Iklan

Sharemyloves Geng!

29 November 2010

Antara Percakapan, Mr. Cow dan Rabiya Malikha..

 *baik jadik macam likha isap jari jek*

Bila berkomunikasi nih, perlu terang jelas dan senang difahami.
Banyak adab bila bercakap ye kawan-kawan.
Cik Cha seorang yang tegas, tapi masih boleh dibawak bergurau.
Tapi bila bergurau juga perlu ada had maksima tahap bergurau yang dibenarkan.
Sebagai contoh;
Seorang orang (hah! ayat aku betul ke tak ni) yang lebih muda perlu menghormati orang yang lebih dewasa,
tak kira la mereka itu kamceng, kencing, sekaki dan semeja bersama.
Cik Cha yang berumur late 20's ini perlu menghormati, makcik yang berusia 36 tahun biarpun dia hanya seorang pembantu pejabat.
Oh! yeke? nape begitu Cik Cha?
Islam menyuruh umatNya menghormati yang lebih tuo.
Selain itu, tahukan anda antara adab berkomunikasi adalah;
1) ketawalah dengan sederhana, jangan berdekah-dekah. 
(hantu jerangkung jek yang gelak berdekah-dekah)
2) berdiri jika orang yang menyapa anda itu berdiri dan persilakan beliau duduk jika ingin meneruskan perbualan
3) jangan menguap di khalayak ramai. tutuplah mulut anda dengan tangan jika perlu.
4) jagalah penampilan anda supaya tegak dan tidak bersandar. jangan terlalu membongkok atau menyandar kecuali anda berseorangan
5) sebutlah sedikit sahaja mengenai diri kamu, jangan bercakap BONGKAK dan bercerita semuanya mengenai kamu kepada orang lain. (contoh; suami aku beli kapal selam kat aku, mak aku beli padang tennis kat aku, ayah aku beli ladang epal kat aku..oh! no!no!no!)
6) cubalah untuk bercakap lemah-lembut, bukan mengada-ngada. cuma be yourself dan jangan over acting. terlalu lemah-lembut a.k.a hipokrit
7) jangan jaga tepi kain orang lain, sendiri punya hal, sendiri jaga.
8) jangan suka jeling-menjeling kepada pihak yang tidak digemari @ disenangi.
9) jangan bodoh sombong, udah ler bodoh sombong lak tuh.
 Jadinya ini hanyala sebagai entri untuk membetulkan segala mak nenek benda pasal bercakap.
Baik jadi macam likha yang hanya sebut Mr. Cow nye...Grrrrr..grrrrr... daripada sokseksoksek mengumpat, mencanang pasal orang kat belakang ekau.
Tak baek dose tau!
*mr. cow hadiah untuk mektok likha sempena besdaynya*

~antara sahabat yang paling karib penah saye ada ialah kancil biru & myvi ijau saye~

My Best Fren Ever!

Hari itu saye jalan-jalan.
Perot saye lapar jadi saye ketemu "kawan-kawan baik" saye ini.
Kawan-kawan baik saye ini semua hebat-hebat belaka. 
Ada banyak spesis kawan baik, ini antara spesis yang bakal pupus tidak lama lagi kerana keterujaan saye bersama kawan-kawan baik saye ini.
*kawan baik pertama* (frenship forever)
*hi name saye donat krap krup krip*
*inilah namanya kawan baik yang sejati* (nasib baik tuh kotak, kalo bukan nak gak aku NGAP!)

Jalan punya jalan bila sampai di rumah kesayangan hamba, terasa nak jumpa "kawan baik" lagi.
"Kawan baik" ini agak keras berada dalam freezer, jadi lembutkan letak atas pan dan 
*lalalala lilililililili lululululuululalola*
*kawan baik kedua dunia akhirat* (sayang sokmo)
*hi name saye cik kiah beger*
*eh..eh saye ade kembar namanye cik piah beger*

Jalan punya jalan (gile ekau pusing jalan-jalan dalam rumah ke?). Rindu betul nak jumpe kawan baik nih. Hai..lama sungguh tak jumpe kan? Rindu serindu rindunya...Lalu saye sms kat beliau. 
"Hello cik kerabu biru datang le umah saye, rindu kat u la sayang.... hang nak tengok dak tuh Zhulian hat baru, baru kuaq katalog semalam.."
*kawan baik ketiga, agak lama terpisah kami berdua*
 (peminat emas zhulian nombot satu)
*cik kerabu suka pakai baju biru..dia datang besame anak-anak nya*
 *cak-cak biru mata hitamku*

 Tiba-tiba pulak, teringat dekat kawan baik keempat. Sayang woh kat dia nih. Tapi dia garang mebi ada banyak cili padi kot, tu yang garang semacam tuh. Nama dia cik yam. Cik Yam minat kat shahir. Amboi kalau tengok shahir gigi besi itu, dok depan tv sampai ternganga mulut.
*cik yam sedang berposing maut* (sayammm cik yam)

Cik yam kata nak cari sampai jumpa calon suami macam Shahir. Hari-hari dengaq lagu kebahagiaan dalam perpisahan pun takpa. Tak kisah. Tapi lately cik yam geram, meluat, menyampah, dengki syaitoonnnniraajimmmm dengan Kak Ita Che Wan. Sanggup yu merampas shahir dari cik yam...
How dareeeeeeee yu kak ita bulu mata pelsu? how dare yu?

