Iklan

Sharemyloves Geng!

25 August 2011

Nasik Lemak Homemade~ tingat orang kampong weeiii......!

Salam semua. Semalam perot BERKEINGINAN TINGGI untuk makan nasi lemak. Tamaulah nasi lemak beli-beli. Tak sedap! Tamaulah nasik lemak antarabangsa pun takde selera. Nasik lemak malee pun dah cemuih dah makan. Huhuhuhu! Jadinya walaupun berbuka berseorangan gigih jugak buat nasik lemak utara branding Cik Cha. Homemade lagik! Rajin betul mommy masuk dapur sekarang. Nak tambat hati daddy sokmo, kenalah rajin.Kan ke air tangan isteri itu pengikat kasih sayang keluarga. Jangan malas-malas yek! Cewah....mentang-mentang baru lepas dengaq ceramah dari ustaz Hassan Din Al-Hafiz....hehehehe!
**
Jadinya, Cik Cha pun prepare segala mak neneks kelengkapan untuk memasak nasi lemak ala mama. Heheheh! Untuk pengetahuan korang, orang utara nih nasik lemak depa lain macam sikit. Lauk kami tak banyak cukup satu masak sambal, telor mata dan ikan bilis goreng. Sudah! Bukan macam orang KL yang kena ada paru sambal, ayam sambal, rendang kerang, rendang daging bagai....oh! no.no.no. Cukup hanya satu lauk saja.
**
Oleh kerna time Mama (Opah) datang aritu dia bawak sotong kering, dari Pangkor so Cik Cha pun ter ada idea untuk buat sambal sotong. Slurrppp! sedapnye...boring gak asek-asek sambal ikan bilis jek. So, ber 'ketuk-ketuk ramadhan' lah Cik Cha sorang-sorang kat dapor tuh. Hahaha! Gigih, mommy baby nih...
**
Oleh sebab tadi bercerita pasal lauk nasik lemak, lani Cik Cha nak bercerita pasal nasiknya pulak. Nasik orang utara nih memang lemak. Santan kena lebih, dah nasik tuh bila masak kena lembik-lembik sikit...ha! baru mak mentua lalu kat depan idong pon tak nampak. Hehehehehe! So, Cik Cha pon ikotlah resipi dalam pale otak nih, macam Tok Limah (neneks) Cik Cha ajaq dulu, cara-cara untuk buat nasik lemak. Sebab dulu berpuluh-puluh tahun Tok Limah meniaga kuih dengan nasik lemak, dan mempunyai restoran sendirik! so dia memang 'Ratu' bab-bab masakan nih!. Agak-agak dah cukup dan kebal ilmu didada try ler suh Tok Limah rasa masakan korang. Kalo dia kata sedap, dan dia menambah...maknanya memang korang dah terer lah tuh..hehehe! Memang taleh lupa lauk 'Daging Pecah Kepala' resipi Tok......=)
**
Aik dah terbabas cerita pasal neneks aku. Hehehehe! ok...then dah masak segala bahan, Cik Cha tak lupa hiris timun sikit untuk dijadikan side dish bagi nasik lemak. As we all know, timun is nasik lemak 'best fren' kan..so kalo tadak timun, tak feel makan nasik lemak....Hehehehehe! Dah penat membebel, meh kita reramai tengok hasil nasik lemak dan sambal sotong Cik Cha. A bit oily..but sapelah orang Melayu tanpa memasak dengan minyak yang banyak kan? Tak sah kalo makanan tak berminyak kan?...kuang-kuang-kuang......! Jangan pas makan kena strok sudahlah..hahahahaha!

memula: masak nasi lemak dulu yer...
pehtu: tunggu nasik masak kena kaco-kaco selalu kang mentah pulak kan
atas dapoq: dah tumis cili buat sendirik dan masak dengan sotong kering, Pulau Pangkor mariiiii..

biarkan mendidih, banyaknye minyak....takpe dah nak masak kang tapis buang minyak tuh. ada gak yang kena kolestrol kalo makan sambal sotong Cik Cha nih.
nasik lemak dah masak...letakkan sekali telor dan timun yang dihiris tadi....

sedapnye, lepaslah nafsu orang mengidam ceni

kot-kot tak kenai..tempek sekali gambaq timun....hehehe!

it's the bilis..dah create recipe lain sikit untuk makan dengan nasi lemak

sotong sambal yang sudah siap dimasak!

air tangan isteri erie, menambat hati erie...hahaha! ayat taleh blah....

ok.ini wajib. fruits - epal dan jugak serbuk asam boi..hahahah!

actually nih serbuk untuk Jambu 88 Cik Cha beli kat Carefour...

meriah mak buyong berbuka...eh? puase ke tuh berbuka kemain hebak??hahaha!

ok itu saja. Salam Ramadha dari kami; the Nasik's Lemak's Geng...hohohohohohoho horlicks....!

p.s:  hari ini, Khamis 25/8/2011 Mom-in-law nak berlanje satu pamili berbuka puasa kat luar..yeay! yeay! bibik pon ikut tau...alahai bestnye berbuka reramai =)

No comments:

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...