Iklan

Sharemyloves Geng!

30 September 2011

Hello Kitty vs Ben 10

Bila jumpe kengkawan, sedara-mara hatta sesapa pon mesti ada soalan erm..dah berapa bulan? Bila aku jawab dah 6 months going to enter third trimester, ada lagi soalan tambahan macam.....baby boy ke baby girl? bila aku jawab ntah sebab nya baby nih suka kepit kaki time scan, ada lagi soalan ketiga...erm...dah beli barang baby ke? Itu lah satu-satunya yang aku nak escape jauh-jauh. Mak ikhlas nok, satu haram ape pon belom beli. Boleh gitu? hehehehehe

Bukan tak excited nak beli barang si budak tecik nih. Tapi oleh kerna tatau boy or girl, so aku pon macam cakap pada diri sendiri sabar lah dulu. Banyak time lagi.....huhuhhu! Bila tengok online shop barang baby, humang aii...mau aku tak geram sana riben, sini pink, sana polka dot, sini butterfly...aduhai comel giler. Kang kalo beli buatnya baby nih baby boy kes naya pulak si muhammad dot-dot-dot........ nih nak pakai riben-riben. Kuikuikuikuikui.

Akan tetapi..cewah....aku telah pon berjaya membeli kain cotton untuk dibuat sarung bantal, bantal pelok dan tilam untuk baby aku nanti. Haa...nampak sedikit kegigihan disitu ye kengkawan. Walaupon tatau jantina baby aku tetap belasah saja warna dan design yang aku berkenan. Bukan tamau beli yang ready made tapi, aku nak the best for si anak, so aku dah suruh mak mentuaku tempahkan semuanya dalam kekabu. Baru comfy-domfy tido si baby nanti. Insyallah. MIL pulak dah beli kekabu tau. Tengkiu mak. Dan yang paling best nanti mak jugak yang akan hantar untuk tempah 2 set kat jiran area umah mak di Shah Alam. Untung kan??????....Heheheheheehe terima kasih mak. Lebiu!

So, today nak publish lah kain yang mommy & daddy dah sepakat pilih untuk tilam set baby. Gaduh-gadoh la jugak sebab si daddy nak kain Ben 10, si mommy nak kain hello kitty..kuang3x. Boleh gitu? Last-last amek jugak kain Hello Kitty yang kitaorang rasa sesuai untuk both boy or girl (unisex la kiranya). Sebab kaler kain kaler baby blue (for baby boy) dan printed image tuh ada Hello Kitty pakai riben pink (for baby girl). So sesuai sangat lah kiranya...hehehehee. Harga kain reasonable, tapi kena beli yang mahal sikit baru comfy dan tak panas dan jugak beli kain cotton biasa untuk buat sarung kekabu tuh. Tengkiu daddy sebab bayarkan eh? hehehehehee...
kepada yang tak kenal kekabu tuh ape sila google sendiri atau buat-buat lah balik kampong sebab kat kampong pokok kekabu mostly bersepah tepi jalan yang ada putih-putih macam kapas tu lah pokok kekabu yang tinggi menjulang tuh...mahal nok...sekilogram berapa ntah..aku tatau sebab kekabu disponsor oleh mak untuk cucunya...hehehehee...

Itu saja untuk hari jumaat nih, minggu depan dah 25 weeks dan harap semuanya berjalan lancar, ------------------------------------------------------------> 
BSP, final exam (Law & Accounting), check up both at Clinic Presint 3 and DEMC, and...and 3D scan at DEMC =)

Tata. Titi. Tutu

tadaaaa.....comei dop?
kain sangat comfy, nanti haruslah jadi bantal bucok si budak tecik
hope baby nanti  sleep tight ya =P
p.s: pesal aku tengok design and colour kain nih sama macam design backgroung blog aku eh?
konpius mak sekejap.....=)

29 September 2011

Minuman wajib mommy Cha...

inilah menu wajib mak buyong setiap hari, jemu dik non ooiiiiiii. credit to Nestle Bliss beli 3 botol besar dapat tumble comei pink percuma. Boleh sorok barli dirumpun-rumpun pokok tuh..hehehehe!