Itu saja cerita kawan baik saye. Sejujurnya, ramai lagi kawan baik saye. Tapi yang penting kawan baik itu tidak perlu menyakitkan hati kita, tidak perlu menikam dari belakang 
(guna pisau ke, garpu ke, jarum peniti ke, gunting ke, cangkul ke)
Yang penting kawan itu sanggup bersama dalam susah dan senang. Jangan bila ekau buat lawak boleh, time aku bahan ekau, buat lawak dengan ekau hamboi terus putus tali rapia persahabatan. 
SENTAP gitu.
Saye pun bukannya hebat dalam bab bersahabat. Tapi baik bersahabat dengan suami, anak, ibu, kaum keluarga terdekat. Lagi senang tak dak nak sakit hati kan?kan?kan?
Wokeh sudah, sudah, sudah kang tak pasal-pasal mengalir airmata pulok.
Hehehehehe. Apeape pun berkawan dengan makanan sebagai bestpren itu best.
Best. best dan best.

*muncung kuda buat sangkut baju*

Salam hormat & jumpe lagi.

26 November 2010

Saya, anda & P.Ramlee..

 *Hero pojaan Malaya*

Sayanggggggg (because terlalu sayang tambah lebih huruf GGGGGGG) kat Allahyarham Tan Sri P.Ramlee nie.
Dia itu seniman agung terunggul di Malaysia.
Terkenal dengan filem-filem seperti Seniman Bujang Lapok, Pendekar Bujang LapoK, Madu Tiga, Anakku Sazali, Penarek Becha, Do Re Mi, Ali Baba Bujang Lapok dan banyak lagi.
P.Ramlee adalah fenomena satu ketika dahulu.
Kita mungkin tidak merasai betapa besarnya impak maksima dan aura 
P. Ramlee itu, kerana beliau terlebih dahulu menyahut seruan Illahi. 
Yela dulu-dulu tak ada AF, Mentor-Menti, Raja Lawok, Mari Menari bagai...
P. Ramlee bukan bintang ciptaan Reality TV. Beliau adalah talent yang bertalented.
Ok. stop.
Hehehehe. Sebenarnya, kecintaan terhadap P.Ramlee itu telah bersemi dan sebati dalam diri kita semua.
Kenapa? Mengapa? Dimana? Bagaimana? 
Ok. ok. ok.
Jangan buat-buat tak kenal dengan dialog ini, aku luku kang!
"amboi.. ekk dia no.. kalau hang mai aloq staq aku putaq kapla hang.. hang tau.."
(hahaha suka-suki dengan dialog nih)

part P.Ramlee and da geng gi menurun kat kat kubur lama dekat perigi buta...
best sekali part dia baca jampi serapah...
"Ceko-ceko ah...ceko-ceko eh...
eko-eko ah...eko-eko eh....
puhhhhhhhhhhh
hilang gigi tinggal gusi"
(hihihihi..huhuhu..hihihihi) 

yang ni plak masa cerita nujum pak belalang..dua perompak ajis(badan) dan sudin(nyawa) baru je rompak harta dari istana sultan shahrul nizam (ahmad nisfu) diorang tengah kira duit, mule-mule ajis kire,
sudin: satu utk kau, satu utk aku..dua utk kau..dua utk aku..tiga utk kau..tiga utk aku..errr..lepas tiga ape arr??
ajis: bedal lah..
sudin: bedallah utk kau..bedallah utk aku..
ajis: ei dalam dunia manade urop bedal da!!
sudin: ei dalam dunia manade urop bedal da!..utk kau..ei dalam dunia manade urop bedal da..utk aku..
ajis:e-e die ni?
sudin:e-e die ni!! utk kau..e-e die ni..utk aku...
ajis: kau nak mampos ye?
sudin:kau nak mampos ye?utk kau....kau nak mampos ye?utk aku.
ajis: kepala hotak kau ?
sudin:kepala hotak kau! utk kau..kepala hotak aku..utk aku..
ajis:eeeeee!
sudin: eeeee! utk kau...eeeeee! utk aku..
(lawok-lawok..hehehe) 

Scene citer Seniman Bujang Lapok..part Sudin acting..
Sudin:..heeeeiii..Hang Jebat..lebih baik kau turun..jika kau x mau turun..biar aku naik ke atas..bkn kau tak tahu..dah berapa lama aku tunggu..masuk kali ini dah 7 kali aku buang air besar...
Ahmad Nisfu: CUT!!!..
apa kau merepek ni syaitannnn?????
 (sape tak penah dengar skrip ini sila masuk sekolah balik)

