Iklan

Sharemyloves Geng!

07 September 2011

Aku hadiahkan muffin pada mak sempena open-house.....

Tajuk nak panjang kalo boleh pat belas patah perkataan kan kat tajuk....hahaha! Nak cite pasal open-house jek sebenornye...
Bila raye mesti ada opeh-house, bila ada open-house mesti raya kan? hehehe. Acara wajib yang ramai orang perlu buat bila bulan Syawal. Makcik milah, makcik timah, pak samad, pak mail, kak limah, kak tijah semua sibuk sms adik beradik dan rakan taulan, lebih kureng cenggini:

"Sempena Syawal yang mulia ini pada raye ke-2, dijemput hadir ke rumah terbuka kami di Blok 8, Jalan buah ciku, Shah Alam".

Gitu lah lebih kurang nya kan? kurang sms ayat aku tuh patotnye;

"smpna swl yg. mlia ni pde rye ke2, d'jmput hdr ke umah t'buka kmi di blk.8, jln bh cku, s.alm" 

baru bahse sms kan????.....hahahahaha!

**
Tak terkecuali mak mertuaku. Rancak dia dan kak jue serta ira menyediakan juadah untuk umah terbuka. Aku? jangan tanya sebab time tuh aku dekat umah sibuk dok buat menda lain. Kuikuikuikui. Harap mak amponkan aku....hehehehe!
**
Sehari sebelum open-house umah mak aku dah terpikir-pikir nak sedekahkan muffin homemade by aku. Takde beli-beli oder-oder lagi tak suke. Jadiknya aku pun gosok-gosok Erie ajak gih teman beli bahan-bahan kat Yen Bakery di Puchong. Yen Bakery nih memang tempat lepak kegemaran aku, sebab banyak gile barang untuk buat kuih muih, kek, muffin, cupcakes segala bala kat situ. Ko nak ape jek barang kek, biskut semua ada, acuan love, bulat, bujur, leper, pat segi tiga segi semua ado. Tepong kek perisa setoberi, oren, ceklat, blueberi, tok nek Oren pon ado. Sediakan ongkos nye saje.Hehehehe....See menarik tak tempat lepak aku? Kehkehkehkeh....
**
Dah beli barang aku pon balik dengan gedik dan tak sabaunye nak buat muffin. Aku bab-bab masak nih kalah Chef Wan tuh, skill mengalahkan Master Chef u ols..hehehehe! Nanti korang tengok jelah gambaunye malas aku nak cite stori satu-satu. Esoknya aku pun persembahkan muffin aku (setobery and pandan flavour) kat mak mertua aku. See...seee...see...bukan susah amek ati mak mertua..ko manis mulut, muka senyum sikit dan ko buat presentation muffin ko baik-baik sikit sure menjadiknye. Hehehehehe! Dan muffin aku telah secara rasminya diperkenalkan oleh mak mertua ku kepada SEMUA, SELURUH, tetamu yang datang...Gini ayat mak;
"Makan le kek (muffin) tuh, menantu Ani yang buat...sedap tuh..... dia bab kuih-kuih nih memang pandai....."
Suke mak nok! Malu pon ado gak..hehehe buatnye tak sedap malu aku....hehehehe!
**
Hari open-house umah mak tuh, derang masak Nasik Carrot (try resipi Mok Su) bagi, ayam masak merah, kuah dalca, fruits salad, naget, fries, dan ade satu menu yang menarik dan baru yakni MEE SEDUT! yang menu nih aku yakin korang tatau kan....Mee sedut nih kak Jue yang buat, katanya menu orang Kuantan. Dia pon belajo dari mak mertua dia....Rasa mee nih sedap gak...macam kuah sup tapi ada blend bubuh udang kering sikit. Nak resipi nanti aku bagi. Tapi aku sebab dah teruja orang ramai datang, lupa nak amik gambau makanan. Sori kengkawan...hehehehe!
**
Best bila mak buat open-house. Ramai gile adik badik mak, abah, jiran tetangga, pakwe ira pon datang gak. Kawan erie pon datang, time tuh dah kul 8pm, aku tengah mandi, kawan erie siap tanye "eh bini ko mana erie, lama tak tengok". Then erie kan suke pakse-pakse aku pi jumpe kengkawan dia. Aku nih dengan t-shirt mickey mouse si ira, pi la senyum-senyum simpul kat derang. Siap derang cakap..."eh! tasha dulu U cekeding jek sekarang U dah 'lain'.." Ha! nih aku angin satu badan nih...bila cakap aku dah "lain". Choi la lu...aku tau ler aku terlebih sehat diknon.....Aku 'membawa budak' bai...paham-paham ler..tunggu la nanti aku bercita-cita nak kurus macam tokei jamu mak dara...tunggu lah der....! hahahaha!
**
Itu sajelah cite aku. Nak cite sape datang umah mak kang korang tak kenal pulak. Hehehehe. Walaupun tugas aku pada hari tuh hanya tukang menambah lauk pauk dalam mangkok corell mak....kiranya ada gak sumbangan aku tau! hehehehe! Itu je lah untuk hari ini dari saya natasha pasha sandel wartawan di lokasi kejadian.......sekian!
eh lupa..sile rerajin belek gambau aku eh.....

Tata.titi.tutu.tutut....!

meh nak tayang sikit muffin setobewery aku hehehehe....

okeh ini lah acuan muffin dah letak cup muffin siap-siap then masukkan jek adunan muffin tuh. senang saje..orang buta pon leh buat...kihkihkih

warna-warni macam pesta deepavali jek aku tengok muffin nih...

lagi muffin setobewy yang dah siap bako...

ini semua bahan untuk letak dalam muffin, yang korang tengok dalam bekas ubat tuh bukan ubat batuk ke hape..tuh falvour setobewry paste..takde akal pekdah aku nak letak ubat batuk lak...kang semua laloq makan muffin aku..hehehe

yang pandan tuh aku letak green coconut flavor, then aku tabur sikit bola-bola kaler-kaler tuh bagi seri muffin aku..takdelah pucat jek....

nih la penyeri muffin aku,  baru muka muffin comei macam Kim Kardashian...hehehehe

hat ni flavour pandan, lum bakaq lagi..japgi tunggu turn coz oven mak kecik nok....

ate dah comei muffin letak pemerah pipi, lipstick, bedak ronasutera, simply siti bagai...hehehe

inilah lokasi kejadian kat umah mak, mak suke vantage tuh yang ber vantage tema raye nih...kelasss mak.....!

korang jangan tanye pesal muka ku gelak macam OKU sikit tuh..sebab mangkok corell tuh punye berat erie lak amik gambau aku cakap..ala syg tadi tuh blur ler gambau nye..lagi sekali..lagi sekali posing....nak jek aku simbah mee tuh kat laki aku...choi..!

memang cecite kitaorang nak jadik model iklan sabun daia sejak dari kecik lagi..tuh yang berkenan bebenor bergambau dengan sabun daia sebagai background tuh..hehehehe...

nampak tak haniey meroyan tanak bergambau dari raya pertama sampai raya ke-4, ke-5..haish...nasib baik achu ira sporting...siap peace-peace lagik...

pas meroyan korang tengok lah keadaan ambot si haniey (kiri) yang kanan tuh dua pupu dia, harris. Ambot sama pesen kan? ori mariii.......ambot alleycatas....hahah!

nih laki aku dah macam budak baru abis form four muka nye pehal ntah ler...gasak ler b oii.... sibuk nak bergambau dengan sepupu dia, nama nana nerananera nera....

No comments:

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...