
**
Itu jelah bebelan di hari raya ke-6 nih...So, buat kengkawan...sekali lagi kami-kami ucapkan Selamat Hari Raye ye....pasni kontrol sikit makan kalo gih open-house, makan bior berpada..(untuk ibu-ibu mengandung jek diharuskan makan banyak-banyak)! huahuahuahua! 

korang nampak tuh..laki aku dah le sexy..ngopek kelapak pon ado gaya tuh....

ini lagi satu Mak Lang erie buat choc. homemade dibantu oleh sepupu erie..tengoklah betapa samanye muka dua orang nih..adik beradik jek bukan twin tau!

yang nih taleh blah..pepagi orang gi semayang raya, melawat kubur bagai..aku melawat dapor dulu test rase ketupat, lemang, rendang...itu yang aku senyum sampai ke telinga tuh...

bala tentera umah nenek: pelbagai saiz ada, kurus keding, sederhana keding ngan dempol-dempol pon hado...

ini family kak-ipar aku, kak jue & abg hazri & haniey zaaralisa yang meraung tanak amek gambo raye....

ini family in-laws aku, mak,abah, ira dan hat gambo macam cacat sikit kat bawah tuh..erie kepit haniey sebab itu budak susah nau nak amek gambo....meronta cam kena histeria dah....

erie: sama kaler dinding, aku: sama pattern kusyen cover..boleh? hahahahah! baru sedondon....


aku & kak jue..tak reti aku lilit-lilit tudung macam k.jue, aku tudung ikan bawal jek senang, memang trademark dari dulu, ko keluarlah brand ariani, beriani, hajaba, haloba, tudung ikin, mawi, tudung sepah, tudung zizan ke tudung rohana jalil sekalipun, tetap aku pakai tudung bawal..hehehe..sian bawal kan..takder tudung! hahahaha

sessi kutip duit raye & bersalaman mintak maaf, dah macam nak perang aku tengok time nih..ramai sangat sepupu erie yang kecik-kecik beratur

ini kami satu pamili...kaler tahun nih bebas so, bebas lah kami berwarna-warni, seb bek baju aku tuh tak sama ngan kaler sofa nenek..hehehe!

korang tengok haniey..meroyan tanak bergambau...aiseh....! ini budok.....

family adik badik mak..ramai kan...

edisi bergambau besame mak & nenek...yang tengah tuh erie & adik badik dia...comel derang nih...

ini pamili mok su erie: kepada yang tak tahu mok su erie sebaya dengan aku hahah! aku lagi tua coz lahir bulan 3, mok su bln berpa ntah tapi muda skit pada aku, mok su sedang preggie 9 bulan tunggu hari saje..perot tecik jek berbanding aku nih ha....cool kan ada mak sedara sebaya kita..!

SEBAHAGIAN pamili erie...lenguh otak aku nak pikir caption tau..hehehe! agak-agak kalo ramai cenggini serbu umah korang dihari raye jangan ler bersyahdu dipagi syawal yer...hehehe!


*Tata-Titi-Tutu*
p.s: next entry nak cite pasal open-house mak di Shah Alam Sabtu lepas lak.....=)

2 comments:

Mama Likha said...

phuhhh. meriah gmbr ! :)

Natasha Farina Arifin said...

mama likha: meriah eh..haha..macam pesta dah tuh...time makan dah macam kenduri kawin dah kat umah nenek lagi meriah....!hahahah

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...