Iklan

Sharemyloves Geng!

16 March 2011

Durian..oh! Durian....

Salam semua.
Di hari yang indah ini,
ingin aku kongsikan makanan kegemaran aku sekeluarga, except erie okeh!
dia tarak suka ini makanan.....hehehehehehe
Nak mula intro dulu lah okeh..
Dah nama pun berasal dari negeri nun di utara,
haruslah suka makan makanan dari utara,
dan pengakuan sebenar aku memang suka makan DURIAN.....
King of fruits...The Royal Highness of Durian!
hehehehehehe...
Hari tu, bila mama datang, dia bawak buah tangan sebijik durian yang sesangat besaq!
Then aku merengek kat mama,
........mama, buatlah kuah durian, nak makan dengan pulut..........
hehehehehehehe.
I LIKE!
Lalu sepantas kilat, mama pun tunaikan permintaan anak sulungnya ini untuk makan kuah durian berserta pulut.
Mebi ini agak pelik bagi sesetengah orang,
tapi.....
YUP! in utara we do it durian like these...
dengan pulut, dengan roti...hurm! lawan pulut dengan kopi'O khawwwwwwww!
memang terbaekkkkk sangat.
So, cara-cara untuk buat kuah durian sangatlah senang,
cuma bubuh ulas durian itu ke dalam periuk, tambah sedikit gula, sedikit susu pekat, sedikit santan dan sedikit garam juga air....lalu kacau sampai mendidih.
(api slow-slow bukan nak kacau dodol pakai api kuat!)
Kukus pulut dalam "PELENGAT" atau pengukus.
Jangan pulak masuk beras pulut dalam rice cooker..hah! tahun 2020 pun tak masak pulut korang..
heheheheheheheehe...
Jadi saksikanlah, kelazatan, kehangatan, kesedapan, keenakan, kelembutan, keasyikan kuah durian bersama pulut!
inilah PELENGAT atau nama scientifiknya PENGUKUS....
Beginilah cara kukus pulut..nyum2....
kuah durian diatas api...sedia untuk dimakan....

bila kekasih lama bertemu....hehehehe
pulut yang telah masak....
nyum-nyum again....=P
terliuq bila tengok ini.....
ini aku suh jugak erie rasa, cicah kuah durian dengan roti....
ini aku punya!!!!!!!


kepada sesiapa yang kurang menyukai durian dan sewaktu dengannya harap maklum lah kalau gambar-gambar ini menunjukkan aksi 18sx hehehehehehehehe.
yang penting durian tetap menjadi idaman kalbuku, bersesuaian dengan gelaran Raja Buah yang berjaya disandangnya..hehehehehe.
Buah lain taleh CHELEN DER!!!!
Terima Kasih Encik Durian...tanpa anda, tiada pelangilah hidup saye.....=P
Sayangilah diri anda dan sayangilah makanan kegemaran anda.
tak kiralah anda suka makan mi celup, mi kungfu, mi ladna, mihun sup ayam, laksam, soto ayam, tomyam poktek, somtam, sotong sumbat, jeruk cermai, jeruk kelubi hatta epal cicah kicap sekalipun...
makanan tetap menjadi POJAAN HATIKU......!
It's all for now folks!
~Tata~

7 comments:

Mimie said...

huwaaaaa..tidakkkkk. terlioqqq..
boleh dak mama ampa buatkan jugak utk ibu mengidam nih
mama ampa kan kakak mama kami..
kira bleh la tu..hihihihi

Natasha Farina Arifin said...

hehehe..aiseh nih yang tak best nih bila yg terliuq itu adalah ibu yg ngidam..kuikuikuikuikui..nanti kna carik durian then kmi buat kat ampa and delivery express punyooo!!! hehehehehe...kes naya dah ni ibu ngidam terliuq....=P

mamaJong said...

ishk...meleleh siot...
skang dah start musim durian keh?awat ku x tahu?huuhhu..ke kat belah utara jew yg tgh musim..?
kat belah selatan especially johor, x dgr citer pon..sobh=(

WaWa_EzRiLL said...

weh tasha.. agak2 la nak post gambar lam blog nih... Bab2 makan kurang yea.. ni lapaq tengok... perut berbunyi sapa nak jawab mai...

Natasha Farina Arifin said...

mama jong: meleleh ker? hehehehe...sian kat dio...bkn musim pon tapi ntah ler dimana mamaku beli itu durian hehehehe, tamau sedih2 sok2 musim durian watlah kuah byk2 yer...then wat skalik jem durian kuikuikuikuikuikuikui...

Natasha Farina Arifin said...

wawa: hehehe..tak agak2 kan kuah durian itu buat ramai yg meleleh kecuq air liur hihihihihihi...perut berbunyi cer try rakam then wat bunyik ringtone BB hang harus lain dari yg lain..xoxo!

AkmaFaizal said...

tu orang panggil kuah ke? idokle aku tau..ingatkan panggil bubur durian ke..oh lupe aku orang Pahang..aka Key Ell..miahaha :)

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...