Semenjak-dua menjak aku disahkan doktor ada Diabetes sempena pregnant, aku pon selalu beware dengan all kinds of sweet foods. Tak kiralah sikit ke banyak ke, aku tetap carefull sebab takut ye macam-macam boleh jadi pada baby dalam kandungan. 

Dengan bacaan gula setinggi 9.5 after minum air glukos yang serba tahap cipan maharajadewa manis itu, aku terus banyak google on how to cure, curb and decrease my glucose level. Nasib baik ada kak mimy dia sangat sporting okeh. selalu drop komen itu ini pasal nak shared pregnancy punye penyakit dan vitamin yang kena amik waktu pregnant nih. So, dia ada sarankan aku supaya minum air barli yang homemade (rebus sendiri) untuk kurangkan gula dalam badan. Tengkiu kak. Appreciated it & dah jadi rutin pulak bawak air barli tetiap hari ke opis sekarang.

Oleh kerana banyak yang nak di control, termasuk makan beras pony taj mahal dan ikan sehari 3 ekor, so setiap hari mommy cha nih rajin bersengkang mata bangun pagi untuk:
1) masak nasik taj mahal
2) goreng ikan sekor sehari untuk bawak ke opis
3) masak sayor campor sendirik
4) buat air barli
5) bawak buah epal 2 biji sehari ke opis
6) prepare air mineral dalam bekas air
7) minum susu choc setiap pagi
8) makan Jus kismis dan badam brand Al-Toiyibba (ibu mertua ku beli) =P

Tengok.tengok. ko rasa teruk tak keadaan aku setiap pagi. Itu tak termasuk aku hegeh-hegeh untuk goreng nugget jejariruncing jejari ayam brand 5 star corn flavor (ha! siap flavor & brand aku bagitau hehehe) kat erie dengan menunggu teh kembang untuk buat teh tarik kat suamiku. Itulah kerjaya tetap aku sebelom pegi opis setiap hari. Cuma sabtu & ahad saja rileks sikit. Itu kalo laki aku nak cucuq bawang ke, cucuq ikan bilis ke pepagi, haaaaa...lagi jenuh aku 'berperang' kat dapor. Bukan mudah nak jadi isteri mithali nih ye....Tapi takpe...mak suke nak masak-masak nih..
(tangan ke bahu mata ke atas) +_____+

Berbalik kepada keadaan Diabetes aku tadi. Setelah aku confirm ada diabetes, jadi Doktor dah suruh buat BSP (Blood Sugar Profile) next week. Cite BSP nih pulak, kekdahnya ko kena lah pegi klinik every 2hours untuk diambik darah then, darah ko tuh akan di kaji lah, tengok gula ok ke tak? dah turun ke belom? atau terus-terusan tinggi. Paham? So, starting pukul 7.30 am until 8.00 pm memalam buta pon ko kena still pegi clinic untuk amik darah. Suka tak? Memang tak suka kan? Tapi itulah kekdahnya ye kengkawan. Yang tak pecaya tuh, sila tanya pada bekas-bekas pesakit daibetes semasa mengandung...ha gini lah kekdahnya! 

Jadi, kesimpulannya, aku rasa yang paling penting memang lah kena kurangkan gula. Dan aku kena start amik gula brand 'Equal' yang kiub tuh, untuk turunkan lagi paras gula aku. Takot la bila doktor cakap banyak complication if ibu disahkan mengidap diabetes nih. Walao ape pon..idop must be happy sokmo, baru penyakit tak susah dekat...ye dok?!

Tata.Titi.Tutu

desktop computer ai...budak mata biru.....hehehehe......yang tumbler air masak tuh adik kecik comei i, lululalola yang hadiahkan dengan ucapan ikhlas pada i "hang nih asek-asek pink-asek-asek pink"

epal hijau + epal merah + air barli homemade + air masak

yang paling taleh blah ada gak terbonjol fail biru mesyuarat KSN & KPPA hahahahahah..redha jelah maria.....

