Iklan

Sharemyloves Geng!

27 July 2011

Eeany-meeany Adventures!



     Salam semua. Today nak bercerita mengenai pengalaman baru bagi preggie women macam Cik Cha. Consider as new experience lah kan..sebab baru nak mengenal Asid Folik, Vitamin B Complex, morning sickness, obimin +, Mamil Mama, HB low high dan macam-macam lagi.
     Hari Isnin lepas, Erie sangat baik hati menemankan wifenya untuk ke Klinik Kesihatan Putrajaya, Presint 3 bagi membuka buku merah (Pinky Book). Untuk para wanita lain memanglah Pinky Book ini sangatlah sinonim dengan anda semua. But for me...hahaha! im totally lost. Memang tak pernah kot, prosedur untuk membuka Pinky Book ini. OK-ok. Let's me share a few procedure step by step:
Firstly: Kena daftar di kaunter nurse (letak IC anda dan juga tekan number giliran).
Secondly: Kena isi Pinky Book itu (yang di muka depan sekali, yang penting kena tahu address tempat suami korang bekerja kalo tidak memang huru-hara sikit) huhuhuhu!
Thirdy: Kena inject sekali untuk amik dan  test darah (HB korang low, high, normal, untuk detect penyakit kelamin, HIV and so on).
Fourthly: Kena buat urine test
Fifthly: Kena jumpa nurse di bilik nurse, so berjanggutlah tunggu giliran (Nurse akan suruh korang timbang berat, then bla-bla-bla advise itu ini and then gunakan satu alat untuk mendengar dengupan jantung baby - memang kuat jantung budak tecik itu macam kuda berlari 100m).
Sixthly: Kena tunggu lagi untuk jumpa doctor, nasib baik doctor itu sangat baik hati, lemah-lembut (doctor akan scan, then consult ape yang patut kepada patient).
Seventhtly: Kena ke kaunter nurse semula untuk tetapkan next appointment dan booking the date.
     Itu saje step by step jika korang memang totally lost tak tau apekah cara untuk membuka Pinky Book di klinik kerajaan.

**
     Next let's take a look the procedure at Medical Centre (DEMC Specialist Centre, Shah Alam).
Firstly: Daftar check in di kaunter (nurse terus bagi bekas untuk urine test)
Secondly: After that, nurse suruh timbang berat
Thirdly: Tunggu untuk berjumpa dengan O&G Specialist yang telah kita booking earlier (waiting list dalam 20 mins only)
Fourthly: Jumpa doctor, the she's very kindly consult itu ini, tanya a little bit about mom's background bla-bla-bla. Then suruh lay down atas katil untuk scan baby (3D). Nampak jari, tulang belakang, kepala, pelipat siku, pelipat tangan segala...
Fifthly: Set appointment for next check up untuk check darah and so on.
Itu saje step yang ringkas bila berurusan di DEMC, senang, mudah dan cepat.
**
      Sebenarnya terpulang pada individu dan kemampuan masing-masing untuk pregnancy check up. And as for me, better ada 2 options so apa-apa jadi in the future kita dah ada 2 references. Itu adalah nasihat daripada'otai-otai' lama. Hehehehe.
     Banyak advantages dan disadvantages terhadap pengalaman check up di kedua-dua hospital ini. Well, as di government hospital, memang Cik Cha siap kena tebalkan telinga sebab  kena 'nasihat' dengan misi because buka Pinky Book lambat. Come on misi...baru 4 bulan kan? bukan 8 bulan dah nak marah-marah. Hehehehehe! Oh...kerana keadaan perut Cik Cha yang agak 'thick' - tebal menurut kata doctor, misi telah memberikan input sebegini rupa sehinggakan Cik Cha memang menggelabah:
"Puan, bayi puan nih dah 18 minggu ye, bukan 15 minggu!".
     Mana taknya, 2,3 kali misi ukur dengan tali ukur dan bagitau Cik Cha perut besar sangat untuk 15 minggu. Haiseh....menggelabah betul aku time tu!. Nasib baik bila doktor scan baby berada pada minggu 15 dan hampir ke minggu 16. Dan due date nya insyaallah pada 12.01.2012 (banyak betul number 12). Hehehehe!

**
     So itulah serba sedikit pengalaman 'semi-adventures' berhadapan dengan misi-misi dan doktor-doktor. Selain Cik Cha masih mengalami morning sickness (morning + night sickness sebenarnya) yang lain-lain nya masih ditahap normal (suka tidur siang, suka makan tomyam, suka makan sup, suka makan yogurt, suka makan pisang, suka makan asam , suka makan epal cicah garam dan paling tak suka pakai make-up..euwwww!). Selalu Cik Cha berdoa semoga dipermudahkan kandungan ini, permudahkan segala-galanya. Mana taknya, perut memboyot masih lagi Cik Cha memanjat tingkat 4, bangunan Fakulti untuk meneruskan pembelajaran sebagai seorang student (semester 5) di UiTM Shah Alam. Semangat masih kuat untuk berjaya dan mengekalkan momentum sebagai seorang pelajar yang cemerlang. Insyaallah!.

*baby stay 'baik-baik' nanti mommy upah chuchu =)*

4 comments:

cik fadh said...

good experience ! bole pkai kendian hari nnt . ngeee

Hazirah Sapuan said...

ni boleh jadi panduan ni

Mama Likha said...

so 15 ke 18 weeks ni? hehe.. mne best gomen ke demc..? npe tk soh erie tukang amek pic yu tgh scan...? hihihi..

cha... heee tk sbr tau ! bulan 1 lmbt sgt rasa !! rasa mcm girl jer klo mkn yg masam2 tu...... ur insttict ...?
;)

Natasha Farina Arifin said...

cik fadh: hehe tips berguna tau..secara percuma saje....kawin tuh jgn lupa jemput..oh ya...nadia ada kat umah akak today!
hazirah: betul2 jadikanlah pabduan kalo berguna eh...
mama likha: dah 16 weeks this week. erm yang best haruslah DEMC..erie nak amik pic i? dia sibuk ternganga tgk baby kat scan monitor tu boleh...i mmg suka mkn masam2 kalo girl leh kawan ngan likha kalo boy leh jdik bodiguard likha eh...hihihihi

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...