SENIMAN BUJANG LAPOK - masa nak gi screen test
wei ramlee, sapa kau??
aku lah king!!
king apa??
king kong??
king kong kepala hotak kau ... hahahahahahaha
 (teheheheheee...best-best)

 *bersame tarbus merah peberat beliau*

mi: james bond tu saper?
do: james bond tu nenek kau
mi: eh bukan la
re: abih tu ape
mi: nenek aku Cik Embon...
(hahahaha. gelak-gelak)

pendekar mustar- eniii, angkat jemuran, hujan dah turun
sudin- dia bilang, "eniiii...., angkat kain hujan.  jemuran dah turuuunnnnn!!!!"
(lawak jugak hat nih)

PENDEKAR BUJANG LAPOK..
mase dpt surat dari ROS, anak PENDEKAR MUSTAR..
aziz: skali syair arr....alkisah..
sudin: tayyib..
aziz: alkisah maka tersebutla kisah..
sudin: tayyib..
aziz: sang kancil datang beramai2 mengadap ke bawah dulu sultan firaun..
ramlee: mane firdaun pakai sultan..
aziz: ntah..
(hehehehehe)

 *halamak..IC P.Ramlee lah..*

citer masam-masam manis:
hey owang sbelah, apa yang ngko wel wel wel kan tu hah....
tolol..kadiwol kadiwol maliwolll....
ini bahasa jerman lahhh..ko apa tau ko tak skolah...

Filem Labu Labi, scene si Labu bawak minuman untuk Haji Bakhil..
Prang....(sound effect cawan terhempas dan pecah)
Haji Bakhil : Pecah lagi.. lama-lama lingkup aku..
Labu : Bapak saya kata hari ni hari bodoh saya..
Haji Bakhil : Ko ngan Bapak ko sama sajer.. dah pegi amikkan aku minuman.. LABIIIII.... mana suratkhabar yang aku minta..!!LABBBIII..iiiii... (Labu tgh imbang dulang dengan terketar2 agar tak jatuh..)
Labi : Nah tuan..
Prang..(sound effect cawan terhempas dan pecah)
Haji Bakhil : Jatuh lagi..Bodoh..
Labi : Angkat itu pun ko tak bleh ker..
Labu : Yang ko pegi pekik sapa suruh..
Haji Bakhil : Bodoh
Labu : Bodoh
Haji Bakhil : Sapa bodoh!!!
Labu : Dia tuan.. (sambil tunjuk kat Labi.)

lawak giler yg ni...
"alip  mim  nun  wau  , alip tendang wau, SARKIS daa.."     

 *P.Ramlee jaman mudo-mudo..amponnn mr.asben =P....*

p.ramlie  pendekar bujang lapok
DUGAANNNNNNNNNNNNN
ini bkn dugaan
ini betul betul
dugannnnnn

dalam seniman bujang lapok..
time s kadarisman ngn hashimah yon tengah berlakon..
ajis, ramlee n sudin tgh tgk..ahmad nisfu director..
kadarisman: kenape kau tak masak sayur asam campur belacan!!!sekarang aku akan pancung kau..
sudin: ni ape plak pasal sayur asam pon nak mancung2 plak?
ahmad nisfu: shhhhhh..
sudin:appa syuhhh...ngko sememangnya lelaki durjana..sanggup menggunakan kekerasan keatas wanita...baik kau mintak maap cepat..kalau tak lebammm bijik mata kau..
kadarisman: ape ni gile ke?
sudin: hah?sanggup kau mengatakan aku gile!!..amik kau.."dussyum"
ahmad nisfu: cut cut!!!
selepas dilerai oleh p.ramlee..
ramlee: diorang tu syuting cerita..
sudin: nak buat cerita, buat la cerita ikan belaga ke..kumbang terbang ke..

Idea entri ini dicetuskan oleh Team Kerinting Bro (Suria FM). 
Pepagi dengar dalam pengangkutan awam Nadi Putra. heheheee..
Tidak salah rasanya untuk mengingati kembali lagenda negara.
Sekali, sekala tersenyum sendiri tidak salah.
Jangan sampai tak tahu menahu tentang pilem Malaysia sendiri.
Kerna pilem kita, adalah mencerminkan kita.

 *P.Ramlee ada syiling emas sendiri..hah! korang ade?*

Biarpun kadangkala dalam lawak-lawak ini adanya perkataan yang kurang menyenangkan, tapi itulah keunikan sesebuah filem. Alah..biaselah tuh pilem lawak takkan nak guna perkataan macam ni:
PROVOKASI,
MENYEBARLUASKAN,
WASSATIYYAH DIRI,
AMANAT NEGARA,
SEDEWASA,
KAJIAN GLOBAL,
KESALING HUBUNGAN,
MENTRANFORMASIKANNYA (hah nah!! ambik ekau)


Jadinya itu saja ulasan Ketua Juri untuk Pestival Pilem Antarabangsa hari ini. Teeeheheeee...
Ketua juri ingin menutup pestival ini dengan...:
nyak insoon mata kaji,,semar nyisinggggggg..

