Iklan

Sharemyloves Geng!

01 August 2011

'Beruniform' ke Office!


Salam Ramadhan Al-Mubarak untuk semua. Selamat berpuasa. Hurm...Ramadhan sudah menjelma kan? Rasa macam time flying so fast & furious eh?. Oklah today memang Cik Cha bangun awal untuk sediakan sahur untuk suami dan in the same time sahur for me. Ape juadah sahur kami today? udang  harimau sambal tumis, sayur tauhu + kucai dan juga ikan tenggiri masin ditabur bawang goreng. Semuanya homemade, tak kosa nak beli sebab masak pun cincai-cincai saja. Sengih sampai ke telinga bila tengok hubby dari malam tadi 'mengendeng' udang harimau sambal tumis sambil cicah dengan roti Gardenia. Takpelah makan sikit sebab terliur tengok sambal  pekat eh? hehehehe. 
**
Cik Cha rasa sangat bersyukur sebab nya first day bersahur takde sikit pun alahan especially bila menumis-numis bawang kan. Of course macam terpikir dalam hati..ok!ok! esok nak masak nih pulak la..lusa nak masak tu pulak ler..huhuhu! Best-best! Sebab memang hobi Cik Cha memasak dan turun ke dapur. Sengsara hakak bila 3 bulan tak dapat turun ke dapor! huh!
**
Bercerita pasal dapor, memang dapor Cik Cha dah change 100% bila mama (bahasakan diri dia OPAH dah lani..hehehe) datang dan stay 2 hari kat umah. Tengkiu mama, tolong bersihkan dapor, bersihkan freeze (upacara spring cleaning wajib), kemaskan stor, bilik-bilik, lemari baju..kihkihkihkih! Memang mama OPAH terbaik dari ladang ar...! Terima kasih, ma! Ma jugak bawak rambutan (fresh from pokok di umah), mempelam (also fresh from pokok di umah), daun limau purut, limau purut (yang mama tanam sendiri) memang stok suruh buat tomyam hari-hari ceni. huhuhuhuhuhu! Sian ma, mengemas punya mengemas sampai demam orang tua tuh...
**
Sabtu pagi, memang bergegas ke DEMC pulak. Dah kena minum air gula dengan buat blood test. Aduhai! Doktor Mazita advise suruh minum 'air gula' or glukos awal sebab nak detect ada DIABETES atau tidak. Aiseh! dah le kena puasa dari malam..then kena inject amik darah yang sangat besar jarumnya dan straightly terus minum air gula depan Lab Assistant tuh... After 2 hours kena datang balik DEMC and inject pulak belah kiri nak check gula dalam darah...aiseh..aiseh! Hadap jelah kan....Result soon nurse akan call balik. Mintak-mintak semuanya ok lah....
**
Lepas ke DEMC, terus makan kat ciken rice shop, lama benor tak jejak kaki, makan dan lepak-lepak sambil layan Haniey Zaaralisa (Hubby's niece) yang menangis-nangis nak ikut kitaorang check-up. Hehehe! Best jugak bawak haniey sebab boleh belajar sikit parenting skills before dapat Cik Cha Jr. nanti...hehehe!
**
Then ke umah Maklong di Batu Tiga, Shah Alam...lepak-lepak makan pancakes + peanut butter sambil pick up mama. Then ke Giant, saje cuci mata (sebab mula-mula ingat nak gi SOGO Sale Gila - sampai 90% kot) tapi mama cakap mesti ramai, cisss! tak dan nak usha baju baby kat SOGO..if not boleh powwww OPAH! yeay! Takpe yer next time yer OPAH kita gi....! hehehehe...Sempat makan mee goreng tersedap di DONIA kat Giant tuh! Nyum-nyum!
**
Malam Sabtu makan satay, makan ciken chop dan makan nasik goreng USA (huhuhu) kat Pak Tam Selayang. Dah near mama 2nd house so, kitaorang beramai-ramai keluar makan...(termasuk Pak Kim) adik Cik Cha number 2 pun ikut. Esoknya, pepagi dah bangun dan tetiba teringat nak makan roti canai dan kari. Kejutkan ....Daddy..bangun la daddy..jom-jom gi makan roti canai nak??? hehehehe! Ahad hari last day mama dan adik di KL, then kitaorang singgah umah Mak Ngah (kakak Mama) makan nasik lunch and next destination ke umah Makcik (Adik Mama) di Taman Ehsan, Kepong. Ha! amek ko..2 hari berjalan kan..sampai kejang-kejang lah kaki Cik Cha..hehehe!
**
Aik..rajin pulak nak bercerita itu ini. Yelah sesapa yang sudi baca silakanlah...Nama pun blog, macam electronic diary lah kan...nak tulis itu ini sikit-sikit...supaya tak lupa ape yang terjadi...Blog dah rajin nak update tapi ni ha..assignment banyak nak kena hantar tis week belum disentuh..alamak! esok cepat-cepat nak pergi library JPA pinjam reference books lah...Anyway..today agak 'shy-shy cat' sebab dah pakai "uniform pregnant" ke office. Selalu sarung baju kurung saja. Sampai kain naik senget-senget dah jadi kain pario sebab tak muat but still bubuh baby pin..tetap tak muat. So today nekad nak pakai uniform nih. Hehehehe! ada yang tegur dengan perubahan dan penampilan baru. Bukan sengaja nak pakai tapi...perut dah kian membesor dan besor. So have to change to new outfit lah kiranya kan...hehehehe!
**
Ok lah folks, that's all for today..esok insyaallah update lagi. Babai semua! Doakan Cik Cha & Cik Cha Jr. selamat dan sehat sokmo deh.... =)

