Iklan

Sharemyloves Geng!

12 August 2011

Menu Sahur Cik Cha!

 
Salam semua. Best lah hari nih, hari Jumaat, Penghulu kepada semua hari. Maknanya kalau dah hari Jumaat esok semua orang gomen akan cuti hehehehe! lagi bertambah-tambahlah bestnye itu. Lagi double prosperity best bila weekend nih, tidak ada kelas. Yeay! Merdeka....tayah galas beg berat-berat 8kg dengan ada buku teks, buku rujukan, kotak pensil, aiq kotak, roti gardenia cream, air mineral, cikedis, roasted almond Tong Garden dalam beg!
**
Aiseh! tetiap hari bercerita pasal junk food, makanan saja. Hari nih, tetap nak bercerita pasal makanan kegemaran Cik Cha ketika bersahur. Oh! bukanlah everyday makan mendalah nih. Tetapi, bila tekak rasa teringin mendalah nih wajib hado. Kalo tak hado, mau aku meroyan 4 hari 4 malam..kuikuikuikuikui! PEKASAM oh! PEKASAM..pembuka selera Cik Cha. Tapi hubby taleh 'geng' dengan pekasam nih, sebab dia tak gemor. ah! lantaklah lakiku tak gemor yang penting Cik Cha sangat-sangat gemor. Pekasam nih sebenarnya susah tau nak dapat. Sebab proses pembuatannya itu agak mengambil masa yang lama. Jadi tidak hairanlah, bukan semua kedai ada menjual pekasam. Dan untuk mendapat yang terbest @ tersedap..hah! lagilah susah doe!



**
Pekasam (Ikan Talapia) Cik Cha nih beli kat kedai runcit belakang umah jek. Tetiba jek ada pulak pekasam dijual kat situ, jadi Cik Cha pun try sepeket dulu nak tengok sedap atau tak. Dan terbukti sangat SODAP! Nak menggoreng pekasam pun ada caranya, takleh api kuat-kuat atau minyak terlalu banyak. Api jangan kuat sebab, nanti dalam pekasam tuh tak masak (masih mentah) - kan ada macam habuk-habuk beras tuh... so kalo api slow dan goreng dengan cara yang betul, baru rasa pekasam tuh...TERBAIK dan garing! Dan minyak janganlah u all bubuh macam nak menggoreng ikan biasa sebab bila minyak banyak pesam itu akan hancus dan tidak rangup @ garing (krup-krap-krup-krap) ngertik wahai ibu-ibu sekalian?
**
Lagi best kalo, kita potong bawang (jangan terlalu halus bawang dimayang yek), dan sedikit cili padi bersama. Lalu goreng atas api. Mat saleh cakap (saute) saje. Jangan goreng terlalu lama eh...nanti bawang lembik-lembik. Then taruk bawang + cili padi tadi atas pinggan dan perah sikit limau nipis k,e limau kasturi ke...cewah!!! lagi-lagi best..Semua terpulang ikut selera individu masing-masing yer. Tapi itulah tips dari Cik Cha, ikut selera Cik Cha. Selera u all tatau lah cena pulok kan....
**
Itu sajelah untuk hari nih. Best layan game 'Dairy Dash Back to Basic' nih...nak sambung main game jap..dan berjuang hingga ke titisan darah terakhir...hehehehe! That's all folks...Tata.Titi.Tutu! Dan selamat bercuti dihujung minggu, serta jangan membazir kalo ke Bazaar Ramadhan yer!

p.s: teringin betul nak makan tembikai merah + kuning yang manis dan banyak air tuh...slurrpppp!

4 comments:

rara pinkmafia said...

ya ampun,nampak sodapppp =)

Natasha Farina Arifin said...

rara: hehehehe....bkn nmpk jer sedap..rasa pon sodap...hehehe!

AkmaFaizal said...

sedap2...i loike :)...suamiku pun tak gemor ikan pekasam... lagi best..boleh aku mentekedarah sorang2..hahahaha...

Natasha Farina Arifin said...

Kema: hehehe..tau xpe kan? so best lah kita berdua nih boley mkn sesama eh....nanti bebila aku blanje ko pekasam then ko blanje aku pulok huhuhuhu!

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...