Salam Sayang Dari Ketua Juri:
"walaupun rupamu tidak kukenal, tatapi lubang hidungmu tatap menjadi poojaan hatiku"  (hahaha)

25 November 2010

Perangai Pelik Masing-Masing

*ntah apa yang pelik dengan baju nikah Cik Cha ini*
~giler tak de kena-mengena gambaq dan tajuk entri~

Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat; perangai bermaksud kelakuan, tingkah laku, perlakuan, perwatakan, pembawaan, fiil, canda, tabiat, gaya, cara, sifat, telatah, gelagat, gerak-geri, tindak-tanduk. Manakala bagi Cik Cha pulak perangai yang baik dan buruk seseorang itu, menunjukkan sedikit atau banyaknya ilmu seseorang itu. Berbicara mengenai perangai ni masing-masing pasti ada perangai pelik kan? 
Ekau jangan sengih-sengih tipu Cik Cha yek!
Perangai pelik seseorang itu bergantung kepada diri individu itu sendiri. Lazimnya (cewahhh..ayat haku) perangai pelik ini berlaku pada kanak-kanak. Sebagai contoh; tak boleh berenggang dengan botol susu, bantal ucuk, teddy bear yang ada bau mashyem dan banyak lagi. Time kecik-kecik dulu Cik Cha suka bebenor dengan bubur cha-cha. ha..tak tau ape itu bubuq cha-cha? jap yer dik-dik non:
*terliuq dengan ketampanan kamu cha-cha*

Dengan keterujaan yang amat sangat kepada bubur cha-cha ini sampai sekarang ni lekatlah nama cha-cha itu pada Cik Cha. Pelik tapi benar, dulu-dulu suka sangat kot makan bubuq kalerful ini. Sedap gile, pasal warna-warni macam pelangi.
Perangai pelik manusia ini sangat lah banyak. Ada yang pelik-pelik suka bergambar jek kerjanya, jap-jap pose tepi, pose kiri, pose kanan, pose depan, pose belakang, pose senget..hayoyoyoyo! macam-macam pose. Ada yang pelik suka cakap kuat-kuat sekali cakap..ha! ekau 14 batu nortika buleh dengaq. Ada yang suka menunjuk-nunjuk. Gile freak kot!. Menunjuk kekayaan, contohnya: wei..hari ni saya nak beli 14 bijik mini cooper, wei..esok saya nak pi melancong kat Paris Hilton, wei..lusa saya nak beli 14 bijik banglo kat Beverly Hills. Cuba renung-renungkan yu ollzzz...ape kah peliknya perangai sasau seseorang itu?
Selain itu, ada juga yang berperangai pelik seperti, tidak suka mandi pagi (generasi keluarga kambing gurun), tidak suka menyikat rambut, tidak suka menggosok gigi (suka corak karat di gigi kot?), tidak suka bergaul (kena duduk Taman Negara nih),ada juga perangai pelik oarang yang takut naik kapal terbang,
gayah gayat tempat tinggi/bangunan tinggi, yang suka berangan jadi penggunting rambut dan memandai gunting rambut sendiri, baca suratkhabor@magazine@novel dalam toilet (ish..ish..ish..busok punya olang), pehtu ada juga yang perangai pelik bila naik keta jek, mesti, musti, mestika nak sebut plat number keta kan? Cik Cha bagi contoh; WTF (wat da fu*c), JBM (jibam), PHD (pahit), BKR (bakar), BKL (bakul), ADL (adil), PGL (putri gunung ledang)..la macam-macam perkataan yang terlintas kan?kan? Eleh..betul ekau jangan nak AUTA Cik Cha yek.hehehehe! yang kaum lelaki ni pulak bila pakai kain pelekat (pelikat) aisehmenggg... situ la dia londeh, situlah dia sarung. Dah jadi macam roti canai bentuk O kan? kan? Teeehehehehehehee..
Lazimnya perangai pelik ini akan menjadi habit yu olzzzssss. Macam Cik Cha ni, memang mengaku suka makan kuih raya yang hangit-hangit (mentang-mentang mak ekau tokey kuei kan?). Ntah celah mana sedapnya, tapi itu memang perangai pelik Cik Cha. Lagi satu dulu-dulu (back in middle of 80's) bila pi penang jumpa mamu fahmee, bila berenti ataih jambatan pulau pinang tuh, tedia...Cik Cha peluk seat keta tak lepaih yu olzsss..Takutttttttt punya pasai. Takut jambatan runtuh katanya....
Memang benar pelik perangai Cik Cha ni.
So, korang macamna? mesti ada kan perangai pelik? mesti terkenang kembali zaman main pondok-pondok duduk dalam bilik buat khemah guna selimut, bantal, kain pelikat, kain batik mak tuh mesti ada kan?kan?


*secantik mana orang itu, sehensem mana orang itu, sehebat mana orang itu, sekaya mana orang itu, seharum mana pun perfume orang itu, tetapi kentutnya tetap busuk, renung-renungkan dan selamat beramal* 
~terima kasih kak jolie~

Untuk bacaan kaum perempuan sahaja..