p.s: picture of me not included sebab im very-very shy now especially when im pregnant and my belly a bit bump out! hehehe....

2 comments:

Mama Likha said...

huuuuuuuuuuh. senapas baca diari cik cha ni ;)

***alhamdulillah dh boleh masak. zaman alahan dh berlalu pergi kan..? lg nikmat turun dapur sdnri kan..?


***mama dh jd opah?? mama tk sbr btul nk menimang cucu kan ;) kim slm ke mama yer...


****kuat btul cikcha berjalan dan makan... saya pun tumpang lelah dan sakit kaki... tkpe cikcha, bru lepas sihat org cakap... puas2 lah berjalan dan makan.... nti dh bersalin kena pantang pulopp :)


***knp cakap sengaja ?? saya suka tgk org pregnant pakai baju prengant.. mmg sopan, ayu habesss.. sebab pnah ternampak ibu mengandung yg pakai tshirt siap bertdung tp gmbr kt baju gmbr bab*.... boleh ?? huhu...


*** insya allah... semoga cikcha n jr. sihat sokmo.. jaga diri yer... selamat berpuasa utk cikcha dan erie :)


cha... mohon ampun dan maaf klo ada salah dan silap yer... semoga ramadahan ini memberi seribu keinsafan pd kita.... selamat berpuasa ! :)

Natasha Farina Arifin said...

huhuhuhuhu..saja suruh exsesais pernafasan tuh yang tulis pjg2 tuh..hehehe

** dah boleh memasak dgn jayanya. kalo boleh hari-hari nak msk...hihihiyup nikmat sgt terasa turun dapo..no excuse even tgh preggie....=)

**mama dah bahasakan diri opah..yela yg aritu dah beria nak jdik nenek tapi xder rezki..tumpang kecian kat mama.

**mmg kuat mkn & berjalan tuh yang naik lenguh betis peha semua tuh

**pakai baju pregnant a bit shy-shy lagi..nih pun sebab tak selesa berbaju kurung becoz dah tak muat...hehehe

**thankz zeti doakan cik cha & my jr tuh...insyallah ada rezki kita jumpe yer...

ramadhan kali ini berlainan dari beberapa tahun lepas, Cik Cha dah melangkah ke satu level yg baru..semoga ramadhan kita semua diberkati..insyaallah!
*kemslm likha*

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...