Iklan

Sharemyloves Geng!

25 March 2011

Amazing Triffle Puddings!

Salam
Hari jumaat yang mulia tuan-puan ye,
kita akan ye,
memberikan secara percume ye,
resipi untuk membuat triffle puddings ye,
jadinya ye,
amik pen, kertas dan salin resipinye ye.....
=)

"mari..dekat...mari dekat"...buat suara sheila rosly sikit..kehkehkeh!
 
 
AMAZING TRIFFLE PUDDINGS

Bahan-bahannya:
1) beli kek sponge/ roll cake (ape-ape favour yang disukai)
2) susu Full Cream Dutch Lady yang dlm kotak biru (600 ml) - yang makan dengan cornflakes tuh!
3) Buah campuran dalam tin..(ikut suka nak bubuh buah ape pun)
4) tepung kastard (40 gram) = 2 sudu tablespoon
5) gula untuk custard kuning = 4 tablespoon
 
bergambar bersama triffle pudding...muka terpaksa di blurkan kejap! fokus tang makanan dulu!
 
Cara-caranya:
1) potong/susun roll cake/span kek dalam mangkuk kaca puding
2) asingkan air dan buah dalam tin (kan ada air dalam tin buah tuh kan?? so separate them okeh!)
kalau curah terlalu banyak nanti basah kek anda yer tuan-puan......so,
3) renjis saja air tin buah itu ke atas kek tadi
4) taburkan buah dalam tin ke atas kek tadi
 
Cara-cara untuk buat kastard pudding:
1) Masukkan susu Dutch Lady dan gula tadi ke dalam periuk
2)Tunggu sampai mendidih
3) Masukkan tepung kastard (yang telah dibancuh dengan sedikit air) ke dalam periuk tadi
4) Tunggu sampai likat
5) Curahkan atas buah dan kek roll/span tadi
 
walla weh! nak amik hati mertua, cer try buat ini dulu dan hidangkan pada mertua!
 
Untuk hiasan:
Aturkan buah-buahan segar dari ladang ke atas kastard tadi.
ikut selera tekak masing-masing tapi kalau ada strawberry, peach, laici, anggur, kiwi..pehhh! lagi sodap!
Masukkan dalam peti ais lagi bertambahlah kesedapan nya ......!
 

terima kasih tuan pemberi resipi;
... miss icha_oren!...
ahaks...=P
 
okeh posing kena cekak pinggang nak nampak kurus dan  sebab nak mintak resipi dari pembuat pudding yakni icha_oren!

ok lupa;
kalau minum dengan yang ini bertambah lah nikmat hidup
hehehehe!
 
bagai pinang dibelah dua dengan triffle puding tadik!

that's all folks!
tata titi tutu...

10 comments:

its naddy. said...

ish ishhhh dok cita pasai makanan ja ni..
ishishishhh(geleng kepala laju2)

WaWa_EzRiLL said...

cik cha - bila ingatkan hari itu tersa begitu indah... hahahaha seronoknya makan triffle bersama syrup cincau kurang manih.. pica by wolverine...

WaWa_EzRiLL said...

ni komen utk si comel naddy - ni bila nak ada blog sendiri asik dok komen blog kakak jaaa..... wat la satu..

k.h.a.l.i.l.a said...

sedapnyeeeee!! (O_O) teliur dah ni....

mamaJong said...

wow...sedapnyer..
terus sy ciluk resepi awak utk santapan keluarga di ujung mggu ni...
tq eih..
next time klu ade resepi yg best2, masukla dlm entry lg k...=)

Natasha Farina Arifin said...

its naddy: huhuhh wahai adikku sila jgn jelesh okeh..its all about food this weekend! hehehehe awat tingin ka???

Natasha Farina Arifin said...

wawa:sila buat dan pos kat presint 18 okeh!

Natasha Farina Arifin said...

mamajong: baik sila cilok xjadi jgn marah okeh kuikuikuikuikuikui....

Natasha Farina Arifin said...

khalila: mmg tersangat sodap!

AkmaFaizal said...

wah dah nampak sedap jeh..kena try gak le nih..amik resepi gak le..hehe :)

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...