 *eleh tak heran!!....satu hari nanti, aku pulak nak jalan ataih kapet merah ni, jadi pengantin pakai  
GAUN panjang 10 meter*

Hi there. I had found out a good website for "pretty-girls-wannabe-mom". Hehehe.
(belum ada rezeki dapat jadi mommy, jadi jgn. tanya banyak-banyak pening nak jawab, kuaq muntah ijau dah ni)
A good and educate website for me, actually.
Banyak benda baru yang dapat dipelajari. Contohnya, mengira waktu subur, trackking period cycle, even ada juga calculator untuk mengira next cycle period, if terlambat period, pregnancy due date dan macam-macam lagi, bebeh...
Bukan saja berguna pada pengantin-pengantin baru. Tetapi berguna juga pada anak dara. Kerana terdapat juga PMS (Premenstrual Syndrome) Tracker - hah! untuk ape? untuk mengesan apekah punca sebenar PMS or period pain anda dan...dan..dan..antara simsons-simsons (gile ekau itu cartoon), simpton-simpton tanda period pain serta ada juga digital diary untuk "tandakan" tahap kesakitan yang anda tanggung (mild, moderate,severe)
Ok oleh kerna Cik Cha baik ati sikit, disini dinyatakan tanda-tanda PMS (jerawat, sakit belakang, bengkak  payu dara, cramps, rasa haus (kurang air), pening, nak muntah, sakit kepala, sakit urat, migraine, moody, mengantuk sokmo, stress, tensen, penambahan BERAT badan secara mendadak).
 
*cak..cak..cak..*
Jika mendaftar (it is freee bebeh), secara automatic setiap bulan satu reminder emel akan dihantar ke akaun anda untuk memberitahu tentang period anda (2,3 hari sebelum kejadian), but must.must.must register dulu.
*maaf graphic blur-blur, kena tambah power spek mata graphic aku nih hahaha*

Bukan sahaja berguna untuk pengantin baru...malah pengantin lama juga. Becoz, terdapat juga premenopause journal untuk memberi sedikit-sebanyak ilmu tentang simptom ini. Agak-agak ekau dah rasa selalu nak marah, muka macam reksasa, muncung panjang sedepa, dahi dok kerut-kerut seribu, senyum pun tak mau. Sila lah click link ini untuk mengetahui lebih lanjut. Kot-kot le umoq baru 20 - 30 tahun dah menopause. Tehehehe...
Selain itu, terdapat juga, Menstrual Cycle Glossary - macam kamus Tajukmuluk tuh. Untuk kita refer jikalau kita ni tidak paham perkataan-perkataan scientific berkenaan sakit-sakit orang perempuan ni. Jangan ekau dok nganga bila orang kata, Weh..aku period camp cramp la hari ini!!!
Cramp itu = pain during menstruation that occurs in the lower abdomen just before or during menstruation; menstrual cramps. atau erti kata lain PERIOD PAIN. 
So, jangan malu segan sila click disini.

Bukan Cik Cha nak pomot cuma, untuk kebaikan bersama-sama saja.
Pisang emas dibawa belayar,
Masak sebijik di atas peti,
Hutang emas boleh dibeli,
Hutang kat Cik Cha jangan bawak mati. hehehehe

*bila dah kawin baru sebok-sebok nak tahu bila hari subur aku..apa motifffff?*
Sekian saja ceramah umum dari Dr. Cik Cha dari Pusat Rawatan Subur Selalu Sdn. Bhd.
Teeeheeheee.

24 November 2010

Love itu Cinta..Cinta itu Apa?