Oh! pizza hut...

Aku kan suke makan. Jadi bila balik rumah mak mertua ku memang best. Banyakkkkkkkk makanan yang sedap. Sometimes makan ikan bakar, kerang rebus, siput sedut, dah pelbagai menda alah jenis makanan yang 'rare' bagi aku. Aku senang je, ngap-ngap saja.

Satu malam (Sabtu lepas) kat umah mak mertua ku dapor nya tidak berasap. Jadi oleh kerna itu, mak mertua ku telah mencadangkan kitaorang pegi makan pizza. Aku kan suka bab-bab makan nih. Jadinya terbayang pizza baru yang ber layer-layer tuh dalam pale otak. aduh sedap nye!

Kami pegi naik satu keta jek, jimat minyak kekdahnya. Lagipon makan kat pizza hut Sek. 7 Shah Alam tuh, memang dekat sajork. Selain pizza terbaru yang di order, aku turut add on, meatball spagetti, salad, chicken wings (10 pieces). Hehehehehe! Memang layan ar makan malam tuh, lupa kejap pasal aku nih diabetes ke, dak ke... yang penting kenyang!

Bab salad aku memang pakar. Dah dibagi nya bowl kosong jadinya, aku RAKUS betul isi semua salad yang aku suka dalam bowl tuh. Naseb baik bowl kecik kalo tak....mesti bankrup pizza hut aku kerjakan...hehehehe! Sebenarnya, best tau keluar dengan family nih. Tak kira lah, family in laws atau family sendiri, yang penting bila spent time together ada saja menda yang kita boleh chit-chat sesama. Lagipon my MIL memang sporting, ha ko tanye lah gossip memey ke, norman hakim ke, nealofa ke, shah jazle ke, miera liayana ke semua dia tahu...hehehehehe! memang kaki gossip panas my MIL tuh...

Walaupun kat pizza tuh ada kejadian tak diingini bilaman, my FIL terlanggar pintu pizza dan berbenjol didahi, but we have fun last nite. Sian orang tua tuh, agaknya pening kot makan mushroom soup tuh yang sampai terlanggar pintu tuh...pastu yang tak boleh tahan ada pulak satu group budak-budak UiTM bantai nya gelak kat dia...sian orang tua tuh..hehehehe!

Ok lah korang layan jerlah gambo yang ada. Maap ler malam tuh aku ada krisis isu IDENTITI sikit, dah macam muka mak nyonya siam tua aku tengok muka aku. Hehehehe. ini semua gara-gara aku tak cukup tido dah 2 hari sebab study untuk final exam.....dah-dah jangan ngutuk muka aku dan spek mata aku yang jarang-jarang aku publish kat umum tuh...dosa tau! hehehehe.

Oklah kengkawan, Tata. Titi. Tutu

kak ipar dan abang ipar aku besame anakanda mereka, haniey
abah, mak dan eira semua buat sign peace tiru haniey nye style. sporting kan family in laws aku..hehehe!


muka tak semenggah dari aku yang menghadapi krisis identiti pada malam tuh...hehehe

aku & eira bergambar sesama sebelom makan-makan

inilah mak mertua ku, dulu before kawin ingatkan garang kemain, sebab time aku dating jek ngan laki aku, time tuh la dia kol tanye...ayie balik makan x? ayie ko gi mana tuh? ayie ko nih dah tak ingat nak balik umah ke? heheheheheheheh....

licin nampak pinggan ibu mengandung....

cap ibu dan anak

erie nye family

bergambar sakan sungguh..lupa diri kot perot tengah membesar bagai johan..kihkihkih

haniey mula dah nak meroyan sebab siok dan ralit dok main playground kat pizza hut tuh...

