Iklan

Sharemyloves Geng!

05 August 2011

Mengidam Homemade Mashed Potato...Jom Buat Sendiri!

sexy-mexy looking kan?
 
Salam Ramadhan kepada semua...oh! today rasanya teringin nak berkongsi resipi yang Cik Cha cilok dari blog seorang tukang masak yang hebat! Memula saja browse resipi untuk mashed potato sebab tetiba perut meragam minta diisi dengan mashed potato 'HOMEMADE'. Bukan tanak beli kat KFC but,  Cik Cha rasa nak try sendiri buat gravy yang super-duper pekat, likat, masin sikit dan sedap.....Hehehehe!
Jom-jom kita try and error this new recipe okeh! Sekali sekala menukar selera untuk alas perut ketika berbuka sebelum mengerjakan Solat terawih kan?. ha...gitu....! Meh kita usha-usha recipe yang simple ini:
 
yumm..yummyy!
 
RESEPI GARLIC MASHED POTATO
Resepi Asal : MommaMia, Myresipi

Bahan² untuk Mashed Potato
8-9 biji ubi kentang (seelok2nya guna Russet Potato)

Cik Cha tolong tepek rupa contoh Russet Potato
-boleh juga guna kentang biasa namun, seelok-eloknya dipotong kecik-kecik dahulu sebelum rebus kentang itu
(hasilnya, keantang biasa tidak berapa gebu dibandingkan dengan Russet Potato).
Air yang cukup untuk merebus
3 ulas bawang putih -diketuk
3 sudu besar butter
2 sudu besar mayonis
1/2 cawan susu segar
1 sudu kecil serbuk blackpepper (guna perisa Ajishio)

Bahan² untuk Gravy
2 ulas bawang putih -cincang halus
2 sudu kecil black pepper biji -kisar  halus
2 sudu besar worcesteshire sauce - boleh ganti ngan sos BBQ + sos tiram
4 sudu besar kicap manis
1 cawan air2 sudu besar tepung jagung + sedikit air
sedikit minyak untuk menumis

Cara² Untuk Mashed Potato
1. Kupas kulit ubi kentang dan potong nipis². Rebus dalam periuk berisi air secukupnya dan campur sekali bawang putih, tabur sedikit garanm .Rebus hingga empuk, toskan air rebusan dan ketepikan sebentar.
2. Campurkan butter dan mayonis, susu segar serta blackpepper ke dalam ubi kentang tadi dan lecekkannya hingga halus. Boleh guna potato masher @ montot gelas.... dan sebatikan. Ketepikan sebentar.

Cara² Untuk Gravy
1. Tumis bawang putih dan blackpepper hingga wangi, jangan sampai terlalu garing..cukup hingga wangi dan sedikit kekuningan saja.
2.Masukkan semua bahan² yang dinyatakan kecuali tepung jagung dan sedikit air. Masak hingga mendidih.
3. Sambil dikacau, tuang air tepung jagung sedikit demi sedikit hingga gravy pekat, teruskan mengacau agar tidak berketul².
4. Untuk dihidang, tuangkan gravy atas mashed potato tadi.. Selamat Mencuba :)

Ok.ok...ini memang copy & paste punya recipe but then, dah sangat teruja so copy jugak bila tengok recipi akak nih. Kepada kengkawan yang ingin mencoba boleh lah amik recipe ini, yang ada baby lagi senang..ibu, ayah makan...baby pun boleh makan...Yang penting kena sekali-sekala rerajin turun dapur, jangan semua nak "tapau" kat Bazaar Ramadhan saje...Air tangan isteri itu pengerat kasih sayang rumahtangga kan? Insyallah....hehehe!
That's all for today folks...insyallah ada kelapangan Cik Cha tepek Cik Cha nyer mashed potato for next entry...Selamat Berbuka yer...!

7 comments:

rara pinkmafia said...

wahhh senang je.nt nk buat lah =)

dwaty said...

mashed potato ni boleh bagi baby makan...

cik fadh said...

ok cik cha, bole torai ni !

Mimie said...

puan tashaa.. saya telah menelefon anda byk kali. tetapi tidak berjawab.. sodih rasanya.. sobs..sobs

Natasha Farina Arifin said...

rara: wahh..memang agak simple dan senang try dulu k...kita pun baru blk nih nak try hehehe!
dwaty: yup boleh bagi baby, mama baby dgn pak baby pun makan hehehehe
cik fadh: terai..jgn tak terai...kalo sedap antar putrajaya sikit eh...
puan mimie: hehehe..nombot mna tipon tuh?...ada satu nombot tak pakai dah..tinggal satu je yg aritu mama ampa kol tuh boleh digunapakai....huhuhuhu ngah mkn nasik kot tuh yg tak angkat tuh..opsss!

AkmaFaizal said...

ooo cengitu buatnye...ceh, mase blajar dolu buat gak..lupa daratan lo ni..huhu

Natasha Farina Arifin said...

kema: masa belajaq kan aku tingat ang bawak blk ikan apo ntah..hehehe..pehtu kami pakat mkn reramai dlm bilik kan?..hihihihihi

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...