Iklan

Sharemyloves Geng!

02 August 2011

It's my shiny rainbow!

assalamualaikum  'budak tecik' I can see ur eyes, nose and mouth...

Salam untuk hari ke-dua berpuasa kepada semua. Yeay! semalam berjaya menghabiskan puasa sehari. Alhamdulillah...Semalam, half day saje di office. Sebab Cik Cha ada appoinment dengan doktor kesayangan Cik Cha di DEMC, Shah Alam. Nama doktor tuh, Dr. Zamri. Well, personally Cik Cha sangat adore the way he consult patient especially for mom-to-be. Dr. Zamri adalah O&G Specialist di DEMC dan memang sangat pakar berkenaan Obstetrik & Ginekologi. Seriuosly I would love to recommend anyone to be his patients. As far as Cik Cha concern, 2 of my cousins sister also deliver under supervision of Dr. Zamri. Oh! including my SIL also with Dr. Zamri. As for Cik Cha, dah bersama this doktor since kehamilan pertama yang miscarriage dulu. So, itu yang 'tergedik-gedik' set up appoinment nak jugak jumpa dengan dia tuh...hehehehe!
Dr. Zamri in-action

**
Journey to Shah Alam memang miserable gile, hubby bawak kereta sangat laju-jaya nya because appoinment pukul 2.30 pm. Mana taknya pukul 3 pm we're still in Putrajaya sebab tertinggal kunci rumah! Dengan bumpy road (even bayar tol NKVE RM3.90) still beralun gile hiway NKVE tuh...Aduyai! And I know this 'budak tecik' slightly kicking here and there because of the bumpy-rumpy road! Sory dear, mom & dad have to rush...nanti lambat jumpa doc kesayangan mommy =)
**
 Arrived at DEMC macam biasa, timbang berat = 63.5kg! OMG..sudah naik 2.5kg (harus nanti kena bebel dengan nurse kat Putrajaya), dan urine test = normal. Then tunggu, about 5 mins, terus number kitaorang. Dr. Zamri pun consult banyak menda dengan Cik Cha, EDD..bla-bla-bla, HB..bla-bla-bla, blood test result and last but not least for Glucose Tolerance Test (MGTT). Gulp! Result as follow:
Fasting Glucose = 4.8 (which is normal condition)
2 hours after Fasting Glucose = 8.0 (Positive DIEBETIC!) uwaaaaaaaaa......
Memang stressful gila. But Dr. Zamri pesan suruh jaga makan, no more sweet things because mom have to control sugar, dear! Daddy macam nak start to bebel itu ini...tapi tetiba Dr. Zamri nak scan baby. So, Daddy tuh tak jadi nak bebel...kihkihkihkih..selamat..selamat! 
**
Scan area, tengok screen, macam biasa, this 'budak tecik' beralih kiri, beralih kanan. Last-last doctor dapat capture time baby tengah mengadap camera. hahaha! even its black and white screen and a bit blury can see the eyes, nose dan mouth yang macam ternganga sikit. oh! miracle gila. Macam nak menitik aiqmata tengok. So hepi-bepi-mepi sangat....Daddy macam biasa ternganga tengok big screen , sama macam budak tecik yang jugak dok tenganga. huhuhhu!
**
Then Dr. Zamri said that everything going to be fine, baby growth normal and should be ok. Alhamdulillah. Then he consult more, on vitamin & multivitamin that Cik Cha kena makan. Tapi tak boleh over the limit because dia takut baby menjadi sangat besar, because as I told you guys before, my tummy is bigger than normal because I have a thick stomach tho!. Hehehehe.
**
Monthly check-up kali nih, dapat gift dari DEMC, a cute little bag (purple color) + baby scan cd. Yang lawaknya ingatkan nurse bagi cd ucapan raya ke ape..rupanya cd baby tengah kicking excitingly dalam tummy, dengan bunyi heartbeat baby (about 3-5 mins). Best-best! Tengkiu DEMC...because its stated complimentary from DEMC =) So itu sajalah, cerita semalam, petang bersama-sama family-in-law ke bazaar ramadhan di Seksyen 2, Shah Alam...nope bukan membeli juadah berbuka tetapi meniaga di bazaar ramadhan tuh..hehehe! Cik Cha tak tolong ape pun..tolong tengok haniey zaraalisa saja sebab memang dah tak daya sesangat.
**
So, that's all folks..selamat menjalani ibadat puasa and take care ya....!

4 comments:

Ely Hasrul said...

laa xtau pon pegnen. congrats!!

Natasha Farina Arifin said...

dear mrs. ely aritu I ingat too soon to reveal to everyone...so sekarang baru ada guts to tunjuk sikit-sikit....=) tengkiu dear! hepi ramadhan yer...

Mama Likha said...

salam..


*ohh cikcha berkulit tebal gak ker.. siap lah nti pas bersalin.... payah dah nk turun mcm saya ni ;(( .. kalau ada petua apa-apa share yer !!


*cikcha ada diabetes ke ??? mcmne leh kena diabetes eh mse pregnant ni??


*mmg itulah perasan kite bila tgk si kecik kt dalam tu... hurmm tringt pulak moments2 dulu....


*heee malu lah dgn dr laki.. nti nk cek2 nti, adoi.... segannye !!! huhu... tp tkpe atas keselesaan masing2 kan :)


*eh.. awl2 lg dh dpt gift dr demc? saya dulu mse last check up bru dpt... ada mcm2 kan dlm tu kan ! :)



*ohhh... bru nk tnya psl nasi kerabu... nti akan ku terjah nti...! jmp kt sana yer cik cha !! :)

Natasha Farina Arifin said...

wsalam

*ohh mama likha pon berkulit tebal ker? hehe serupa lah kita..nih pusat pun hampir-hampir nak tersembul..kena pkai baju besor2 sekarang nih

*yup ada diabetes lah..glucose tinggi dah sekarang so kna kurangkan gula dlm . mknan....

*zeti nanti insyallah ada rezki dpt baby lgik..malikha mesti nak kawan tuh....hehehe

*Dr. zamri tuh I dah biasa dari dulu...ele..i tau u sayang Dr. Norleen lebih kan? hehehehehe

* dapat beg jek dgn sample susu + cd..huhuhualhamdulillah...

*ok nanti terjah selsyen 2 Shah Alam untuk nasik kerabu tau....miss ya!

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...