AMARAN: TOLONG JANGAN KUTUK@GELAK TENGOK PICTURE NIH...eiii..tak senonoh nor muka aku..kuikukuikui

beverages....

untuk aku ice lemon tea..memang sejak dari awal pregnancy aku tak sentuh air bergas....

salad mak buyong....!

dalam pinggan mak buyong....

ni lah pizza double layer yang baru tuh...sedap la jugak....
dah ler tuh yer kengkawan kang petang aku update lagi kalo ada mood, hari nih mood agak ke laut sebab pagi tadi bawak beg berat-berat then dengan perot yang memboyot naik lif pulak tuh lif overload sebab ada malaun mana ntah yang naik, then last-last semua tanak beralah aku jugak yang keluar dari lif tuh. ada ka patot??????????? sivic minded kat lutut ke kak?????
(ok ayat nih panajng baca sekali lafaz jek, macam nak akad nikah tuh) kuikuikuikuikui

28 September 2011

*wordless wednesday*

*it's not easy to handle this 'BIG' responsible*

Makan Beradap di Meja Pengantin..kelasss ko maria!

Sambil makan epal, rutin seharian hari-hari untuk ibu mengandung, aku nak continue story semalam. Haaa..kan dah cite pasal wedding belah pompuan. So, today nak cite lelaki side pulak. Dek kerana aku nih, ibu mengandung yang suka berjalan dan suka makan so aku pon join kan diri untuk ikut rombongan pengantin perempuan ke Kelana Jaya. Hehhehehehehehehehehe....
Oh! yang paling best sebab aku ibu mengandung dan belom ada anak (sebab kalo dah ada anak susah kang  budak-budak suka meroyan tak tentu hala kan???) so, Mak Long (mama pengantin perempuan) menjemput aku untuk makan beradap bersama-sama pengantin. Hah...kelasssss ko maria! Inilah satu-satunya peluang aku makan beradap kot. Sebelom nih, tak penah orang jemput aku tau makan ayam golek, udang galah, ikan siakap bagai...ni lah satu-satunya pelawaan kat aku. Sentap mak nak! hehehehehehehe Dan yang best tuh dapat hadiah spesial dari pihak lelaki siap ber Riben-riben hadiahnye....Best-best!
Oleh sebab aku kena makan dengan pengantin jadinya aku pon heret laki aku makan sekali.Laki mak pon terkesima, malu-malu kucing sebab kena makan kat depan. Huishhh....dia kan pemalu, jadinya nak makan meriah-meriah pon kena kontrol heheheheheheheh!
Meh nak berceita sikit pasal wedding di Kelana Jaya, overall makanan boleh tahan sedap dan surrounding pon much more better. Siap ada bersanding tepung tawar u olsss. Side pompuan takde sebab family kitaorang nih bab-bab tepung tawar nih alergik sikit, huhuhuhuhu. Aku pon mengalami nasib yang sama time kenduri aku dulu, mana ada tepong tawar, yang ada pelamin tuh pon aku 'secreto de amor' dari mama kalo tak mau nya aku berperang dengan dia, sebab dia tak suka ada pelamin-pelamin nih +______+ huh sedeyh!
Ok kembali cerita pasal wedding sepupu aku nih, bertemakan merah dan gold aku rasa warna nih memang naik ar. Cantik jek. Pulak aku nih bangsa yang suka kaler terang-terang. So, even bajunya simple tapi kaler yang nice tu telah menaikkan seri pengantin. Itu pendapat aku lah, kalo korang tengok biasa-biasa saje itu hak individu keennn?
Dan lastly, kitaorang yang gila bergambar nih pon bergambar lah sakan. Aku walopon berbadan dua tetap nak join sekaki hehehehe. Dan oleh itu layanlah gambar edisi kedua muntah darah...heheheheehe!