*puteri & naruto versi 1Malaysia..heehee..*

APA ITU CINTA?
bila bercerita pasal cinta. terbayang cinta pada pakwe, makwe kan? tak terbayang langsung cinta pada benda lain yang sewaktu dengannya. cinta itu indah, best giler, siok tak hengat nak mampos, mendayu-dayu macam lagu hindustan kuch-kuch hota hei, terbayang dating kat KLCC sampai tak selera nak makan mentedarah, control giler percakapan (bahasa kamus dewan ini), control kentut makan+minum, bubuh nama dalam hp pun sayang, chenta, kekasih, papa, mama, darling, bb, my love, hubby..haish! macam-macam lagi. Kalau bersms tu jangan cerita, satu hari sampai lebam jari. Bila ibu jari lebam, tukaq pulak jari telunjuk, dah jari telunjuk lebam, tukaq pulak jari antu, last-last terus guna jari kelingking time S.M.S yu olzzz....hehehe.
Jangan gelak orang ekau pon sama tasha!.
Mengimbau kembali zaman dahulu kala, zaman jepun dolu-dolu, manusia di jaman ini jarang bermain cinta. Pelik tapi benar, bila time orang nak masuk minang aje..kalau diam dan senyum tandanya setuju. Cinta dolu-dolu kala hanya berlaku selepas diijabkabul. Kalau tak tau makna ijabkabul meh sini Cik Cha nak azan sikit kat telinga korang. Tapi sangat-sangat amazing kan? Cinta selepas berkahwin sangatlah berkekalan. Oh! bukan maksud Cik Cha menyokong situasi cenggini tapi kaedah yang digunakan amat mujarab untuk mengekalkan hubungan rumahtangga (gile poyo ayat sains bersepadu tingkatan 5 aku dah kuaq dah).
Cinta ada pelbagai macam jenis. Jangan ingat lauk aje ade macam-macam jenis na. Cinta yang utama pada Allah SWT, cinta pada Rasulullah SAW, cinta pada ibu & bapa, cinta pada suami, makwe, isteri, balak, girlpren, boipren, cinta pada Raja, cinta pada negaraku, cinta pada bangsa, cinta pada agama, cinta pada hobi, cinta pada guru, pensyarah, cinta pada kawan-kawan, cinta pada bos, cinta pada makanan (amboiiii..banyak kali dah sebut pasal makanan ni...),
so, memang benar cinta itu buta tuli sebab cinta memang tidak mengenal sesiapa.
Mengalami kegagalan dalam percintaan bukan perkara yang best. Mana tidaknya, menangis sedozen airmata, rasa down gila, rasa tak der mood, rasa nak marah, hilang semangat, xder selera makan, baling henpon dalam longkang, berkurung dalam bilik...and ada juga yang hilang akal dengan niat untuk membunuh diri, dik non!. Gile ekau...
Sila muhasabah diri. sila sabar. sila sabar. sila sabar...
Nyanyi lagu, sepohon kayu daunnya rimbun ke, lagu pok amai-amai ke, lagu jit-jit semut ke..ha kan best tu. Hilang sikit duka lara croft kan?
Ape-ape pun peribahasa kita hanya mampu merancang, Tuhan Maha Kaya yang menentukan itu benar. Pokoknya sudah tumbang bila tak ada jodoh, move to a new life. Built a new one, belajar dari kegagalan. Usaha tangga kejayaan, bersatu teguh bercerai roboh, maufakat membawa berkat hehehe...!
Tiba-tiba nak masuk ayat takde kena-mengena jap, ape-ape pun Cik Cha sangat puji atlit Malaysia (cinta kepada negara dik non) di Asian Games, semangat membara sangat...kan bagus kalau Cik Cha adalah salah seorang atlit negara...agak-agak korang lah kan sukan apa yang Cik Cha layak?? hahaha...
jeng..jeng..jeng..
*pusat andaman bunge-bunge cinta natasha a.k.a natasha florist*

Masuk sukan gubahan bunga. hakhakhak...hat last bunge pink, kuning, putih itu memang ada cop SIRIM memang buat sendiri. Semuanya recycle u olzz....Gerenti dapat pingat gelang emas putih nih. Yang penting idea mestilah original jangan copycat hat orang laen punya, tak paham gak maksud copycat meh Cik Cha luku kepala sedozen dua. Eh..eh..macam masuk pertandingan gubahan bunga je aku nih. Itu saja entry hari ini, apa Cik Cha nak tulis, Cik Cha punya suka hati, tak suka baca jangan baca. Pada yang suka mengutuk, mencerca, mengata, elok-elok la bertobat. Entah esok lusa Tuhan ambik nyawa ekau...ha..langsung tak sempat minta ampun dan maaf. Giler kot touching & emo dinihari ini..
Salam penuh kasih & sayang dengan serangkap pantun:
kalau ada jarum yang patah, beli yang baru la,
jangan simpan dalam peti cejuk,
kalau ada silap dan salah,
cepat-cepat maaf-memaafi.
T.A.M.M.AT

22 November 2010

Nilai yang bernilai-nilai!

*pink polka-dot yang ceria*

Shopping. shopping. shopping. Itu aktiviti utama kaum perempuan, wanita, siti hawa, girls, ladies, puan, cik, awek, chikaro, makwe dan sewaktu dengannya. Bila cerita pasal shopping. Senyum ekau..hamboi sampai ke telinga  kan?kan?kan?. Sabtu lepas, Cik Cha bersama keluarga telah menjelajah diulangi menjelajah ke Nilai. Haa... terbayang pasu, pokok, bunga, kain, kasut, beg, bangla jual karpet, jam, painting, tudung, barang kahwin, bunga manggar, bunga telur, riben, barang hantaran, gubahan..mak aiii..esok pon tak siap citer antara barang yang ada kat sinun.
Persinggahan demi persinggahan kami singgahi (biar betul tatabahasa hang, tasha)...? Persinggahan pertama:
*kedai perabot jati yang indah*
*produk terbaru di pasaran..lebih berkesan dari fair & lovely muka hang..tak caya try..try..try*
*kedai ini ada pakai tangkal pelaris..tehehehe*
*tehehehehe...minah bunga*
*beli buluh sebagai senjata untuk mengelak dari Orang Minyak..teehehehe*
*hahahahaha. sekali lagi sengih tak nampak gigi*
*berehat sebentar besama kit-kat mihun goreng*
*ketua rombongan meminang ke Nilai*
*lokasi: tepi kapet buluh kedai Mat Ali*
*mom's kitchen gallery yang ada banyak barang cute*
*ok. paling suka itik donald duck yang manis ini*

Nak cerita pun tak abis ye kawan-kawan. Banyak lagi picca u olzz. Takpa lah bubuh yang wajib ja. Lah wajib ler sangat. Tapi kami sekalian kaum keluarga sangat suka dan bergumbira hari itu. (Betul dak pakteh? makteh? makcik? makngah? maklong? mama? adik?) kerana..sebabnya... hari cuti raya haji menyebabkan Nilai yang bernilai-nilai itu lengang, kosong dan tak ramai pengunjung. Hahaha.. semua sakan makan daging korban, kami sakan bershopping. Apa-apa pun. Ini adalah outing yang best. Rugi sapa tak ikut....tehehehe...

Antara Kesayangan dan Kegilaan...

*ini bukan tipu, ini kesayangan saya betul-betul*

Lupakan sebentar, cuti raya haji baru-baru ini...lupakan daging lembu, sup ekor, lidah bakar, ketupat, rendang, tart jem, samperit, dll. Keterujaan terhadap barangan kesayangan Cik Cha ini sungguh sukar dibendung. Gila punya suka, terpaksa memikirkan bajet untuk membeli almari jati bagi "menempatkan" barangan kegilaan ini. Vintage..oh vintage. Sungguh menarik dan tertarik. Dengan bunga nye, dengan design yang cute nya...oh! tertawan hati Cik Cha. Boleh dikatakan mungkin Lubuk vintage terkemuka di Malaysia...most probability Langkawi. Must go..must go...must go...nak sewa lori, treler, trak, kontena, kapal terbang, jet peribadi, roket SOYUS, pegi Pulau Mahsuri itu. Semuanya kerana kecintaan kepada barangan kesayangan ini.

 *cak...main sorok-sorok ye...*
 *sayang ku yang indah*
 *hahah..baru sikit tu, ada lagi dalam almari baju*

Apa itu produk vintage?
Produk-produk ini adalah produk-produk lama macam piring hitam,gitar-gitar lama,kipas,seterika dan sebagainya.Ramai yang mempunyai minat untuk mengumpul barang-barang vintage ini.So inilah peluang anda jika anda mempunyai barangan lama seperti barang antik.
Selalunya berangan vintage ini sukar untuk dicari dan bilangannya terhad.Pengumpul barangan ini selalunya akan berebut-rebut mencari barangan seperti ini.
 Dan semalam tengok Expidisi Chef Wan bersama MAS. Memang best..mana tak nye, gi Holland (Dutch Lady country) hehehe..country that well-knowned with windmill, then Chef Wan telah menerjah beberapa kedai barangan vintage, antik nak mamposss....Memang AWESOME! Lawa-lawa, lawi-lawi, lawu-lawu. Hahaha. So, kepada yang suka-suki-suku kan vintage itu, marilah besama-sama memeriahkan koleksi anda. At least ada kerjaya baru yakni menjadi pengumpul vintage terkenal, terkemuka, terkaya...

19 November 2010

Grab the opportunities thru E-Pjj at UiTM

Sekarang ini semuanya online. bayor bil online tayah nak beratur, cari kawan pon online (hah! yang ekau ber facebook dari siang ke mlm tuh la..), cari barang, baju, suar, keta, umah, tudung, kasut semua mak nenek online, bahkan ada yang cari jodoh pun online yek ibu-ibu bapak-bapak sekalian (tayah le ekau dok nyanyi lagu Waliband - cari jodoh dah kot)...hehehe. Zaman kecanggihan teknologi online ini sudah menular. Wah! bukan main hebat ayat Cik Cha, penularan ini menyebabkan segalanya menjadi senang, semuanya dihujung jari kaki. Hehehe..bagi Cik Cha, peluang mengonline kan diri ini telah berlaku secara tidak langsung...Cik Cha secara tidak langsung telah mendaftarkan diri untuk menjadi pelajar e-pjj UiTM secara maya. Aisehmen...!bukan cerita tipu yek puan-puan. Ini betol-betol...Hehehe. Kalau tidak percaya sila baca karangan seterusnya.


*semua online disini, nama pun E-pjj..daftar online, dapat tau keputusan online, pilih subject online, daftar pelajar online, pilih kelas online, generate bil online semua lah online...*

Setelah diamati, diteliti, baru Cik Cha tahu ape itu kelebihan belajar sambil bekerja yakni belajar secara jarak jauh (e-pjj):