Tata.Titi.Tutu
the bride & bridegroom car sponsored 30 mins by uncle Kasmi =)

the pengantin's arrived

ha..peace shot dari pengantin

pengantin dan pengapit

ha..bukti tau aku makan kat meja beradap, walaopon muka aku agak choiiiii disitu!

asek-asek makan salad jek, mentang-mentang lah ibu hamil ko letaknya pinggan salad depan muka aku ye dik?

the ayam goleksssss...

aku ter jakun tengok air sirap nih...banyak betol balang sirap, tetapi hiasan saje ye.

udang cucuk-cucuk

nih aku tau keja sape la amik gambar parkinson nih, aku nih dah le buyung kalo tak harus semua gambo cantik-cantik tau!

hadiah untuk orang yang makan di meja beradap hehehe

yang nih untuk aku, yang kuning tadi untuk erie

lepas dah kenyang amek gamba banyak-banyak

macam biasa gambar family bersama pengantin

gaya bebas, harus aku berdiri sebelah pengantin laki kan dah macam paus dah badan aku tuh...uwa!

lagi gambar beramai-ramai

ok nih aku suka tetiba dress nih buat perot aku mengecik seperti dah telan jamu mak dara 10 botol, hehehehe aku bersama pengantin yang smile all the time.....

tetiba ada anak express, hehehe, nih anak buah aku yang tamau berenggang dengan erie.

ni pon anak buah aku gak, yang makan lolipop beria kat belakng tuh pon sama anak menakan aku gak....

yang nih anak ikan aku..eh! bukan yang ini cinta hati aku, tukang buat susu choc panas-panas setiap malam untuk aku =)
ok itu saje. dah-dah nanti sambung gambar lain eh.....

27 September 2011

Mamil Mama Choc is bery delicious!

i fall in love with u!

Trimester kedua hampir sampai di penghujungnya.
Ayat selalu nak poyo-poyo kan.
Syukur. alhamdulillah.
Sebab tuh dalam masa nih,
kena minum susu banyak-banyak bagi baby cukup calcium.
supaya, kuat cergas dan sehat.
kalo tak suka susu rerajin lah makan yogurt tak kisah lah brand ape pun 
janji dapat kalsium kan?
Dalam beberapa bulan aku sibuk tukar-tukar susu
nak rasa yang mana paling sedap dan lazat macam iklan
ho..ho..ho...licks tuh....
sanggup bangun sahur pepagi cuma nak minum horlicks kan.
gitulah perumpamaan aku.
nak minum yang sedap-sedap saja.
memula Anmum = tak boleh bla.
Enfamama = tak boleh bla.
Friso Mum = tak boleh bla gak.
Mamil Mama Choc = tersangat boleh bla....sedap!
memang tahap A++...++
dah beli 1 tin dan refill 3 kotak.
ok itu sebab perot sangat membesar bagai johan,
sebab mommy dah minum susu untuk baby tau.
harga?
sama macam brand lain, 
tapi kalau kita survey sometimes boleh dapat harga diskaun yang best-best.
cer tengok di Tesco..memang murahlah....sekali boleh borong 2 kotak u olssss!
tapi apalah sangat harga sekotak susu berbanding, bayi dalam kandungan kita kan?
so, kepada ibu-ibu, jangan malas minum susu,
nanti dapat join banyak contest dan dapat free gift yang best-best tau
lagipun susu kan umpama makanan tambahan kita,
sebab tanpa kalsium yang cukup macam mana anak nak membesar dengan baik kan?
teringat pesan nurse:
puan, jangan lupa minum susu 3x sehari ye...!
+_____________________+
 sebab tuh aku diabetes kot!
lol.....


Entry Muntah Darah Gambar!

AWAS! ENTRY INI BANYAK GAMBAR!