Pendidikan Jarak Jauh (PJJ) Objektif program ini ialah untuk menawarkan pendidikan berterusan bagi meningkatkan pengetahuan dan kerjaya bumiputera. Mereka juga membantu meningkatkan produktiviti dan menyumbang kepada pembangunan negara. Selain itu mengikut Cik Cha ia juga:
  • dapat bayar bil belajar sendirian berhad 
  • dapat pegi kelas sendiri, drive sendiri, isi minyak, bayar tol sendiri
  • dapat kawan-kawan baru yang sangat matured
  • dapat isikan masa ujung minggu (kelas cuma sebulan je kot sekali)
  • dapat naik pangkat tanpa melalui KPSL, PTK dll (insyallah jikalau ada rezeki)
  • dapat mengasah ilmu lebih mendalam
  • dapat menambah ilmu pengetahuan (bukan ke sunnah Nabi menuntut ilmu sehingga ke negeri China??)
  • dapat grade, dapat degree, dapat diploma, dapat sijil, dapat result
  • dapat amek exam, test, quiz, pop quiz, buat assignment dan sewaktu dengannya 
  • dapat kenal pelbagai bentuk lecturer tak kira kecil,besar, melayu, indian. chinese, gemuk, kurus dll
  • dapat kawan baru (hi yanz, kak emelda, kak yati, ayu, su,...hehehe)
Jom usha-usha keras ape yang boleh didapati di laman web InED UiTM Shah Alam http://www.ined.uitm.edu.my


Antara kemudahan yang diberikan:

MAIN FEATURE OF e-PJJ IN UiTM

•    Virtual learning (pembelajaran secara maya..no..no..no..bukan maya karin ye tuan-tuan)
•    Educational technology usage (semua pembelajaran berlandaskan teknologi)
•    Support services
•    Quality notes and learning guidelines (oh ya..i lurve the notes, semua lecturer bagi notes melalui i-class ye  adik-adik, yakni secara maya jugak)
•    Cheapest fee / most competitive (murah sesangat-sangat, affordable price. Tayah le ekau nak belaja kat oversea tuh..mahal dik non)
•    Learning aids through various channels (yup correct! korang boleh amek test, quiz, pop quiz all online..taraaaaaa...canggih tak?canggih tak?)
•    Blended learning (oh..oh..ice blended mmg sedap dimakan...oh! bukan..maksudnya..hurm ape yek? pembelajaran bukan terhad pada satu subject, malahan lecturer akan menghuraikankan segalanya secara terus (direct learning) dan juga kalo ko bendul, dungu, xpaham gak, leh tanye kot i-class ye adik-adik)...

Antara main course desert yang ditawarkan:
  • Sarjana Sains Pengurusan Maklumat (IS770)
  • Ijazah Sarjana Muda Kepujian Pentadbiran Perniagaan (Pemasaran) (BM220)
  • Ijazah Sarjana Muda Kepujian Pentadbiran Perniagaan (Kewangan) (BM222)
  • Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Kepujian) (Pengangkutan) (BM216)
  • Ijazah Sarjana Muda Kepujian Komunikasi Massa  (Perhubungan Awam) (MC222)
  • Ijazah Sarjana Muda Kepujian Pengurusan Sukan (SR221)
  • Ijazah Sarjana Muda Kepujian Sains Pentadbiran (AM228)
  • Ijazah Sarjana Muda Seni Kulinari (Kepujian) (HM225)
  • Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Pengurusan Perkhidmatan Makanan (HM222)
  • Ijazah Sarjana Muda Pengimejan Perubatan (Kepujian) (HS222)
  • Ijazah Sarjana Muda Pemulihan Cara Kerja (Kepujian) (HS225)
  • Ijazah Sarjana Muda Kejururawatan (Kepujian) (HS220)
  • Ijazah Sarjana Muda Kesihatan dan Keselamatan Persekitaran  (Kepujian) (HS223)
  • Diploma Perakaunan (AC110)
  • Diploma Pentadbiran Awam (AM110)
  • Diploma Pengajian Perniagaan (BM111)
  • Diploma Pengajian Perniagaan (Insurans)
  • Diploma Pengurusan Bank (BM112)
  • Diploma Pengurusan Pelancongan (HM111)
  • Diploma Pengurusan Maklumat (IS110)
  • Diploma Pengajian Sukan (SR113)

Adik-adik, kakak-kakak, abe-abe, pakcik, makcik diluar sana yang berminat tapi tak cukup duit bolehlah membuat pinjaman melalui institusi berikut yek:

•    Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN)
•    Employees Provident Fund (EPF)
•    Baitulmal
•    Pusat Zakat
•    Bahagian Penganjuran Pelajaran MARA
•    Commercial banks and financial institutions

*satu ketika dahulu pada bulan Julai 2010, program ini menawarkan yuran percuma kepada student yang mendapat keputusan yang cemerlang, gemilang dan terbilang...*

*ini tempat ku menimba air ilmu di dada, semoga dapat melalui zaman graduasi dengan result terbaeekkkk wokkk nanti*

People out there come and learn new things. Jangan malu even kita dah bernak pinak, bercucu-cicit, untuk belajar dan mengenggam segulung ijazah. Meh!! reramai usaha ke arah kejayaan, gengam bara api adoyai sakit, biar sampai jadi abu..... Peluang cuma sekali tau, sapa kata Cik Cha bini orang taleh sambung belajar...?sapa kata?sapa kata?.....(emo sat...hehehe)

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...