Halo! selamat hari selasa semua. Hari nih nak stori-mori sikit, semalam dah kena my 1st Tetanus Injection (kancing gigi). Hah! sengal sakit semua hado. Tapi kejap je la. dalam setengah jam. Lenguh lagi rasanya time aku jawab final exam paper management Sabtu lepas...hehehehe.
Well...tuh cuma selingan saje, biasalah nak jadi mommy, macam-macam dugaan kan? Dengan HB makin menurun, MGTT result pulak...melepasi 9.5 (kadar glucose tinggi) dan dah sah-sah aku kena BSP (Blood Sugar Profile) test minggu depan pulak. DUGAAN betul! Yang best cuma berat badan turun 400 gram. Hahahaha! Diet la sangat kiranya tuh....
Sebenarnya itu selingan kedua, aku nak cerita pasal wedding sepupu aku nih. Meh! baca tau. Wedding sepupu aku nih actually berlangsung hari 1Malaysia hari tuh. Lambat nak update sebab minggu lepas aku bz dan banyak hal kekdahnya. Sepupu aku or a.k.a as Cik Putih atau nama sebenarnya Shafarina Adni nih sedang bekerja di Dubai. Sama dengan husbandnya jugak pon keja kat Dubai. Kenduri berlangsung kat Shah Alam (perempuan side) dan Kelana Jaya (laki side). Aku pon tumpang sekaki menyibukkan diri attend both majlis lah kan....Kata kenduri haruslah pergi...Buyung tak buyung...hehehehe!
Today nak cerita belah pompuan dulu lah, kenduri berlangsung di Dewan Teratai TTDI Jaya, Shah Alam. Aku takdelah specific kerja untuk jadi ape-ape. Cuma bantu sikit-sikit ape yang patut. Actually best tau, sebab time kenduri nih lah ko nak kenal sedara mara yang dah lama tak jumpe kan? At least dari ko terkulat-kulat tak kenal last-last dapat jugak kenal kan?......Erm...cakap banyak pon tak guna. Meh layan gambo yang sempat aku snap okeh?



OK. ini pengantin nye. a.k.a my sepupu (kaler purple)

waktu kat luar dewan, kedua mempelai diarak oleh bebudak kecik a.k.a my nephew & niece

gambar candid pengantin

ini semua keluarga pengantin perempuan a.k.a famili maklong aku

bersama my other cousin, nani & family

my makteh family anak dara dah besaq panjang..lelong-lelong....

my mak ngah famili..wow! ramai kaum kerabat depa

aku bersama flower girl orang kuat kenduri kawin tuh

with my cousins & yang ujung sekali tuh my lil' sister

my family with other family members

with my cousins lagi, tengok how big i am..!

nih pon my cousin jugak..derang semua anak mak teh, comel2 belaka...

me and my cousin, puan mimie both of us adalah 'geng mak buyong'!... and she can be found at http://andthejourneybegin.blogspot.com/

with nephew & niece again

mimie with her mom...my mak ndak

aku turut sibuk tumpang sekaki time nak bergambar...hehe!


meh nak cite: dua-dua pon sepupu aku, dan kami adalah Geng Mak Buyong tercomei..hehehehe yang tengah tuh along yaty aku (preggie 4months), mimie (preggie 8++ months) and me (preggie 6 months) hehehehe. Cepat cakap comei!

my lil sister with our niece, Fatima Al-Zahra....

my lil sister, nad lululalola with mak teh...yang glemer vogue da vasss!

me with my cousin, pija anak sulung makteh

with marsha milah londoh ana, anak makteh jugak...

another anak makteh...

i like this picture. comel!
geng jantan, my cousins & my bro (in the middle)

ais kacang machine..tapi ais kacang dia kureng sedap ar....

goodie bag yang ada perfume each...best ooooo!

mula-mula aku kena jaga counter nih..tapi aku malas hehehehe sebab nanti asik nak masuk dalam mulut aku jek. dah le aku nih pembawa penyakit Diabetes tegar..hehehehe
me & my adik beradik sorang lagi takde, tak mai.
ibu & anak..hehehehe! syomel betul aku budak tecik nih...geram!!!!!
itu sajelah...kalo tak termuntah dengan paparan gambar aku nih, nanti aku buat edition ke 2 dan ketiga pulak..hahaha!
Tata.Titi.Tutu

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...